img_0626Het eerste doel gisteren op dag 2 van de WineProfessional was me inschrijven voor de Masterclass wijnen van De Toren, Fusion V van Wijnkooperij De Lange. We proefden tien jaargangen van dit wijnhuis uit Stellenbosch.

De Toren, Fusion V
De Toren Private Cellar van Emil en Sonette den Dulk en wijnmaker Albie Koch bestaat sinds 1991, de eerste rerlease van de beroemde Fusion V was in 1999. Het Zuid-Afrikaanse wijnhuis ligt in Stellenbosch en varieert jaarlijks voor Fusion V met vijf Bordeaux-druivenrassen in iets gewijzigde verhoudingen. Cabernet sauvignon overheerst met meestal boven de 50% (behalve 2013 toen het percentage voor het eerst ‘maar’ 44% bedroeg). Dan volgen merlot en malbec en tenslotte aanzienlijke vleugjes cabernet franc en petit verdot als hekkensluiter. Daarnaast hebben alle wijnen 1 jaar houtrijping, waarvan 50% rijping op nieuw eiken en 50% rijping op ‘2nd fill’. De malbec rijpt op Amerikaans eiken, de andere druivenrassen op Frans eiken.

de-toren-fusion-v-2008Linker- en rechteroever
De Fusion V typeert De Toren zelf als ‘linker oever stijl’. Daarmee refereert het natuurlijk aan de cabernet-gedomineerde (Haut) Médoc-wijnen in de Bordeaux. De eerste release van de Fusion V was in 1999. In 2004 kwam daar Toren ‘Z’ bij die meer een rechteroever-wijn is, tevens een blend van de vijf Bordeaux-druivenrassen, maar merlot-gedomineerd.

De 17 hectare wijngaarden van De Toren liggen op 100 tot 200 meter boven zeeniveau en grofweg zijn er 7 verschillende bodemtypes te onderscheiden. Op iedere bodemsoort is het type wijnstok en zelfs kloon afgestemd. Hierdoor zijn er in totaal maar liefst 18 verschillende klonen terug te vinden van de 5 druivenrassen, die zijn aangeplant. De verkoelende wind uit zee, Zipper genaamd, zorgt voor een perfecte harmonie en draagt bij aan de perfecte rijping van het fruit.

eendenlever-met-palingRood bij eendenlever met paling!?
We startten met 2013 en 2012 bij Spaanse eendenlever omwikkeld met gerookte paling, zoetzure biet, olijf en crème van zilveruitjes. Wat een gaaf gerechtje van restaurant Wollerich! Niet alleen een kunstwerkje op het bord, maar ook nog eens een feest in je mond. En vooral de rijpe zachte 2013 deed het verrassend goed bij dit gerechtje. De 2013 heeft een wat andere samenstelling dan gebruikelijk, met minder cabernet sauvignon (44%) en wat meer merlot (26%). Daarnaast 15% malbec, 9% cabernet franc en 7% petit verdot. Nog jong, maar wat een heerlijke wijn! Bomvol fruit, mooie fraicheur, mooie fraicheur, goede balans en subtiele houttonen. Het fruit in deze wijn dloot wat mij betreft beter aan bij het gerecht dan de 2012 (met meer cabernet sauvignon en minder merlot) die krachtiger oogt, wat tannineuzer en leertonen en meer houttonen heeft.

Dan de jaargangen 2010 (droog, vol, donker, krachtig, leer, goed geïntegreerd hout), 2009 (minty, fraicheur, stevig), 2008 (sappig fruit, stevig met mooie balans en fruit) en 2007 (stevig met nog veel krachtige tannines) solo. Weer veel verschillen per jaargang.

fusion-v-2001-met-wagyuSoja
Tenslotte 2004 (mooie balans met zachte rijpe tannines met een al wat ontwikkeld bouquet), 2003 (wat minty en nu prachtig op dronk), 2002 (nog jeugdig, strenger, droger, rokerig en met nog stevige tannines) en 2001 (mooie afsluiter van de serie) bij gestoofd wagyu-rund met sojasaus (prachtig opgepikt door de wijnen), kimchi en afgebrande aardappel. Mijn volgorde van wijnen erbij: 2004 paste het beste, dan 2001, 2002 en 2003.

Mooie proeverij van bijzondere wijnen met geweldige gerechtjes! Dank aan Wijnkooperij De Lange en *-restaurant Wollerich!

10-jaargangen-de-toren-fusion-v