kip met saus van banaan en spiced rum

In voor iets geks? Crazy en lekker. Ik krijg vaak voor het diner een trefwoord mee. Vandaag was dat BANAAN. Banaan als in dessert? Nee dus. Banaan bij het hoofdgerecht. Het werd: kip met een saus van banaan en spiced rum.

Bakbanaan vond ik te makkelijk. Ik ben gaan kijken naar een lekker recept met kippendijtjes en banaan. Ik trof vooral kipcurry met banaan aan. Ook al bekend. Dus zocht ik naar iets heel anders. De link met rum had ik al snel gemaakt. Verder zoeken. Rum, banaan, vanille. Dus als ik spiced rum gebruik, dan heb ik specerijen en vanille ineen! De Kraken black spiced rum is hiervoor uitermate geschikt. Nog een beetje chipotle-pepers erbij voor de pit en wat steranijs en klaar. Zoiets doet aan een Creools of Cubaans gerecht denken. Daarom heb ik de kip met banaan en rum aangevuld met typische zuidelijke bijgerechten: rijst, gebakken banaan, maïs en zwarte bonen. Southern feeling. Heerlijk!

Ingrediënten (4 personen)

Voor de kip en bananen-spiced rum saus heb je nodig

  • 800-1000gr kippendijtjes
  • Zout, peper, gemberpoeder en kerriepoeder naar smaak

Voor de saus:

  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 4 babybanaantjes of 2 gewone bananen, in plakken van 1-2cm
  • 75ml spiced rum (ik nam die van The Kraken, maar een ander merk kan ook; heb je geen spiced rum, gebruik dan gewone bruine rum en een vanillestokje)
  • 250ml kippenbouillon (van bouillonblokje)
  • 2 steranijs
  • 1EL diced chipotle pepper (of meer/minder naar eigen smaak)
  • Sap van een halve limoen
  • 1EL ahornsiroop
  • Olijfolie of bakboter

En verder:

  • Rijst, plakken banaan (ik gebruikte van die babybananen, die vind ik lekkerder dan gewone), blikjes maïs en zwarte bonen.

Bereiding:

  • Maak eerst de saus. Fruit de ui een paar minuten. Voeg dan de knoflook toe en fruit nog een minuut. Voeg de plakken banaan voor de saus erbij en bak twee minuten mee. Blus af met de rum en de kippenbouillon en voeg de steranijs en chipotle erbij. Voeg dan het limoensap en de ahornsiroop erbij. Verwarm goed door.
  • Ondertussen kippendijtjes bestrooien met zout, peper, gemberpoeder en kerriepoeder.
  • Kippendijtjes aanbraden in bakboter of olijfolie. Als het teveel is om in één keer goed aan te braden, doe het dan in twee porties.
  • Giet de doorgewarmde saus erbij en laat de kippendijtjes op een zacht vuurtje ca. 35-40 minuten pruttelen. De saus dikt in en de bananen verkoken daarbij volledig. Haal tenslotte de steranijs eruit en breng op smaak met zout en peper.
  • Serveren: rijst koken, plakken banaan (ik gebruikte van die babybananen, die vind ik lekkerder dan gewone) bakken, en maïs en zwarte bonen opwarmen. Leg de bijgerechten om de kippendijtjes in saus en geef er twee partjes limoen bij.

Wijntip: een zachte sappige houtgerijpte chardonnay uit de nieuwe wereld.

Eet smakelijk!

saus banaan Kraken spiced rum
saus banaan spiced rum