Home » Kabeljauwrug met venkelpuree en gekarameliseerde bospeen

Kabeljauwrug met venkelpuree en gekarameliseerde bospeen

kabeljauwrug met venkelpuree

Kabeljauwrug met venkelpuree en gekarameliseerde bospeen. Dit keer een low carb puree, de venkelpuree, want ik heb niet aardappelpuree met venkel erdoor gemaakt, maar eigenlijk gepureerde gekookte venkel waardoor je helemaal geen aardappelen nodig hebt. Wil je er toch graag een aardappeltje bij? Maak de puree dan heel eenvoudig iets dunner door er wat meer bouillon bij te doen en de saus gladder te pureren dan ik deed. Serveer er wat aardappelen bij en geef de dunne venkelpuree er als venkelsaus bij. Voilà! Een licht en feestelijk gerecht dat snel klaar is.

Ingrediënten (2 personen)

  • 300-400gr kabeljauwrug met vel, in 2 stukken
  • Een bos (dunne) bospeen
  • 1EL rietsuiker of honing
  • 400ml groentebouillon
  • Wat bakboter
  • Zout en peper

Voor de venkelpuree:

  • 1 middelgroot wit uitje
  • 1 venkelknol
  • 300ml visbouillon (300ml water en een half blokje visbouillon)
  • 75ml Noilly Prat (Franse vermouth die veel in de keuken gebruikt wordt en fantastisch bij venkel en vis past)
  • Wat bakboter
  • Zout en peper

Bereiding

  1. Snipper de ui, schrap de bospeen en snij de venkel en reepjes.
  2. Voor de venkelpuree: Fruit het uitje 3 minuten en fruit daarna de gesneden venkel een paar minuten mee. Blus af met Noilly Prat en doe er vervolgens de visbouillon en crème fraiche bij. Doe de deksel erop en laat ca. 10 minuten zachtjes koken. Breng op smaak met zout en peper.
    1. Als je een venkelpuree wilt maken: kijk of het mengsel niet al te nat is. Laat het vocht anders nog een beetje verkoken met de deksel eraf. Pureer met de staafmixer; de puree mag best nog een beetje grof gepureerd blijven zodat er nog wat structuur in de puree zit.
    2. Als je een saus wilt maken: kijk of het mengsel voldoende vocht bevat en pureer met de staafmixer tot een gladde massa.
  3. Smelt in een platte pan wat boter en bak de bospeentjes een paar minuten. Doe er dan wat suiker of honing bij en bak nog even mee. Giet de bouillon erover en stoof de bospeen met de deksel op de pan in ca. 6-8 minuten gaar. Haal nu de deksel van de pan en laat het vocht verkoken. Door het suiker / de honing gaan de bospeentjes nu karameliseren. Kijk uit dat ze niet aanbranden! Breng op smaak met zout en peper.
  4. Bestrooi de kabeljauw met zout en peper. Smelt boter in een braadpan en bak de kabeljauwmootjes op de velkant totdat het vel knapperig en goudbruin is. Dit zal 4-5 minuten duren. Keer de kabeljauw om en bak zachtjes nog ca. 2 minuten.

Serveren: leg de bospeen op de borden. Lepel wat venkelpuree ernaast en leg de kabeljauw op de venkelpuree.

Wijntip: witte Rhône (b.v. Côtes du Rhône, of chiquer: Hermitage), Vouvray sec, chenin blanc uit Zuid-Afrika, Rioja blanco, Lugana.

Eet smakelijk!

Door |2018-10-05T15:48:42+00:005 oktober 2018|Bewust, Bijgerechten, Vis|

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.