fritz-spritz rabarber

Fritz-spritz rabarber staat vandaag centraal in Vinissima’s Grote Hippe Frisdranken Test. In 2003 kwam Fritz-kola op de markt. De Hamburgse jeugdvrienden Mirco Wiegert en Lorentz Hampl wilden met een minimaal startkapitaal een nieuwe cola op de markt brengen, want “es geht auch besser” vonden ze. Ze wilden betere en milieuvriendelijkere cola maken dan de grote bekende bedrijven. Geld voor een logo of naamonderzoek hadden ze niet en dus gebruikten ze simpelweg de bekende Noordduitse voornaam Fritz als merknaam en hun eigen koppen als logo.

Fritz-spritz prijst de rabarberschorle zelf aan met “so sauer, da kräuseln sich die achselhaare” (zo zuur dat je okselharen krullen).

Cafeïne
Naast de fritz-kola is er inmiddels een serie Fritz-limo met smaken als onder andere sinaasappel, citroen, honingmeloen, druif en rabarber. Eigenlijk zou ik de oorspronkelijke fritz-kola moeten proberen, maar ik hou eerlijk gezegd niet van andere cola’s dan Coca-Cola. Van Coca-Cola moet je gewoon afblijven.

Die fritz-kola moet je kennelijk drinken als je echt een tijdje wakker wilt blijven. “vielviel koffein” is het motto van die cola en er zit meer cafeïne in dan gebruikelijk, namelijk 25mg per 100ml. Ter vergelijk: in Coca-Cola zit 32mg/330ml. Dat de drank cafeïnerijk is blijkt ook uit hun reclamecampagnes met kreten als “willkommen im wach” (welkom in het wakker) en “für die nacht von Donnerstag auf Sonntag” (van de nacht van donderdag op zondag). Dat wakkere is echt een dingetje voor de mannen achter fritz-kola, want er is tegenwoordig ook fritz-mate, een frisdrank die naar rokerige thee smaakt met ook een flinke dosis cafeïne, namelijk 25mg/100ml. “Ein echter Wachmacher,” constateren de mannen. Lekker wakker blijven dus. Mate is een aftreksel van de jonge blaadjes en knoppen van de mateplant. De groene blaadjes worden geprepareerd bij open vuur en daardoor krijgt de mate zijn typerende rokerige smaak. Mate werkt opwekkend, vooral door de cafeïne die het bevat. Je vermengt het met (warm) water. Het is een infusie die vooral in Zuid-Amerika wordt gedronken. In Europa wordt mate gebruikt in energiehoudende frisdranken of als cafeïnehoudende ijsthee. Leuk om te weten.

Rabarber
De Bio-Rhabarberschorle bestaat sinds 2014. De drank is bio, natuurlijk en vegan. Formeel is dit groentensap, maar fritz-spritz noemt het toch “ein wahres Früchtchen” vanwege de fruitigheid. De rabarber-variant is wat oud-roze van kleur. Wat ondefinieerbare geur met een licht zuurtje. In de mond strak. Droog en behoorlijk zuur. Tja, dat kun je natuurlijk verwachten bij rabarber. Fritz-spritz prijst de rabarberschorle zelf aan met “so sauer, da kräuseln sich die achselhaare” (zo zuur dat je okselharen krullen); of je daarmee mensen aanmoedigt, weet ik niet. Gezien droogheid van de smaak, het overheersende zuur en het feit dat het een ‘Schorle’ is, verbaast me de 29kcal/100ml. Dat is dan weer in verhouding redelijk veel in de categorie nieuwe natuurlijke frisdranken, maar de zure rabarber zal het nodig hebben. Schorle noemen de Duitsers dranken zoals appelsap waaraan –bij voorkeur – bruisend water is toegevoegd. Zo is er ook kant-en-klare Apfelschorle te koop, maar in Berlijn vind je wel vaker Rhabarberschorle. Oostenrijkers noemen het trouwens Gespritzter. Schorle en Gespritzter kun je ook met wijn drinken (bijvoorbeeld Weißweinschorle met witte wijn om wat minder alcohol te drinken en om wijn verfrissender te maken in de zomer.
Terug naar Fritz-spritz organic rhubarb spritzer, zoals het frisdrankje in het Engels heet. Na een paar slokken wen je aan het friszure. De wat ongebruikelijke geur vergeet je gauw en de frisdrank is lekker fris en eh … ja, spritzig. Een ander woord heb ik er niet voor. Aangename prikkeling op de tong en in je mond en heel verfrissend. Ideaal voor een warme zomerdag.

fritz-spritz-Rhabarbabalua

Wil je toch alcohol en heb je zin in een verrassende en verfrissende cocktail, probeer dan eens de Rhabarbabalua: 30ml Licor 43, 15ml wodka en 15ml vers limoensap met ijs in een shaker koelen en in een wijn- of cocktailglas met ijsblokjes gieten. Opvullen met 150ml Rhabarberschorle en garneren met een schijfje limoen en wat limoenzest. De vanille van de Licor 43 geeft er een klein zoetje aan en maakt het tot een verrassende cocktail. Gewoon met wodka (1 deel wodka, 3 delen spritz) kan ook, maar deze is leuker. Op de pagina Mischwerke vindt je nog meer cocktailsuggesties met andere frisdranken van fritz-spritz.

Fritz-spritz rabarber is o.a. te koop bij Dorstlust (€1,70 voor een flesje van 0,33L) en bevat 29kcal/100ml.