Argentijnse churrasco met chimichurri tijdens #ARGCRO. WK Voetbal, weliswaar zonder de oranje leeuwen, maar ik haal er toch af en toe mijn kookinspiratie uit. Zo bij de wedstrijd van Argentinië – Kroatië, of in social media-termen: #ARGCRO. Ik koos voor een typisch Argentijns gerecht: churrasco met chimichurri, een stuk vlees in reepjes met een lekkere pittige smaakmaker.

De basis van chimichurri is olijfolie, rode wijnazijn en chilipeper. Dat wordt verder naar smaak aangevuld met nog meer pepertjes, gedroogde oregano (maar verse of deels gedroogd en deels vers mag ook), (veel) verse knoflook, koriander en platte peterselie. Je kunt verder variëren met bijvoorbeeld gesnipperde ui (wit, rood of sjalot), fijne stukjes tomaat, blokjes rode of groene paprika, mosterdpoeder, gerookt paprikapoeder of piment d’Espelette en bieslook. Iedereen heeft zijn eigen recept, maar in de basis komt chimichurri op hetzefde neer.

Ingrediënten

  • 10EL olijfolie
  • 4EL rode wijnazijn
  • 2EL vers limoensap
  • 1 tomaat, ontveld en ontpit en in kleine blokjes
  • 1 rode ui, fijngesnipperd
  • 3 knoflooktenen, fijngesnipperd (of meer of minder naar smaak)
  • 1-2 chilipepertjes, ragfijn gesneden (of meer of minder naar smaak)
  • 1TL gedroogde oregano (of naar wens deel gedroogd en deel vers)
  • 1/2TL gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera) of piment d’Espelette
  • ½ bosje verse platte peterselie, fijn gesneden
  • ½ bosje verse koriander, fijn gesneden
  • 2EL fijngesneden bieslook
  • Versgemalen peper en zout

Chimichurri de tomate
En dit is mijn variant van chimichurri. Eigenlijk is het ‘chimichurri de tomate’, want ik deed er wat verse tomaat bij.

Bereiden

  1. Roer olijfolie, rode wijnazijn en limoensap doorelkaar.
  2. Roer de overige ingrediënten erdoor.
  3. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Serveersuggestie: churrasco
Geef de chimichurri bij rood vlees, BBQ of vis en gevogelte. De Argentijnen serveren chimuchurri het liefst bij churrasco, een lekker groot stuk geroosterd vlees, zoals ribeye of T-bone steak. Je kunt ook flank steak gebruiken (bavette) of, zoals ik, entrecôte en een maïskolfje van de grilplaat.

De Argentijnen serveren chimuchurri het liefst bij churrasco, een lekker groot stuk geroosterd vlees, zoals ribeye of T-bone steak.

Wijntip: malbec uit Argentinië, uiteraard. Die had ik echter helaas niet. En dus koos ik voor de 2013 Coteaux du Languedoc, Pézenas, Symphony réserve die ik van een van mijn wijncursisten kreeg (dankjewel, Bert!). Een mooie kruidige wijn van mourvèdre, grenache, syrah, en carignan die nu prachtig op dronk is. Zachte tannines en mooie fraicheur. Vanille, zoethout, donker fruit en koffietonen. Elegantie met kracht. En vooral heerlijk bij de churrasco met chimichurri.

Symphony reserve