Griekse kipspiezen met citroen en oregano

Heerlijk de zomer nog even vasthouden met deze lekkere Griekse kipspiesjes met citroen en oregano. Het geheime ingrediënt voor supermalse kipspiesjes: yoghurt! Je maakt de kipspiesjes namelijk extra mals door ze in de yoghurt te marineren, net als bij de Indiase kip tikka masala. Ik bereidde de kipspiesjes op de grilplaat, maar authentieker is natuurlijk op de BBQ.

Erbij: bijvoorbeeld arakas laderos kokkinistos, een traditioneel Grieks doperwtenstoofje. Of een tomaten-bonenalade en fetadip, een frisse salade en tzatziki.

Het geheime ingrediënt voor supermalse kipspiesjes: yoghurt! Je maakt de kipspiesjes namelijk extra mals door ze in de yoghurt te marineren, net als bij de Indiase kip tikka masala.

Ingrediënten (2 personen)

  • 4 kippendijtjes zonder vel, in blokjes van 2 x 2cm
  • Olijfolie (als je de spiesjes in de (gril)pan doet en niet op de BBQ)

Voor de marinade:

  • Sap van 1 citroen
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 2EL oregano (liefst verse, maar gedroogde kan ook)
  • Zout en versgemalen peper
  • 3EL Griekse yoghurt
  • 1EL olijfolie

Bereiding

  • Maak een marinade van de citroensap, knoflook, oregano, yoghurt, olijfolie, zout en peper. Laat de kippenblokjes er minimaal een uur in marineren, maar liever langer. Over nacht mag ook.
  • Week de satéstokjes minimaal een half uur in water.
  • Rijg de kipblokjes aan de spiesjes.
  • Bak in de pan of op de grilpan of rooster ze op de BBQ gaar.
  • Geef er arakas laderos kokkinistos bij, of een salade met friet of gebakken aardappeltjes. Ook tzatziki past er natuurlijk heel lekker bij.

Wijntip: elegant rood of vol wit. Wij dronken er een wijn uit Noord-Macedonië (voormalig FYROM) bij, de Stardust shiraz van Ezimit. De wijn kregen wij van onze buren na hun vakantie in Kroatië. Ezimit. Zo leuk! Ik ben namelijk tijdens een perstrip ooit bij Ezimit geweest! De Stardust komt uit hun instapserie. De buurman kocht ‘m bij een supermarkt in Kroatië. Een vrij lichtewijn zonder fouten. Licht kruidig. Elegant. Zachte tannines. Een alleszinse correcte wijn voor de instapserie. En, hij paste perfect bij ons Griekse gerecht.