COBB salad

Tijd voor een heerlijke maaltijdsalade: de kleurrijke Amerikaanse COBB salad. De ‘COBB salad’ is van oorsprong een Amerikaanse maaltijdsalade, bedacht chef door Paul J. Posti voor Hollywood’s Brown Derby restauranthouder Robert Howard Cobb. Volgens de legende had Cobb rond middernacht nog niet gegeten en werd er een sla gemaakt van hun eigen French dressing samen met leftovers die op dat moment in de keuken aanwezig waren. Er bestaan echter meer versies van het ontstaan. Naast sla, bacon, avocado, tomaat en kip, kun je verder ook nog toevoegen: blokjes komkommer, gekookte eitjes in parten en blokjes blauwschimmelkaas (b.v. Roquefort, Shropshire Blue of Stilton). Ga dus vooral zelf lekker experimenteren met lekkere varianten naar eigen voorkeur! Hieronder mijn versie. Enneh … als je de maïs weglaat, heb je een lekkere low carb-salade.

Ingrediënten (maaltijdsalade voor 2 personen)

  • 50gr sla (veldsla; of romainesla of botersla in reepjes)
  • 1 gerookte kipfilet, in blokjes
  • 2 eetrijpe avocado’s, in blokjes en besprenkeld met citroensap
  • 125gr baconreepjes
  • Een klein blikje maïs, uitgelekt
  • 200gr kerstomaatjes, gehalveerd
  • 2 bosuitjes, in ringetjes, of wat gesnipperde bieslook
  • Optioneel bijvoorbeeld: gekookte eitjes, komkommer en blokjes blauwschimmelkaas

Dressing:

  • 2EL rode wijnazijn (of witte wijnazijn, ciderazijn of witte balsamico)
  • 5EL olijfolie
  • 1TL mosterd
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding
En zo doe je het.

  • Bak eerst de spekjes of baconreepjes uit en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Leg op een schaal diagonaal in stroken de volgende ingrediënten: sla, blokjes gerookte kip, blokjes avocado (doe die op het laatst en besprenkel met citroensap tegen het verkleuren), de uitgebakken spekjes, maïskorrels, gehalveerde kerstomaatjes en ringetjes bosui.
  • Besprenkel met de dressing. Je kunt de dressing ook door alle ingrediënten heen husselen, maar dat staat natuurlijk minder mooi.

Wijntip: een fruitige witte wijn of rosé

Eet smakelijk!