arni ladorigani me patates sto fourno – Griekse lamsstoof met citroen en oregano

αρνί λαδοριγανη – Griekse lamsstoof met citroen en oregano. Vandaag gaan we weer eens naar Griekenland. Griekse lamsstoof, daar had ik ineens vreselijk zin in. Nou heb je in Griekenland heel veel varianten op dit thema. Een aantal heb ik al eerder gemaakt. Zo heb je kleftiko van lamsvlees uit de oven. Kleftiko betekent letterlijk gestolen lam en je pakt hierbij het lamsvlees in in pakketjes. Of wat te denken van een heerlijke lamsstifado, een stoofpotje met lam, tomaten, cocktailuitjes en rode wijn. Dan is er giovetsi, een stoofschotel met kip, rundvlees of lam en tomatensaus en kaneel die je vaak met Griekse pasta (kritharaki, vergelijkbaar met orzo of riso; een pastasoort in de vorm van en grootte van een rijstkorrel) eet. Ook heerlijk. Ik maakte ooit een snelle giouvetsi met lamsgehaktballetjes.

En dan is er αρνί λαδοριγανη με πατάτες στο φούρνο (‘arni ladorigani me patates sto fourno’), kortweg ‘arni ladorigani’, een Griekse lamsstoof uit de oven met aardappelen, citroen en oregano. αρνί = arni = lam. Met Pasen en als het feest is eten de Grieken lam, waaronder dit langzaam gegaard lam. Dit is eigenlijk een makkelijk recept dat je weinig voorbereiding kost. Lam marineren, wachten; lam in de oven, wachten. Maar verder hoef je in feite weinig te doen. Het beste is om het lamsvlees een paar uur of over nacht te marineren in citroensap met olijfolie en knoflook. Dat maakt het vlees extra zacht. Schrik niet als het vlees er lichter uitziet, dat komt door de citroen. Ik maakte er een heerlijk simpel paprika-tomatenstoofje bij en dronk er een mooie Gigondas bij. Wederom een heerlijke avond buiten gegeten, maar dit is ook een perfect gerecht voor onze winterse dagen.

Met Pasen en als het feest is, eten de Grieken lam, waaronder dit langzaam gegaard lam met aardappelen, citroen en oregano. Dit is eigenlijk een makkelijk recept dat je weinig voorbereiding kost. Lam marineren, wachten; lam in de oven, wachten. Maar verder hoef je in feite weinig te doen.

ingrediënten Griekse lamsstoof met citroen en oregano

Ingrediënten lamsstoof (4 personen)

  • 700-800gr lamsvlees (b.v. lamsnek), in stukken van ca. 2 ½ cm
  • 6EL olijfolie
  • Sap van 2 citroenen
  • 3 knoflookteentjes, grof gehakt
  • 3 gehakte (verse) laurierblaadjes
  • 2EL verse oregano, grof gehakt of 1 1/2 EL gedroogde oregano
  • zout en versgemalen peper
  • 12 kleine aardappeltjes (midgrote krieltjes) , in stukken van 2 ½ cm, of zes grote aardappelen in kwarten
Griekse lamsstoof met paprika-tomatenstoofje

Bereiding lamsstoof

  • Vermeng de stukken lamsvlees met citroensap, olijfolie, laurierblaadjes, oregano, zout en peper. Marineer een paar uur of overnacht.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Leg het vlees met de marinade en 250ml heet water in een ovenvaste gietijzeren pan of schaal en bak het drie kwartier onder aluminiumfolie.
  • Snij ondertussen de aardappelen in stukken en bestrooi met zout en peper.
  • Haal na drie kwartier uur de schaal/pan uit de oven, haal het aluminiumfolie eraf en hussel de aardappelstukken door het vlees. Zet de schaal/pan nog drie kwartier in de oven. Check af en toe of er nog voldoende vloeistof is.
  • Haal uit de oven en bestrooi met wat verse oreganoblaadjes.
  • Serveer met een lekker paprika-tomatenstoofje of een frisse groene sla.

Bereiding paprika-tomatenstoofje
Het paprika-tomatenstoofje is een variatie op mijn Italiaanse peperonata van onlangs. In het kort: 2 rode uien (in ringen of partjes) fruiten. Knoflook een minuut meefruiten. Dan reepjes rode (punt)paprika (grof gesneden van ca. 1 1/2cm breed) twee minuten meefruiten. vervolgens 2EL tomatenpuree een minuut meebakken. Tenslotte 150ml groentenbouillon, 250gr gehalveerde kerstomaatjes, 1EL rode wijnazijn en 1EL basterdsuiker en 1TL paprikapoeder erbij. Optioneel om het iets pikanter te maken wat gedroogde chilivlokken. Een half uur, maar liever drie kwartier zachtjes stoven met de deksel op de pan. Het water moet bijna verkookt zijn, maar het mag niet aanbranden. Op smaak brengen met zout en versgemalen peper.

Wijntip: kies voor sappig zwoel rood met milde tannines. Denk aan primitivo uit Puglia, zinfandel uit de VS, shiraz uit Zuid-Afrika, garnacha uit Spanje of een wijn uit Zuid-Frankrijk (Rhône, Languedoc-Roussillon). Wij kozen voor een mooie Gigondas uit de Zuid-Rhône.

Καλή όρεξη (Kalí órexi!) Eet smakelijk!