Ik maakte vandaag twee cocktails met de Normandische kruidenlikeur D.O.M. Bénédictine. Deze complexe likeur is ontstaan uit een elixer dat monniken ooit brouwden. Het ontstaan van Bénédictine voert terug tot de Renaissance. De Venetiaanse monnik van de Abdij van Fécamp, Dom Bernardo Vincelli, creëerde in 1510 een elixer van 27 verschillende planten en kruiden die hij in alle windstreken verzamelde. Het elixer werd gedronken aan het hof van de Franse koning Frans I en de -mede daardoor- populair geworden drank werd tot het eind van de 18e eeuw door de Benedictijner-monniken gefabriceerd. Tijdens de Franse revolutie raakte het recept bijna verloren. In 1791 kocht een Franse notabel uit Fécamp een oud manuscript met het recept. Een familielid, wijnhandelaar Alexandre Le Grand, vond het pas in 1863 in zijn bibliotheek terug. Hij vernieuwde het recept en noemde het Bénédictine ®. Het drankje werd zo populair dat Le Grand in 1876 de Bénédictine S.A. oprichte. In de in 1882 speciaal gebouwde paleisachtige distilleerderij wordt D.O.M. Bénédictine nog steeds geproduceerd. D.O.M. staat voor een Latijnse uitdrukking, namelijk Deo Optimo Maximo wat letterlijk vertaald in het Engels “To God most good, most great” betekent. In de smaak vind je naast honing ook hinten van saffraan, kruidnagel en zoethout terug.

Door een langdurig productieproces en de zorgvuldige bereidingswijze is Bénédictine van constante kwaliteit. Na distillatie van de likeur in koperen ketels volgt nog een rijpingstijd in grote eikenhouten vaten. De gebruikte kruiden en specerijen voor de fabricage van Bénédictine zijn onder andere: angelica, hysop, jeneverbes, mirre, saffraan, aloë, arnica, thee, tijm, koriander, kruidnagel, citroen en kaneel. De 27 kruiden en specerijen geven Bénédictine zijn speciale smaak en aroma. De samenstelling is fabrieksgeheim.

Cocktail Angelica

Ingrediënten

  • 1 deel gin (b.v. 30ml)
  • 1 deel D.O.M. Bénédictine (b.v. 30ml)
  • 1 deel marasquin likeur (b.v. 30ml; ik koos Luxardo)
  • 1 scheutje Campari
  • 1 citroenschilletje in spiraalvorm gedraaid
  • 1 cocktailkers

Bereiding

  • Shake alle ingrediënten met ijsblokjes.
  • Giet via een strainer in een Martiniglas.
  • Garneer met de cocktailkers en een citroenschilletje.

Cocktail Flash

Ingrediënten

  • 1 deel D.O.M. Bénédictine (b.v. 25ml)
  • 1 deel cherry brandy (b.v. 25ml)
  • 1 deel marasquin likeur (b.v. 25ml)
  • 1 deel triple sec (b.v. 25ml)

Bereiding

  • Shake alle ingrediënten met ijsblokjes.
  • Giet via een strainer in een Martiniglas.
  • Garneer met de cocktailkers.

Cocktails met D.O.M. Bénédictine
Wil je meer cocktailsuggesties met D.O.M. Bénédictine? Op de pagina van Absolutdrink.com vind je tal van ideeën!
Een paar eruit gelicht:

  • B&B: shake 30ml cognac en 30ml D.O.M. Bénédictine met ijsblokjes en giet in een Martiniglas.
  • Honeymoon: shake 5 delen calvados, 3 delen D.O.M. Bénédictine, 2 delen jus d’orange en 3 scheutjes (‘dashes’) orange curaçao met ijsblokjes en giet in een Martiniglas.
  • Mule Hind Leg met 3 delen gin, 2 delen apricot brandy, 3 delen calvados, 2 delen D.O.M. Bénédictine en 2 delen maple sirup. Shaken met ijs en in een old-fashioned glas met ijsblokjes gieten.
  • Sunrise: shake 4 delen witte rum, 1 deel citroensap, 2 scheutjes (‘dashes’)  tripple sec en 1 scheutje (‘dash’) D.O.M. Bénédictine met ijsblokjes en giet in een Martiniglas.
  • Vermont: Shake 1 deel apricot brandy, 1 deel gin, 1 deel D.O.M. Bénédictine, 1 deel calvados en 1 deel maple sirup met ijs en giet in een Martiniglas.