img_8428Het was eindelijk tijd voor de kalfslever met salie & balsamico van Onno Kleyn (*). Heerlijk! Ik deed er krieltjes in de schil bij en gekarameliseerde cocktailuitjes die drie kwartier in rode wijn hebben gebadderd.

Griekenland
Die uitjes heb ik ooit in een waanzinnig lekkere geiten-stifado in Griekenland gehad. Geitje stond uren te stoven en de uitjes (en het geitenvlees) waren boterzacht. Ik heb daar toen thuis mijn eigen versie van gemaakt, met wijn, en geef de uitjes als bijgerecht bij wild of biefstuk. Als je ze drie kwartier in rode wijn zachtjes laat pruttelen zijn ze heerlijk. Èn je hebt meteen nog een lekker sausje bij je vlees ook! Met een scheutje port erbij, wordt het zelfs nog lekkerder, maar dat hoeft niet als je alleen rode wijn wilt gebruiken.

Ingrediënten (4 personen)

  • 500 gram cocktailuitjes (verse cocktail- of zilveruitjes, niet die zoetzure zilveruitjes uit een pot!), gepeld
  • 300ml rode wijn
  • 100ml rode port (je kunt de port ook vervangen door extra rode wijn)
  • 2-3EL suiker
  • 25gr boter
  • 1EL (sherry-)azijn
  • 1 laurierblaadje
  • Een half bouillonblokje
  • Zout en peper

Bereiding

  • Pel de uitjes.
  • Fruit de uitjes ca. 2 minuten in een pannetje met dikke bodem.
  • Doe de suiker erbij en fruit nog enkele minuten totdat de uitjes lichtbruin zijn.
  • Giet de wijn (en eventueel port) erbij en de azijn, het bouillonblokje en het laurierblaadje. De uitjes moeten onder de vloeistof staan.
  • Laat ca. drie kwartier zachtjes pruttelen met de deksel op de pan. De uitjes moeten dan superzacht zijn en de rode wijn moet lekker ingedikt zijn tot een mooie stroperige saus. Controleer af en toe of er nog voldoende vocht is! Zo niet, voeg nog wat rode wijn extra toe. De laatste tien minuten kun je de deksel van de pan halen zodat de beter saus indikt.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Lekker bij wild (b.v. ree- of hertenbiefstuk) of biefstuk en entrecôte. Of lever. Geef er gekookte aardappeltjes of aardappelpuree bij.

Wijntip: Als rode 🍷: 2010 Douro, reserva, vinhas velhas, Quinta do Crasto. Prachtig op dronk. Dubbel genieten.

Eet smakelijk!

(*) Zie voor recept van Onno Kleyn van de kalfslever hier).