amssouvlaki met fetadip en tomaten-bonensalade

Weer zo’n heerlijke zomerse warme dag. Echt BBQ-weer, maar dat was me even teveel ‘gedoe’. Maar ik had wel zin in spiesjes. Het werd αρνί σουβλάκι (arni souvlaki). Dat zijn Griekse lamsspiesjes in een superlekkere marinade. De marinade heb je zo gemaakt. Ik grilde de spiesjes op de grilpan. Net zo makkelijk. En de lamsspiesjes passen heel goed bij mijn eerder gemaakte fetadipje en tomaten-bonensalade van zoete kerstomaatjes uit de oven en gigantische reuzenbonen (gigantes plaki). αρνί σουβλάκι – Griekse lamssouvlaki met fetadip en tomaten-bonensalade dus. Echt een feest op je bord! En behalve de koolhydraten van de bonen nog eens koolhydraatarm ook.

Griekse lamssouvlaki

Ingrediënten lamsrump (4 personen)

  • 4 lamsrumps (ca. 750-800gr), in blokjes van 2 à 2,5cm

En voor de marinade

  • 10EL olijfolie
  • 2 knoflookteentjes, fijngehakt
  • Het sap van 1 citroen
  • 1 rode ui, fijn gehakt
  • 1EL (verse) oregano
  • 1EL (verse) tijm
  • 1TL gerookt paprikapoeder
  • Optioneel: 1TL komijn
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding lamsrump

  • Voeg alle ingrediënten van de marinade in een (niet-metalen) kom en meng de lamsvleesblokjes eronder. Laat minstens twee uur marineren, maar een halve dag of overnacht mag ook.
  • Week satéprikkers een half uur in water zodat ze niet verbranden.
  • Haal het lamsvlees uit de marinade en rijg de blokjes aan satéprikkers. Bak de spiesjes ca. 8 minuten in een pan of grilpan of gril ze op de BBQ.

De lamsspiesjes zijn heerlijk met een fetadip en tomaten-bonensalade.

fetadip

Fetadip
De fetadip maak je zo:

  • Doe alle onderstaande ingrediënten in een blender of pureer met een handmixer:
  • 150gr feta
  • 150ml Griekse yoghurt (Turkse mag ook)
  • 2 knoflookteentjes
  • Citroensap (ca. 25ml)
  • Zout en versgemalen peper
  • Een handje vol gesnipperde bieslook

Garneer met een paar sprietjes bieslook en een paar druppeltjes olijfolie.

Griekse tomaten-bonensalade

Tomaten-bonensalade
Je hebt nodig:

  • Blikje reuzenbonen
  • 300gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • Knoflookteentje, gesnipperd
  • Zout en peper
  • 3EL eetlepels olijfolie
Griekse lamssouvlaki met Gigondas

Ik gebruikte gehalveerde kerstomaatjes. Voorzichtig omhusselen in een kommetje met de olijfolie, knoflook en zout en peper. Leg de tomatenhelften met de open kant in een ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze in ca. drie kwartier in de oven op 120 graden. Dan worden ze lekker zacht en vooral heel zoet (je kunt eventueel nog een schepje suiker bij de tomaatjes doen, maar nodig is dat niet). Check regelmatig of het niet te hard gaat! Zet anders de oven wat lager.

Laat de tomaatjes een beetje afkoelen. Laat de bonen uitlekken en hussel ze samen met de bosuiringetjes voorzichtig door de (bijna) afgekoelde kerstomaatjes; dat kan gewoon rechtstreeks op je bakplaat, lekker rustiek! De olijfolie met knoflook van de tomaatjes zijn voldoende voor een heerlijke pure dressing! Zout en peper zijn ook niet meer nodig. Eventueel kun je er nog wat citroensap overheen druppelen, maar ik miste de zuren in deze ‘dressing’ niet.

Wijntip: stevig wat kruidig rood. Dat kan een wijn uit de Rhône of uit Languedoc-Roussillon zijn, of een garnacha uit Spanje. Een niet al te zware syrah/shiraz uit bijvoorbeeld Zuid-Afrika kan ook. Keuze te over. Wij kozen voor een lekkere Gigondas.

Καλή όρεξη (Kalí órexi!) Eet smakelijk!