winnende combinatie - langoustine en kalf met La Dame Rousse rosé

Onlangs vonden twee mooie kerstlunches plaats te ere van de finale van de Côtes du Rhône wijn-spijswedstrijd. Overtuigende winnaars van de wedstrijd waren Chef Lars Albers en sommelier Chiel Seuren van Restaurant Noble uit ’s-Hertogenbosch, en Chef Johan van Groeninge en sommelier Arne Maat van Restaurant Avant-Garde van Groeninge uit Eindhoven. Ik had de eer bij de kerstlunch in Eindhoven te mogen aanschuiven, waar Johan van Groeninge en Arne Maat ons onder andere hun winnende combinatie van langoustine met kalf en de Côtes du Rhône “La Dame Rousse” rosé van Domaine de la Mordorée lieten proeven.

Twee winnaars
Hoe mooi kan Côtes du Rhône zijn? Dat mochten we tijdens de kerstlunch wederom ervaren. Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Hermitage of Côte-Rôtie … welke Rhône-liefhebber wordt hier niet heel blij van. Maar ook de ‘gewone’ Côtes du Rhône of Côtes du Rhône-Villages kan op zijn best een fantastische wijn zijn. Om meer horeca- en wijnprofessionals hiermee te laten kennismaken en hen uit te dagen, organiseerde Michèle Lainé van Business France dit najaar voor de brancheorganisatie van de Côtes du Rhône een wijn-spijswedstrijd voor Nederlandse chefs en sommeliers. Op 22 oktober jl. vond de finale plaats in Amsterdam. De jury bestond uit drie horeca- en wijnprofessionals. Van de 32 ingestuurde combinaties belandden uiteindelijk vijftien wijn-spijscombinaties in de finale. De restaurants Noble (Den Bosch) en Avant Garde van Groeningen (Eindhoven) wonnen de wedstrijd. Bij beide restaurants werd een kerstlunch gehouden voor horeca, vakhandel en pers.

Côtes du Rhône in het Philips-stadion
Philips-stadion vanaf Avant Garde

Rhône-vallei
Ik reisde af naar Eindhoven, naar het Philips-stadion. Daar, op de derde etage met terras en uitzicht op het PSV-voetbalveld, ligt namelijk restaurant Avant Garde van Groeningen. Na een mooie aperitief (keuze uit 2016 “Cinquante 50” van Louis Chèze – van chardonnay en viognier met 8 maanden houtrijping – of 2017 Lirac van Château d’Aqueria van 40% grenache blanc, 25% bourboulenc, 16% clairette, 12% roussane en 7% viognier), kregen we een mini-masterclass Rhône van sommelier Edwin Raben.

Nog even ter herinnering, de hiërarchie van de Rhône-appellaties is als volgt: 1) de top van de kwaliteitspyramide wordt gevormd door 17 crus en 2 vins doux naturels, dan volgen 2) 21 Côtes du Rhône Villages met gemeentenaam (zoals Rochegude, Chusclan, Massif d’Uchaux, Plan de Dieu, Séguret en Visan, en in 2018 is er nog een 21e bijgekomen: Saint-Andéol in de Ardèche!), 3) de Côtes du Rhône Villages en 4) de regionale Côtes du Rhône. Naast deze vierdeling van Rhône-wijnen, vallen er nog 7 andere AOP’s binnen de appellaties van de Rhône-vallei. De Rhône-vallei is dus breder. Hierbinnen vallen ook de Clairette de Bellegarde, Costières de Nîmes, Côtes du Vivarais, Duché d’Uzès, Grignan-les-Adhémar (voorheen Coteaux du Tricastin), Lubéron en Ventoux.

We leren in vogelvlucht alles over de 8 crus van de noordelijke Rhône (Château-Grillet, Condrieu, Cornas, Côte-Rôtie, Crozes-Hermitage, Hermitage, Saint-Joseph en Saint-Péray), de 9 crus van de zuidelijke Rhône (Beaumes de Venise, Cairanne, Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Lirac, Rasteau, Tavel, Vacqueras en Vinsobres) en de 2 VDN’s (Muscat de Beaumes de Venise en Rasteau).

AOP Côtes du Rhône
Côtes du Rhône is al sinds 1937 een erkende appellatie. Daarbinnen zijn 171 gemeenten gedefinieerd als toegestaan wijngebied, verspreid over zes departementen (Ardèche, Drôme, Gard, Loire, Rhône en Vaucluse). Het productiegebied voor de Côtes du Rhône bedraagt in totaal 32.036 hectare en de productie is meer dan 1,4 miljoen hectoliter. Van alle wijnen van de Rhône-vallei zijn de wijnen die vallen onder de AOP Côtes du Rhône goed voor 46% en die van de Côtes du Rhône Villages goed voor 13% van de totaalproductie. Ter vergelijking: de noordelijke en zuidelijke crus samen bedragen 16%.

Er zijn 21 druivenrassen (zelfs 27 als je alle varianten meetelt: 12 witte en 15 blauwe) toegestaan in deze regionale appellatie, waaronder bekende rassen als de witte viognier, marsanne en roussanne en de blauwe grenache, mourvèdre en syrah, maar ook onbekendere als de witte picardan en bourboulenc of de blauwe counoise, calitor, muscardin en vaccarèse. In 1996 werd – op voorstel van de wijnboeren zelf – een nieuw decreet voor de appellatie uitgevaardigd met als doel de eigenheid van de wijnen van de Côtes du Rhône nog te versterken. In de rode en roséwijnen moet minstens 40% grenache worden gebruikt (behalve in de wijnen die in het noordelijke deel op basis van syrah worden geproduceerd). De witte wijnen moeten worden geproduceerd van 80% grenache blanc, clairette, marsanne, roussanne, bourboulenc en viognier. Binnen de appellatie wordt vooral rode wijn gemaakt (87%), maar er is ook witte wijn (6%) en rosé (7%).

Découvertes en Vallée du Rhône
2017 Côtes du Rhône “La Dame Rousse” van Domaine de la Mordorée
Langoustine en kalf bij Avant Garde van Groeninge

La Dame Rousse
Gezien het feit dat rosé Côtes du Rhône niet zo vaak voorkomt, is het deste leuker dat een van de twee winnende wijn-spijs combinaties bij de Nederlandse wedstrijd met een rosé werd gemaakt, namelijk de 2017 Côtes du Rhône “La Dame Rousse” van Domaine de la Mordorée. Heerlijke gulle rosé van 40% grenache, 30% syrah, 15% cinsault, 10% carignan en 5% mourvèdre. De producent raadt als wijn-spijs combi onder meer pizza, paté, witvis en picknick aan. Maar Chef Johan van Groeninge en sommelier Arne Maat van Restaurant Avant-Garde van Groeninge besloten anders. Speciaal voor de wedstrijd bedachten ze een variant op een van hun gerechten met langoustine en kalf. Er kwam tom kha kai-sorbet en sambal tjoeka bij en kreeftenjus. Een gerecht met zowel krachtige als subtiele smaken om bij weg te dromen. En fenomenaal bij de rosé La Dame Rousse van Domaine de la Mordorée. Geen wonder dat het duo hiermee in de prijzen viel. Wat een mooi gerecht! Wat een fijne Côtes du Rhône! En wat een top-combi!

Saint-Joseph Corps de Loup en Côtes du Rhône Coudoulet de Beaucastel
Saint-Joseph Corps de Loup en Côtes du Rhône Coudoulet de Beaucastel
Côtes du Rhône rouge Domaine de Cristia
mignons van damhert met rode koolkimchi

Van fruitig tot rijk en krachtig
Ook de andere combinaties die we tijdens onze kerstlunch kregen, waren prachtig. Een voorgerecht van ‘annemoon’ van coquille | zalvige Époisse | peterselie-emulsie | jus van inkt & 2015 Saint-Joseph van Domaine Corps de Loup + 2015 Côtes du Rhône “Coudoulet de Beaucastel” van Château de Beaucastel (een van de mooiste witte Côtes du Rhône die ik me herinner!). En mignons van damhert met rode koolkimchi | pastinaak | gepofte sjalot | girollen | granaatappel & 2016 Côtes du Rhône van Domaine de Cristia + (geen regionale appellatie maar een cru, maar wel een hele fijne) 2014 Gigondas van Domaine de Fontsane. De gekozen wijnen uit de Côtes du Rhône stelden zonder uitzondering niet teleur. Een mooie appellatie die in beweging is, met ambitieuze wijnboeren, met zowel fruitige als rijke en krachtige wijnen die kunnen verleiden, èn die een prima maaltijdbegeleider zijn. Wat wil je nog meer…!? Ik zeg: santé! En natuurlijk dank aan Johan van Groeninge en Arne Maat voor deze inspirerende wijn-spijs ervaring.

Meer info
Meer info van Inter Rhône over wijnen uit de Rhône-vallei:
http://www.rhone-wines.com/en/who-are-we of http://www.rhone-wijnen.com.