Bruschettona met gegrilde groenten

Bruschetta, dat doet je denken aan Italië en aan de zomer. Heerlijke geroosterde plakjes ciabatta met goede olijfolie, rijpe tomaten en eventueel wat knoflook en basilicum. De plakjes ciabatta (of stokbrood) rooster je in de pan of op de gril. Smeer dan het plakje brood in met rauwe knoflook, bedruip het met de allerbeste olijfolie die je kunt vinden en beleg het geroosterde brood met stukjes rijpe tomaat (ontveld en ontpit) en wat gescheurde basilicum. Hm, ik heb er nu al zin in! Dit is dag 4 van de #14daagsefoodfotografiechallenge van @stylishbeeld.inthekitchen op Instagram. Ik wilde dus meer, er een diner van maken. En toen stuitte ik op bruschettona. En ik maakte bruschettona (de reuzen-bruschetta) met gegrilde groenten.

Een zogenaamde ‘bruschettona’ is eigenlijk een soort reuzen-bruschetta die je als maaltijd (lunch of diner) kunt eten in plaats van als antipasta (appetizer) zoals de kleine bruschetta.

Variaties met bruschetta
De klassieke bruschetta is met tomaat en basilicum is. Je kunt natuurlijk ook heerlijke variaties maken, telkens met het geroosterde plakje brood als basis en rijkelijk bedruipt met mooie olijfolie. Denk aan:

  • caprese (tomaat, basilicum en mozzarella)
  • met pesto en kerstomaatjes
  • met paddenstoelentapanade
  • met gebakken paddenstoelen
  • parmaham & buffelmozzarella
  • gorgonzola & verse vijgen of parmaham & verse vijgen
  • gegrilde aubergineplakjes & feta
  • gegrilde paprika & oregano
  • salami & kerstomaatjes
  • bressaola & ruccola met een paar druppeltjes balsamico.
  • Verlaat je Italië, dan kun je vrijer aan de slag, met bijvoorbeeld roomkaas, serranoham & perzik.

Bruschettona
Lekker is ook ‘bruschetta con verdure grigliata’, met gegrilde groenten. Daar kun je eventueel nog wat blokjes kaas bij doen, zoals stracchino (jonge milde kaas van koemelk), Provolone of Taleggio.

Als je onderstaand gerecht volgt, is het een zogenaamde ‘bruschettona’, dat is eigenlijk een reuzen-bruschetta die je als maaltijd (lunch of diner) kunt eten in plaats van als antipasta (appetizer), eventueel met een frisse groene salade erbij. Beleg je grote plak brood met tomatensaus, mozzarella en andere toppings naar keuze, dan lijkt de bruschettona meer op een pizza van brooddeeg, een ‘pizza bruschettona’ dus.

Ingrediënten bruschettona (voor 2 personen)

  • 1 kleine aubergine, in dunne ronde plakjes
  • 1 courgette, in dunne lange repen (gaat makkelijk met de kaasschaaf)
  • 100gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 75gr Italiaanse kaas, in blokjes (b.v. Provolone of Taleggio) en/of blokjes Gorgonzola
  • 2 grote plakken boeren witbrood
  • Olijfolie
  • Een paar blaadjes verse oregano (heb je die niet, neem dan basilicum)
  • Knoflookteentje
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Leg de gehalveerde kerstomaatjes in een ovenschaal en bestrooi ze met (grof zee)zout en wat peper. Bak ze in ca. 20 minuten mooi zacht en zoet.
  3. Gril ondertussen de plakken aubergine en courgette in de grilpan (of bak ze in een gewone koekenpan) met wat olijfolie en bestrooi de gegrilde plakken met zout en peper.
  4. Rooster de plakken brood aan beide kanten (zonder olijfolie!) en bestrijk ze daarna met het rauwe knoflookteentje.
  5. Beleg het brood met de aubergine, courgette en kerstomaatjes en verdeel de blokjes kaas erover en zet de belegde broden nog 5 minuten in de oven zodat de kaas smelt.
  6. Haal de bruschettona uit de oven en leg op het bord of een plank. Sprenkel wat olijfolie over de gegrilde groenten, bestrooi de bruschettonas nog met zout en peper en wat verse oregano en dien op.

Wijntip: een soepele milde witte wijn (b.v. vermentino) of rosé.

Buon appetito!

gegrild brood voor bruschettona
gegrilde courgette en aubergine