Ik zag in de winkel van die geweldige kleurrijke kleine bietjes, rode natuurlijk, maar ook gele en oranje en de prachtige wit-rode chioggia. Het leek me een heerlijk plaatje op het bord en lekker samen met mijn harissa-sinaasappelkip (zie recept voor de kip hier).

Rauw

Kun je rauwe bietjes eten? Ja! Je hoeft ze niet perse te koken. En als je ze in ragfijne plakjes schaaft, zijn ze niet alleen heel kleurrijk op je bord, maar ook nog eens knapperig, gezond en lekker.
Het zuur van azijn of citrus brengt de smaak van rauwe bietjes omhoog. Yuzusap past geweldig bij de smaak van rauwe bietjes en yuzu is een waanzinnig mooie citrusvrucht uit Japan. Maar yuzu is duur en lastig te krijgen. Je kunt de smaak en de mildheid van het sap benaderen door limoensap en mandarijnensap te combineren.

Ingrediënten (2 personen)

  • 6 kleine tot middelgrote bietjes in diverse kleuren, bijvoorbeeld rode, gele, oranje en/of chioggia-bietjes; geschild en in flinterdunne plakjes
  • 1 rode ui, in heel dunne plakjes
  • Veldsla, zak à 75gr
  • 50gr pistachenootjes, geroosterd en grof gehakt

Voor de dressing:

  • 8EL olijfolie
  • 3EL mandarijnensap
  • Zest van 2 mandarijnen
  • 2EL limoensap
  • 1EL ahornsiroop (maple syrup)
  • Zout en peper

Bereiding

  • Leg de uienringen in warm water en laat ze minstens een half uur weken (ze worden dan minder scherp, ideaal voor een salade dus)
  • Maak de dressing door alle ingrediënten te vermengen en op smaak te brengen met zout en peper.
  • Rooster de pistachenootjes en hak ze grof.
  • Schil de bietjes en maak er ragfijne dunne plakjes van. Het beste kun je dat doen met een mandoline (kijk wel uit voor je vingers!), en anders met een dunschiller of kaasschaaf. Tip: de rode bietjes vanwege de kleur het laatst en in een aparte schaal.
  • Vermeng de 2/3 van de dressing met de dunne bietenplakjes en laat even intrekken (rode bietjes apart!).
  • Als je de harissakip maakt, is dit het moment om de spiesjes op de grilplaat te roosteren of in de pan te bakken. Reken hiervoor ca. 5 minuten.
  • Giet het water van de uien af en dep de ringen droog.
  • Meng de rest van de dressing voorzichtig door de veldsla en leg de sla op een platte schaal. Verdeel de bietenplakjes met dressing erover en hussel een beetje doorelkaar. Verdeel de uienringetjes erover.
  • Garneer met de pistachenootjes.
  • Serveer desgewenst met de harissa-sinaasappelkip.

Variëren?
Wil je variëren met rauwe bietjes in de salade, denk dan aan combinaties met bijvoorbeeld munt en feta. Of met dungeschaafde wortel en rozijnen. En volgens Jamie Oliver past ‘horseradish’ (mierikswortel) er heel goed bij. Bietjes en haring zijn ook een goede match, dus kun je ook een bieten-haringsalade proberen. Of probeer het eens met gerookte forel en een dressing met zure room en dille.

Wijntip: dit gerecht vraagt om sappig rood met milde tannines, zachte zuren en lekker veel fruit. Dan zit je al gauw in een warm gebied. Kies bijvoorbeeld voor Italiaanse primitivo, Amerikaanse zinfandel, sappig Zuid-Rhône met veel grenache, rijpe Roussillon, moderne tempranillo, maar ook Spaanse mencia of een gewone fruitige rosé zou spannend kunnen zijn. Ik koos voor de nieuwe 2015 Bordeaux Supérieur merlot van Château La Tulupe, de eerste wijn die Ilja Gort en zijn zoon Klaas samen maakten. Lekker sappig en zacht. De aardsheid van de merlot past goed bij de rauwe bietjes en vanwege zijn rondeur kan de wijn het prima vinden met de pittige harissa-kip €9,99 bij AH).

Eet smakelijk!