De Vesper of Vesper Martini is bekend geworden door James Bond. In de film Casino Royale (2006) verzint 007 een cocktail die hij naar zijn geliefde, Vesper Lynd, noemt. Maar het recept was al bekend sinds 1953 toen Ian Fleming zijn boek uitbracht. Daar zegt Bond in hoofdstuk 7 tegen de barman:
“A dry martini. One. In a deep champagne goblet.”
Barman: “Oui, monsieur.”
Bond: “Just a moment. Three measures of Gordon’s, one of vodka, half a measure of Kina Lillet. Shake it very well until it’s ice-cold, then add a large thin slice of lemon peel. Got it?”
Barman: “Certainly, monsieur.”
De barman is kennelijk onder de indruk van deze mix en Bond reageert met “I never have more than one drink before dinner. But I do like that one to be large and very strong and very cold and very well-made. I hate small portions of anything, particularly when they taste bad. This drink’s my own invention. I’m going to patent it when I can think of a good name.” Om eraan toe te voegen dat een wodka van graan een nog beter resultaat oplevert dan een wodka van aardappelen. En die goede naam voor de cocktail noemt 007 in het volgende hoofdstuk al, namelijk Vesper, naar Bond-girl Vesper Lynd die in de film werd gespeeld door Eva Green.

Verschil met Dry Martini
Bond staat ook bekend om de klassieke ‘Dry Martini’-cocktail; je weet wel: van “shaken, not stirred!”. Het verschil met de Vesper Martini is dat de Dry Martini alleen uit gin en droge vermouth bestaat. In de Vesper zit ook wodka, en de vermouth is nu vervangen door Lillet blanc. Oorspronkelijk werd naast gin en wodka ‘Kina Lillet’ gebruikt, maar dat is niet meer verkrijgbaar. ‘Lillet blanc’ (zie hieronder) is nu het beste alternatief. Heb je dat niet, dan kun je eventueel een witte vermouth gebruiken, maar dat smaak wel wat anders. De Vesper Martini wordt gegarneerd met een citroenschilletje, terwijl je de Dry Martini garneert met groene olijven. Hou je van sterk, gebruik dan een gin van rond de 47% alc., zoals in het origineel uit 1953. Sommige merken, zoals Tanqueray en Bombay Sapphire, brengen export-versies van 47% alc. op de markt. Mijn Bulldog gin heeft gewoon 40% alc. en dat vind ik prima. Zelfs dan is het een stevig aperitief, met die gin en wodka samen! Het citroenschilletje geeft er een subtiele citrustoon aan, en dat mag ook wel bij deze straffe cocktail!.

Recept Vesper Martini
Je ziet, zoals bij veel cocktails, de verhoudingen van de verschillende dranken verschillen. Ik heb de verhouding van de IBA (International Bartenders Association) genomen, en niet die uit het boek van Fleming.

De oorspronkelijke cocktail van Bond bevat Gordon’s gin. Hm, nu ja. Gordon’s is wellicht de bekendste gin, maar sinds 1953 zijn er heel veel gins op de markt gekomen, en heel veel betere! Ik gebruik die dus zeker niet, maar heb Bulldog gin gebruikt. En ik nam Pravda wodka, een zuivere zachte Poolse premium-wodka van 100% rogge, maar een graanwodka als Absolut kan natuurlijk ook.

Ingrediënten

  • 60ml gin (ik nam hiervoor Bulldog gin)
  • 15ml wodka (neem er eentje van graan en niet van aardappelen! Ik koos voor Pravda wodka)
  • 7,5ml Lillet blanc (*)
  • Een ‘twist’ van een citroenschilletje

Bereiding

  • Shake alle ingrediënten (behalve het citroenschilletje) met ijs en giet via de strainer in een Martiniglas.
  • Garneer met het citroenschilletje.

Green Vesper met Absint
Een variant is de Green Vesper, waarbij Lillet blanc wordt vervangen door het groene drankje Absint. Hou je niet van pastis of van anijs, dan moet je deze zeker niet nemen! Smaakgevers van absint zijn namelijk alsem (absint), anijs en venkel. Absint werd in het begin van de 20e eeuw in diverse Europese landen verboden, wegens de vermeende hallucinerende werking en neurotoxiteit van het bestanddeel thujon (denk aan Vincent van Gogh). De concentratie van thujon is inmiddels sterk afgezwakt en nu mag het weer.
De Green Vesper doet veel zoeter en daardoor minder strak aan als de Vesper Martini en is verraderlijker omdat je door het subtiele anijstoontje de kracht van de hoeveelheid gin en wodka veel minder merkt.

(*) Lillet blanc | Frankrijk | 17% alc.
Zacht – lichtzoet – fruitig – sinaasappel – abrikoos – bloemig – honing – subtiel bittertje

Lillet lijkt een beetje een vergeten drankje, althans in Nederland. Maar ‘mark my words!’, het is aan een comeback bezig! Lillet is een Franse aperitiefdrank op basis van wijn. In 1872 bedachten de broers Paul en Raymond Lillet het drankje in Podensac, ten zuiden van Bordeaux. Ze noemden het Kina Lillet, omdat het kinine bevatte. In 1985 is de kinine eruitgehaald omdat het voor veel mensen te bitter was. Er zit 85% witte Bordeaux-wijn van de sémillon-druif in en 15% likeur van citrusschillen (Spaanse en Marokkaanse sinaasappels en bittere groene sinaasappels uit Haïti). Wil je toch het bittere element, kies dan als alternatief Zwitser Kino L’Aéro d’Or of Italiaanse Cocchi Americano.

Cocktails met Lillet blanc
Je kunt Lillet gekoeld met ijsblokjes en een citroen- of sinaasappelschilletje als aperitief drinken of in cocktails verwerken. De makkelijkste cocktail is de “Lillet Vive”: schenk 50ml Lillet blanc in een wijnglas met ijsblokjes en vul aan met 100ml tonic. Garneer met een schijfje komkommer, een gehalveerde aardbei en wat munt.

Cheers! Santé!