Dit weekend maakte ik de Tantris Sidecar, een cocktail van Audrey Saunders. Saunders maakte deze variant op basis van de originele cocktailklassieker ‘Sidecar’. Tijd dus om de oorspronkelijke versie eens te proberen. Die blijkt veel eenvoudiger. Eerlijk? De versie van Saunders, een award winning mixologist uit New York, is wat mijn betreft veel en veel mooier! Op zich niks mis met de Sidecar, maar de aanpassingen van Saunders maken van deze cocktailklassieker echt iets speciaals! De Tantris Sidecar is complexer en meer in balans. Het wow-effect kreeg ik wel bij de Saunders-cocktail, niet bij het origineel.

Zijspan
De oorsprong van de Sidecar (motor met zijspan) is onbekend. Vermoedelijk is de cocktail vlak na de eerste wereldoorlog in London of Parijs bedacht. Misschien wel om een Amerikaanse militair met een motor met zijspan te eren wiens favoriete cocktail dit was. Anderen zeggen dat de oorsprong in New Orleans ligt. Sidecar was de benaming van bartenders voor de drankrestjes die in shotglaasjes werd gedaan.

In 1922 duikt de cocktail onder die naam voor het eerst op in de cocktailbijbels van Harry MacElhone’s (Harry’s ABC of Mixing Cocktails) en Robert Vermeire (Cocktails and How to Mix Them).

Heb je niet alle ingrediënten voor de Tantris Sidecar in huis (Saunders gebruikt er maar liefst zeven!), of voel je wel wat voor de cocktailklassieker, probeer dan eens deze cocktail met Cognac, triple sec (b.v. Cointreau, Grand Marnier of De Kuyper triple sec) en citroensap.

Ingrediënten

  • 50ml Cognac
  • 20ml Cointreau
  • 20ml citroensap
  • IJsblokjes
  • Citroenschilletje

Bereiding

  • Shake alle dranken met ijs.
  • Dubbel strain (via zeef in shaker en aparte zeefje) in een gekoeld cocktailglas of martini-glas.
  • Garneer met een citroenschilletje.

Tip: lijkt de cocktail je te friszuur en prefereer je wat zoeter? Doe dan een suikerrandje (‘rim’) om je glas. Smeer de glasrand in met een stukje citroen. Doe een dun laagje fijne kristalsuiker op een plat bord en doop de glasrand erin.

Engels of Frans?
Overigens bestonden er vorige eeuw twee stromingen om deze cocktail te maken, een Engelse en een Franse. De Franse school nam gelijke delen Cognac, Cointreau en citroensap. De Engelse school hield het op twee delen (60ml) Cognac en een deel Cointreau (30ml) en citroensap (30ml). IBA, de International Bartenders Association, houdt het nu op bovenstaande 50-20-20 verhouding. De cocktail krijgt hierdoor naar mijn smaak wellicht iets teveel nadruk op de Cognac. Maar dat is een kwestie van voorkeur. Ik zou de Franse versie (30-30-30) nog wel eens willen proberen. Anderzijds: alles hangt niet alleen van je smaakvoorkeur af, maar ook van de kwaliteit van je producten!.Ik gebruikte mooie Cognac en Cointreau. Als je een eenvoudige brandy gebruikt, kun je brandy-triple sec beter in 1:1 verhouding nemen. Gebruik je top triple sec (zoals Grand Marnier of Cointreau), kun je weer wat minder ervan nemen.

Proost! Santé! Cheers!