Lamsspiesjes met muntsaus – salade artisjokken en doperwten met munt en citroen - crispy smashed potatoes

Een bosje verse munt en twee lamsrumps leidde tot een heerlijk Brits getint diner. Gemarineerde lamsspiesjes met muntsaus. Lauwwarme salade van verse artisjokken en doperwten met munt en citroen. Crispy smashed potatoes. Erbij een zeer aangename Saint-Chinian.

Britten combineren lam vaak met munt. En ik had nog nooit muntsaus gemaakt. Ook doperwten staan bij de Britten vaak op het menu bij lamsvlees. En die passen weer heel goed bij munt. Dat deed me weer denken aan een lauwwarme salade van artisjokken en tuinbonen die ik ooit bij lamsrack maakte. En zo zijn we er bijna. Alleen kocht ik nu van die verse kleine Italiaanse artisjokjes. Even lastig te bereiden, maar dan zijn ze superlekker. En ik zag ook dat de Sunday Lamb Roast nog wel eens gecombineerd wordt met ‘crispy smashed potatoes’. Dat zag er leuk uit, èn was nog eens handig ook omdat ik behalve de muntsaus voor bij het lam geen echte saus of jus voor aardappelen had. De ‘crispy smashed potatoes’ zijn namelijk knapperige krieltjes uit de oven, maar dan wel heel speciale. Kom, aan de slag…! Ik stel de volgende volgorde voor: 1 lamsvlees marineren, 2 muntsaus maken, en dan veel later: 3 krieltjes koken, 4 oven voorverwarmen, 5 artisjokken bereiden, 6 krieltjes in de oven, 7 salade maken en 8 lamsspiesjes roosteren. Ik beschrijf het hieronder per onderdeel. Het recept is voor 2 personen.

Ingrediënten lamsrump

  • 2 lamsrumps, in blokjes van 2 à 2,5cm

En voor de marinade

  • 3EL olijfolie
  • 2 knoflookteentje, fijngehakt
  • Het sap van 1 citroen
  • 1TL uienpoeder
  • 1TL mosterdpoeder (b.v. Colman’s)
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding lamsrump

  • Voeg alle ingrediënten van de marinade in een (niet-metalen) kom en meng de lamsvleesblokjes eronder. Laat minstens twee uur marineren, maar een halve dag of overnacht mag ook.
  • Week satéprikkers een half uur in water zodat ze niet verbranden.
  • Haal het lamsvlees uit de marinade en rijg de blokjes aan satéprikkers. Bak de spiesjes ca. 8 minuten in een pan of grilpan.

En voor de muntsaus:
Snij de blaadjes van 10 takjes verse munt fijn. Verwarm 4EL water en voeg er 1EL suiker en 1EL (sherry)azijn of citroensap aan toe. Voeg de muntblaadjes eraan toe. Voeg een snufje zout en versgemalen peper toe, roer door en laat een half uurtje rusten. Wil je een gladde(re) saus? Pureer de saus dan kort met een staafmixer.

lamsrump in de marinade
lamsspiesjes
crispy smashed potatoes - knapperige krieltjes uit de oven

Ingrediënten ‘crispy smashed potatoes’

  • 10 midgrote krieltjes in de schil
  • 1EL fijngehakte Italiaanse kruiden (vers of gedroogd) zoals rozemarijn, tijm en oregano
  • Optioneel: 1 knoflookteentje, fijngehakt
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding ‘crispy smashed potatoes’

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Kook de krieltjes in de schil ca. 10 minuten. Ze moeten net niet gaar zijn.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de krieltjes op het bakpapier.
  • Druk met een aardappelpureestamper (of met een vork) of de krieltjes en prak ze een beetje. Ze moeten openspatten, maar net niet helemaal plat worden.
  • Bestrooi de aardappeltjes met zout, peper en de kruiden en druppel er wat olijfolie op.
  • Bak ze in ca. 25-30 minuten lekker knapperig in de oven.

PS ik heb de knoflook weggelaten, omdat ik bij dit gerecht niet teveel wilde afleiden van het lam en de salade. Je kunt echter lekker losgaan met diverse kruiden en knoflook als je deze aardappeltjes ergens anders bij serveert. Tip: ze zijn ook lekker met wat kleine blokjes bacon erop.

Ingrediënten artisjokken-doperwten salade

  • 3 kleine Italiaanse artisjokken
  • Een bak water met ijsblokjes en het sap van 1 citroen
  • 200gr doperwten (diepvries)
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 1 knoflookteentje, fijngesnipperd
  • 100ml witte wijn
  • 200ml groentenbouillon (van bouillonblokje)
  • Zest van een citroen
  • 6 takjes verse munt, blaadjes erafgerist en grof gehakt
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding artisjokken-doperwten salade

  • Bereid eerst de artisjokjes voor om te garanderen dat ze superzacht zijn, de buitenste bladeren zijn namelijk te hard om te eten, zelfs na stooftijd!
    Trek ongeveer de helft van de blaadjes eraf. Wees hiermee niet te zuinig. Schil de steeltjes. Snij het bovenste van resterende bladeren eraf (ca. 2cm, je voelt wel welk deel nog hard is). Leg ze meteen in koud water met citroen. Dep ze vlak voor gebruik droog, snij ze in kwarten en snij het overtollige pluis aan de binnenkant eruit.
  • Fruit het sjalotje in de olijfolie en voeg daarna de knoflook toe.
  • Voeg de artisjokkwarten, de wijn en de bouillon toe en kook ca. 15 minuten met de deksel op de pan en daarna nog 10 minuten zonder deksel zodat het vocht wat verkookt en indikt.
  • Kook ondertussen in een aparte pan de doperwten (ca. 2-3 minuten is waarschijnlijk al voldoende).
  • Voeg de doperwten op het laatst bij de artisjokken en verwarm even samen (1-2 minuten). Voeg op het laatst de citroenzest en de muntblaadjes toe en breng op smaak met zout en peper. Je kunt de salade warm, lauwwarm of koud serveren.
salade artisjokken en doperwten met munt en citroen

Wijntip: lekker stevig kruidig rood uit Zuid-Frankrijk, bijvoorbeeld Rhône of Languedoc-Roussillon. Ik koos voor de 2017 Saint Chinian van Mas de Mas.

lam met knapperige krieltjes en artisjokken-doperwten salade