Dat ik gek ben op de Mediterraan-Arabische keuken, zal inmiddels wel duidelijk zijn. De invloeden van de Libanese, Turkse of Marokkaanse keuken en Ottolenghi bijvoorbeeld dringen sterk mijn keuken binnen. Mijn keukenkastjes puilen uit met kruidenmengsels als za’atar, baharat en ras-el-hanout, maar ook met harissa, oranjebloesem en rozenblaadjes, kaneel en pul biber, korianderzaad en gedroogde munt, tamarinde en granaatappelmolasse. Voor de enorme waslijst aan exotische ingrediënten in de kookboeken van Ottolenghi, hoef ik tegenwoordig slechts in mijn voorraadkastjes te grijpen.

Gisterenavond stond er weer een gerechtje op tafel met invloeden uit de halve Arabische en Mediterrane keuken: freekeh-salade, gegrilde kip met amandelen, tzatziki. Vaak wijk ik af van bestaande recepten, en kies ik mijn eigen varianten. Zo ook gisteren. Je kunt de freekeh-salade ook apart maken en serveren met andere combinaties. De recepten zijn voor 2 personen.

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 4 kippendijen
  • 1 liter kippenbouillon
  • 2 rode uien, gesnipperd (de helft voor de kip, de helft voor de freekeh)
  • Een laurierblaadje
  • Een kaneelstokje
  • Enkele kardomompeulen
  • Zout en peper
  • 1600-200 gram freekeh
  • 1EL baharat-kruiden
  • 200 gram Griekse of Turkse joghurt
  • ½ komkommer
  • 1 knoflookteentje, fijngesnipperd of gepureerd
  • 1TL gedroogde munt
  • Granaatappelpitjes

Gegrilde kip met amandelen

  • Kook 4 kippendijen net niet gaar (ca. 15-20 minuten) in kippenbouillon met een laurierblaadje, een kaneelstokje, wat kardemompeulen en een grof gesnipperd rode ui.
  • Haal de kip ui de bouillon en bewaar de bouillon voor de freekeh!
  • Laat de kip wat afkoelen en scheur uit elkaar.
  • Bak of gril de kipstukjes heel kort, eventueel met wat van je favoriete kipkruiden (ik gebruikte wat gemberpoeder en kerriepoeder naast zout en peper).
    PS De recepten die ik hiervoor tegenkwam, kookten de kip alleen maar. Ik vond dat uiteindelijk te weinig smaak hebben en besloot daarom de kip iets korter te koken en daarna nog even te bakken of grillen.
  • Bestrooi aan het einde met amandelschaafsel (kort geroosterd/gebakken zodat het mooi bruin wordt). Zie bij serveren.

Freekeh-salade

  • Fruit een gesnipperde rode ui.
  • Fruit 160-200 gram freekeh kort mee.
  • Blus af met de kippenbouillon van hierboven (of neem 1 liter kippenbouillon met een kaneelstokje als je de kip hierboven niet maakt) en voeg 1TL baharat-kruiden toe.
  • Kook (à la risotto) onder voortdurend roeren 15 minuten totdat het vocht bijna geheel opgenomen is. Giet eventueel nog wat vocht af als niet alle vocht is opgenomen en je het te nat vindt.

Tzatziki

  • Rasp een halve komkommer en knijp alle vocht eruit.
  • Neem 200ml Griekse of Turkse joghurt en roer daar de komkommer, een fijngepureerd knoflookteentje, 1TL gedroogde munt door.
  • Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

Serveren

  • Leg de freekeh-salade onderop het bord.
  • Doe de kipreepjes erop.
  • Strooi geroosterd amandelschaafsel erover en garneer met de granaatappelpitjes.
  • Geef de tzatziki erbij.

Wijntip: Geef er een lekkere sappige zachte rosé bij. Wij kozen voor de rosé Unlitredemidurosépanéry van Château de Panéry. De 2015 is gemaakt van 50% syrah en 50% grenache. Het is een zachte fruitige rosé. Elegant, met milde zuren, framboosjes, bosaardbeitjes, rode besjes en een lichte kruidigheid.

Heel bijzonder is dat Château de Panéry van twee Nederlanders is! Het domein is sinds 1670 in Pouzilhac (Gard) in bedrijf en beschikt over een aantal mooie 17e eeuwse gebouwen. In de 19e eeuw zijn de eerste wijngaarden aangeplant. Rutger en Angélique Grijseels zijn sinds een aantal jaren eigenaar van het domein dat nu een gemengd bedrijf is met naast de wijngaarden ook 
graan, 
zonnebloemen, truffeleiken en fruitbomen. Het bestaat in totaal uit 528 hectaren waarvan 72 hectaren wijngaard. Een wijnbedrijf ligt op de westelijke oever van de rivier de Rhône, nabij Pouzilhac. Het domein ligt op de grens van de wijngebieden Côtes du Rhône en Languedoc. De wijngaarden zijn bepland met typische druiven voor het Rhônegebied, te weten grenache, syrah, 
cinsault en carignan en voor de landwijnen met chardonnay en merlot.

Eet smakelijk!