Vandaag eten we paarse asperges! Rechtstreeks uit van aspergeteler Walter Gubbels uit Helvoirt, Brabant. Bekijk het filmpje om te zien wat je allemaal met paarse asperges kunt doen en hoe je ze bereid.

​​

[wpvideo I6QGxjwU]​​​

​​Hieronder de ingrediënten en de bereiding van de hartige taart met paarse asperges.

Ingrediënten (4 personen)

  • 500gr paarse asperges (OF 12 STUKS)
  • 200gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • Bladerdeeg
  • Bakje crème fraiche à 125ml
  • Zout en peper
  • Provençaalse kruiden
  • Naar wens: 200gr gerookte baconreepjes
  • 100gr feta, verbrokkeld

Voor de gremolata-dressing:

  • 100ml olijfolie
  • Zest van een citroen (schoongeboend of bio)
  • 1 knoflookteentje, fijngehakt
  • Een handjevol peterselie, fijngehakt

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Laat de bladerdeeg ontdooien.
  • De asperges hoef je niet te schillen! Was ze en snij 1-2cm van de onderkant af.
  • Breng een grote pan met water en wat zout aan de kook en kook de asperges kort, ca. 3-4 minuten. Giet het water af en laat de asperges wat afkoelen. Dep ze goed droog en halveer ze.
  • Indien je de taart met baconreepjes wilt: bak de spekreepjes uit (niet helemaal knapperig bakken). Wil je liever een vegetarische versie? Laat de bacon weg.
  • Bekleed een bakplaat of platte bakvorm met bakpapier en bekleed vervolgens met bladerdeeg.
  • Bestrooi de bladerdeeg met een dun laagje crème fraiche. Strooi er zout en versgemalen peper en Provençaalse kruiden op.
  • Halveer de tomaatjes en verkruimel de feta.
  • Beleg de bladerdeegbodem nu met de gehalveerde asperges (bolle kant naar boven, platte gehalveerde binnenkant naar beneden), de kerstomaatjes (open kant naar boven), de baconreepjes (of laat ze weg voor een vegetarische versie) en de feta. Besprenkel de groenten met een beetje olijfolie.
  • Bak de hartige taart in ca 25-30 minuten in de oven gaar.
  • Hak ondertussen knoflook, zest van citroen en peterselie fijn en vermeng met de olijfolie.
  • Haal de hartige taart uit de oven en druppel er de gremolata-dressing over.
  • Serveer onmiddellijk. Geef er een frisse groene sla bij.

Wijntip: rosé, bijvoorbeeld uit de Provence.