champagne past niet bij oliebollen

Wat doen we morgen met Oud & Nieuw? Verpesten we onze mooie champagne weer door er zoete oliebollen bij te serveren…? Ik zeg: NEE! Waarom niet? Oliebollen zijn zoet. Champagne is over het algemeen droog (zeker de meest gebruikelijke soort, de ‘brut’) en heeft een hoge zuurgraad. Dat clasht dus in je mond en geeft oorlog. Je smaakpapillen raken in de war en op zijn best prevel je: “champagne is helemaal niet lekker!” of “zonde van de champagne!”.

Zoet en zuur kan een spannend contrast geven. Maar in dit geval niet. Door de zoete oliebol vallen de zuren in de champagne nog meer op en worden versterkt. Oliebollen en champagne (althans de ‘brut’, want de zoetere demi-sec zou wel kunnen!) zijn niet voor elkaar gemaakt!

Wil je toch bubbels bij de oliebol drinken, neem dan een zoete(re) mousserende wijn.

Bubbels bij de oliebollen
Wat dan wel? Wil je toch bubbels bij de oliebol drinken, neem dan een zoete(re) mousserende wijn. Neem bijvoorbeeld een zachte cava (geen brut = droog, maar een semi seco = halfdroog). Ook een milde crémant uit Frankrijk (bijvoorbeeld Crémant d’Alsace, crémant de Loire of crémant de Bourgogne) kan, maar ook dan geldt: kies niet voor brut maar voor demi-sec. Duitse Sekt kan ook; kies dan voor halbtrocken! Vonkelwijn (mousserende wijn uit Zuid-Afrika) is vaak ook wat milder qua zuren, maar ook hier zal de ‘brut’ teveel zuren hebben, kijk dus uit. Ga je chique en wil je toch ‘echte’ champagne, kies dan voor demi-sec champagne. Heb je na je diner al genoeg alcohol op, maar wil je toch een feestelijke en passende mousserende wijn bij de oliebol op oudejaarsavond? Kies dan voor Moscato d’Asti. Ja, dat is die wijn die tieners lekker vinden en waar veel beginnende wijndrinkers van houden. Niks mis mee, want goede Moscato d’Asti kan heel lekker zijn. En heeft een paar evidente voordelen! De meeste zijn dik onder de €10. Het is een zoete wijn, dat vinden veel mensen stiekem best lekker (echt niet alleen beginnende wijnliefhebbers). Het bubbelt en is dus feestelijk. Èn: Moscato d’Asti bevat door het productieproces maar weinig alcohol! Gemiddeld tussen de 5 – 7%. Dat laatste is best een voordeel als je al een aantal glazen wijn bij het diner achter de kiezen hebt.

Ik zeg: wat je ook kiest, geniet ervan! En wacht met die droge champagne of andere mousserende wijn tot een beter moment dan bij de oliebollen. Fijne jaarwisseling, een sprankelend 2019 en santé!