Home » Asperges met hert en sinaasappel-cranberrysaus

Asperges met hert en sinaasappel-cranberrysaus

sinaasappel-cranberrysaus

Ik heb asperges met hert en sinaasappel-cranberrysaus gemaakt, op het gevaar af dat de ‘aspergepolitie’ me afschiet. In Nederland moet je asperges klassiek met ham, ei en botersaus eten. Of met zalm. Een ongeschreven wet. Doe je iets anders, dan wordt je al gauw aangevallen, alsof je de asperges onrecht aandoet. Ik experimenteer graag, dus doe ik er liever iets anders mee. Vanwege het hert, maakte ik een net iets andere saus. Een probeerseltje dat goed uitpakte.

Wijntip: Moeilijke wijnkeuze. Wit of rood? Ik koos voor rood: de elegante Oostenrijkse zweigelt van Wolfgang Seher en dat paste uitstekend.

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 kilo asperges, geschild en het onderste harde deel (ca. 1-2cm) eraf gesneden
  • Zout, peper en 1 schepje suiker
  • 1 sjalotje, in ragfijne blokjes gesneden
  • 2EL bloem
  • 150ml sap van sinaasappels
  • 250ml room
  • 200ml groentebouillon
  • Zest van drie sinaasappels (let op: laat een deel van de zest achter voor garnering)
  • 2EL cranberrycompote
  • 800gr – 1 kilo kruimige aardappelen of krieltjes
  • 4 hertenfilets

Bereiding

Saus:

  • Fruit het sjalotje en bestrooi na 2 minuten met 2EL bloem. Laat even goed doorgaren.
  • Voeg 150ml sinaasappelsap, 200ml groentebouillon en 250ml room toe en roer met een garde klontvrij. Dik de saus in ca. 20 minuten in.
  • Zeef de saus (zodat het sjalotje verwijderd wordt) en breng op smaak met zout en peper en evt. een schepje suiker. Voeg het grootste gedeelte van de sinaasappelzest en de cranberrycompote toe en laat nog vijf minuten meekoken.
  • Blancheer de rest van de zest 15 sec in heet water, giet het water af en dep de sinaasappelsliertjes droog op keukenpapier. Dit is voor de garnering.

Asperges:

  • Kook ondertussen de asperges in ruim water met zout en 1 schepje suiker. Let op: de kooktijden van vroeger van zeker 30 minuten gelden niet meer! Misschien omdat de structuur van de asperges is veranderd, maar ook omdat we groenten minder lang koken dan onze ouders. In de meeste gevallen is 10 minuten koken + 10 minuten nagaren (vlam uit en in warm water laten liggen) meer dan voldoende. Wij doen tegenwoordig meestal maar 4 minuten koken + 8 minuten nagaren en dat is meer dan voldoende. Echt, probeer het maar.

Ondertussen aardappeltjes koken en het hertenfilet bakken (als biefstuk: kort en ca. 2-3 minuten per kant en daarna onder aluminiumfolie even laten rusten).

Tip: deze cranberry-sinaasappelsaus is ook bij kip, kalkoen of biefstuk.

Eet smakelijk!

Door |2018-06-04T10:32:12+00:004 juni 2018|CULINAIR, Sauzen, dressings, salsa's|

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.