orange wine Fides bij Georgische kip met granaatappel

Dat was een enorme uitdaging. Ik wilde thuis een bijzondere wijn laten proeven, dat was ook het vertrekpunt voor een ingewikkelde zoektocht naar een passend gerecht. Het werd de zogenaamde ‘orange wine’ (de 2016 “Fides” grenache blanc van Bosman Family Wines uit Wellington/Zuid-Afrika). En ik koos uiteindelijk bij de ‘Fides’ voor mijn variant op Georgische kip met granaatappel. Erbij bulghur met munt en geroosterde walnoten. Gelukkig een topcombi! Ik beschrijf hieronder eerst de wijn, daarna krijg je het recept voor de kip.

orange wine

Orange wine
Rode, witte en rosé wijn. Die kleuren kennen we allemaal. Maar ‘orange wine’? Wat is dat nou weer!? Oranje wijnen werden al 8000 jaar geleden in Georgië gemaakt en nog steeds, maar zijn nu ook elders ineens een hype / trend. Kort uitgelegd: je behandelt witte wijn als rode wijn en laat de schillen van witte druiven meegisten voordat je gaat persen. De schillen worden soms dagen, maar in Georgië soms wel tot een jaar meegegist; vaak in een amfora (aardenwerken kruik) in de grond. Resultaat is een amberkleurige wijn met wat tannines en heel andere aroma’s dan normaal. Je krijgt meer secundaire aroma’s uit de schil en de wijn smaakt anders dan ‘normale’ witte wijn, met minder primair fruit. Aroma’s: kruidig, citrus/sinasschil, gedroogd of tropisch fruit, thee, droogbloemen, honing, notig. Wat eet je erbij? Marokkaans, curry, Koreaans, Japans en vlees, ondanks het feit dat het witte wijn is.

2016 W.O. Wellington (Zuid-Afrika), Fides, Bosman Family Vineyards
🍷”Wine is bottled poetry”. Dit was een heftig gedicht. De Fides is een ‘orange wine’ van grenache blanc. “Skin macerated” staat op het etiket. Een oranje wijn.

🏅Deze wijn heeft 4 1/2 sterren in de Platter’s gids voor Zuid-Afrikaanse wijnen.

🍇De grenache blanc komt van granietbodem, is als ‘bush vine’ (struikje) geplant en de druiven zijn met de hand geoogst. Natuurlijke fermentatie zonder toegevoegde gisten. De vergisting met de schilletjes erbij (zgn. schilweking) duurde drie weken en de wijn heeft daarna 6 maanden houtrijping (zogenaamde ‘2nd fill’, dus gebruikte vaten) op Russisch eiken gehad en aanvullend 6 maanden flesrijping.

‘Fides, Spes et Amor’ is het motto van Bosman Family Vineyards. Het betekent vertrouwen, hoop en liefde. De naam Fides slaat hier op het vertrouwen in de relatie tussen bodem, klimaat en mens (wijnmaker). Een ‘orange wine’-project van wijnmaker Corlea Fourie.

👁 Amberkleurig.

👃 Sinaasappelzest, gekonfijte abrikozen, marsepein, gemberkoekjes, een klein bittertje en wat boenwasachtig in de neus.

👄 Zeer droog in de mond met stevige zuren. Gedroogd en gekonfijt fruit (abrikozen, mandarijn), kruidig, mineraliteit. Een klein bittertje. Lange afdronk.

🍴Dit is een eetwijn! Een wijn die je niet ‘los’ of als aperitief drinkt, maar waarbij je moet eten. Rijke visgerechten zijn prima. De producent adviseert ‘sticky pork’ of langzaam gegaard lamsvlees. Goed erbij passen ook: amandelen, artisjokken, , citruszest (gekonfijt), gember (vers), kimchi of mijn kip met granaatappel.

Advies is om de wijn licht te koelen, dus iets warmer dan bij normale witte wijn.

kip met granaatappelsap
kip met granaatappel
kip met granaatappel en bulghur

Ingrediënten kip met granaatappel (2 personen)

  • 1 rode ui, in ringen
  • 2 knoflookteentjes, grof gehakt
  • 6 kippendijtjes zonder vel
  • Gemberpoeder en laos
  • 1EL harissa (of meer/minder naar smaak; tip: hou je niet van pittig, vervang dan de harissa door wat paprikapoeder, ketoembar, laos en gedroogde tijm en eventueel chilivlokken naar smaak)
  • 2EL granaatappelmolasse
  • 200ml granaatappelsap (koop pure ongezoete (!) van 100% granaatappel zonder toevoegingen, bijvoorbeeld bij de biologische winkel)
  • 200ml kippenbouillon (van bouillonblokje) voor de kip
  • 100gr granaatappelpitjes
  • Bulghur (ca. 75gr p.p.)
  • Groentenbouillon
  • Walnoten (tip: blanke amandelen, geschaafd, passen ook goed)
  • 10 blaadjes verse munt, gehakt in fijne reepjes
  • Olijfolie om in te bakken
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
  2. Bestrooi de kip met zout, peper, gemberpoeder en laos.
  3. Braad de kippendijtjes in een ovenvaste pan (b.v. gietijzeren) aan in olijfolie en haal ze uit de pan.
  4. Fruit de ui en laat zachtjes 5 minuten bakken. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook toe.
  5. Leg de kippendijtjes terug in de pan.
  6. Voeg harissa, de granaatappelmolasse, het granaatappelsap en de kippenbouillon toe en zet de pan zonder deksel in de oven. Laat 30-40 minuten zachtjes koken. Check af en toe of het gerecht niet aanbrandt; zo ja, voeg wat extra kippenbouillon toe. De saus moet aan het eind lekker dik en stroperig zijn; als het gerecht nog te nat is, laat het dan met de pan op het vuur kort inkoken.
  7. Roer de granaatappelpitjes erdoor (maar hou een lepeltje over voor de garnering!) en breng het gerecht op smaak met zout en peper.
  8. Kook de bulghur in bouillon (in plaats van water) volgens de aanwijzingen op het pak en rooster de walnoten in een pan. Hak de afgekoelde walnoten grof.
  9. Giet de bulghur af en bestrooi met de walnoten en munt.
  10. Dien de bulghur op met de granaatappel-kip en bestrooi met de achtergehouden granaatappelpitjes. Serveer er een orange wine bij, zoals de Fides grenache blanc van Bosman Family Vineyards.

Eet smakelijk!