Mojito Day

🍸🍃🍋 11 juli: De perfecte Mojito op Mojito Day. Mojito is een heerlijke klassieke zomercocktail. De Mojito (spreek uit: moo-hie-too, en niet moogietoo net g, want in Zuid-Amerika spreken ze de Spaanse j eerder als h uit dan als g!) is ontstaan in Cuba, waar rum zo ongeveer de nationale drank is. De combinatie van witte rum, rietsuiker, limoen, verse muntblaadjes en bruiswater levert een zeer verfrissende cocktail op. Maar ook een verraderlijke, want in de hitte merk je de alcohol nauwelijks.

Na de lunch – en twee Mojito’s verder – stapte ik dapper de straat op. De stekende zon op het heetst van de dag fel in m’n gezicht. Even wankelen. Oei, die cocktail was toch sterker dan ik dacht. Maar wat was ie lekker!

Ernest Hemingway
Van de Amerikaanse schrijver Ernest Hemingway, die vele jaren op Cuba leefde in zijn huis Finca Vigía, was bekend dat hij een groot liefhebber was van Mojito (en drank en cocktails in het algemeen). Hij bestelde er vaak een in bar La Bodeguita del Medio.

Ik maakte voor het eerst kennis met de Mojito tijdens een rondreis door Cuba. Het was warm. We zaten midden op de dag in een patio van een restaurant onder een heerlijke fan. Ik bestelde een Mojito, mijn eerste ooit. En stond er met de neus bovenop op de kijken hoe de bartender deze cocktail maakte. Ah, lekker, die verfrissende combi van limoen en munt. De rum proef je bijna niet. Nog maar eentje. Ik moest per slot van rekening nog een keer goed bestuderen hoe je zo’n Mojito bereidt. Na de lunch – en twee Mojito’s verder – stapte ik dapper de straat op. De stekende zon op het heetst van de dag fel in m’n gezicht. Even wankelen. Oei, die cocktail was toch sterker dan ik dacht. Maar wat was ie lekker! Ik wil jullie dus het geheim van een goede Mojito op Mojito Day niet onthouden.

Ingrediënten

  • 50ml witte rum (b.v. Cubaanse Havana Club)
  • 4 limoenpartjes (1/2 limoen)
  • 8 verse muntblaadjes
  • 1EL rietsuiker
  • Crushed ice
  • 50ml soda (bruiswater)
  • Garnering: takje verse munt

Bereiding

  1. Neem een stevig longdrinkglas met dikke bodem (je moet er namelijk met de ‘muddler’ in stampen).
  2. Muddle (stamp) de suiker en de limoenpartjes met de muntblaadjes zodat je de muntblaadjes kneust en de munt z’n smaak afgeeft. In veel recepten lees je dat je de muntblaadjes moet platslaan tussen je handpalmen, dan de gekneusde blaadjes over de rand van het glas moet strijken om ze vervolgens in het glas te gooien. Ik zag dat nergens in Cuba. Ze stampen de blaadjes met de muddler zo fijn dat het eindresultaat er met het bruiswater erbij als slootwater uitziet. Ik volg dus gewoon de Cubaanse methode.
  3. Giet er rum bij en roer even.
  4. Vul het glas grotendeels op met crushed ice en top af met wat bruiswater.
  5. Garneer met een takje munt en geef er een vrolijk rietje bij.
Peach Mojito

Varianten

  • Een Club Mojito maak je door bruine rum te gebruiken en een paar druppeltjes Angostura bitters toe te voegen.
  • Voor een Mexicaanse Mojito gebruik je tequila.
  • Bij een Mojito Royal vervang je bruiswater door champagne.
  • En een fruitige Mojito Venezolano maak je door aan het begin twee rijpe aardbeien mee te stampen.
  • Ik maakte een lekkere Peach Mojito met rum en wat Peachtree-perziklikeur.
  • En ik maakte zelf ook een lekker fruitige aardbei-granaatappel mojito.
  • Een ‘Nojito’ (alcoholvrije Mojito) maak je gewoon door in het bovenstaande recept de rum weg te laten en wat meer bruiswater te gebruiken. Lekker verfrissend!
    En de alcoholvrije Coconut Mojito is ook makkelijk en heerlijk. Stamp 4 partjes limoen met 15ml suikersiroop en een paar blaadjes munt in een stevig hoog glas. Voeg ijsblokjes toe en 100ml kokoswater. Vul op met 100ml bruiswater en garneer met een partje limoen en een takje munt.
  • En wil je een keer koken met Mojito? Maak dan mijn zomerse mango-mojito kip met spicy mango-komkommersalade.

Cheers! Happy Mojito Day!