kipsaté met amandel-kokos satésaus

En ineens had ik zin in kipsaté. Dat kun je soms zo hebben. Nou heb ik heel vaak kipspiesjes gemaakt, bijvoorbeeld Griekse kipspiesjes met citroen en oregano, maar eigenlijk nooit met een eigen Aziatische/Indonesische marinade en homemade satésaus. Wijko komt er bij mij sowieso niet in, dus werd het tijd om een receptje te verzinnen. Omdat ik gek ben op kokos en niet zo goed tegen pindakaas kan, maakte ik een eigen versie met kokosroom en amandelpasta. Of ie authentiek Indonesisch of Maleis is, durf ik niet te zeggen, maar lekker is mijn kipsaté met amandel-kokos satésaus wel!

Ik maakte de kipsaté met kippendijvlees (zonder vel en bot), dat blijft bij het grillen lekker sappig en mals. Je kunt de saté grillen op de BBQ of, zoals ik nu in de winter, in de grilpan.

Omdat ik gek ben op kokos en niet zo goed tegen pindakaas kan, maakte ik een eigen versie met kokosroom en amandelpasta. Of ie authentiek Indonesisch of Maleis is, durf ik niet te zeggen, maar lekker is ie wel!

Kipsaté (2 personen)

  • 6 kippendijtjes, in repen
  • nodig: satéstokjes

Marinade voor de kipsaté:

  • Een uitje
  • Knoflook
  • 2EL zoete ketjap (ketjap manis)
  • 1TL gemberpoeder (djahé)
  • 1TL laospoeder
  • 1TL ketoembar
  • 1TL kurkuma
  • 1TL sriracha (optioneel, maakt het een beetje pittig)
  • Sap van een halve citroen

Satésaus met amandelpasta en kokos

  • 4EL amandelpasta (als alternatief voor pindakaas)
  • 150ml kipbouillon
  • 150ml kokosroom
  • 2 knoflookteentjes, fijn gesnipperd
  • 2-3EL sojasaus (licht gezouten)
  • 1TL gemberpoeder (djahé)
  • Sap van een halve citroen of 1TL sereh (citroengras)
  • 1EL donkere basterdsuiker (of gula djawa, dat is donkere palmsuiker)
  • 1TL sambal (of meer/minder naar smaak)
  • Optioneel: grof gehakte amandelen of cashewnoten
marinade kipsaté

Bereiding

  • Bereid eerst de marinade voor de kipsaté. Doe alle ingrediënten voor de marinade in de blender of pureer met de staafmixer. Marineer de reepjes kip minstens een uur (maar liever langer) in de marinade.
  • Zet de satéstokjes in het water. Zo voorkom je dat de stokjes bij het grillen verbranden.
  • Maak de satésaus. Fruit de knoflook zachtjes een minuut. Voeg dan de amandelpasta, bouillon en kokosroom toe. Roer goed door en verwarm zachtjes. Kijk uit voor spatten van de vloeistof en aanbranden! Voeg nu de overige ingrediënten toe en warm goed door.
  • Rijg de kipreepjes aan de satéstokjes.
  • Bak de kipsaté in de grilpan in ca. 10 minuten of op de BBQ gaar.
  • Serveer de kipsaté met de satésaus, rijst of friet en sla of haricots verts en/of zoetzure komkommer. Geef er een paar partjes limoen bij.

Tip: je kunt met zowel de ingrediënten voor de marinade als voor de satésaus heerlijk naar eigen smaak variëren. Wel/geen sriracha of sambal. Zoete ketjap in plaats van sojasaus? Andere Aziatische kruiden of specerijen. Pindakaas, amandelpasta of gemalen cashewnoten? Alleen maar water en pindakaas of met bouillon en kokosmelk? Uien- en knoflookpoeder in plaats van verse uien en knoflookteentjes? Alles is goed. Probeer gewoon uit wat jij het lekkerste vindt!

Wijntip: saté en rosé is een lekkere combinatie. Kies voor een niet al te strakdroge rosé, maar voor eentje met milde zuren. Wij kozen “La Volière rosé” van Comtesse Marion uit de Pays d’Oc. Lekkere fruitige rosé van 60% grenache, 10% cinsault, 10% syrah en 10% mourvèdre.

Eet smakelijk!