leftover lam met tuinbonen en fetadip

Wat doe je met restjes lamsvlees? Afgelopen weekend maakte ik heerlijke lamsrack met een korst van matcha-theepoeder en pistachenootjes. We hielden nog wat lamskoteletjes over en ik maakte daar een heerlijk gerechtje mee: ‘Leftover’ lam met tuinbonen en munt en fetadip. Afgezien van het dubbeldoppen van de tuinbonen (echt, heel veel werk, maar het is het echt waard!), heb je het gerecht in een mum van tijd op tafel. En als je gewone tuinbonen gebruikt, dan ben je helemaal snel klaar.

Ingrediënten (2 personen)

  • 6 lamskoteletjes (al gebraden), in reepjes
  • Libanees platbrood

Voor de tuinbonen:

  • 250gr dubbelgedopte tuinbonen
  • 10 blaadjes verse munt
  • 1 knoflookteentje
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie

Voor de fetadip:

  • 150gr feta
  • 150ml Griekse yoghurt (Turkse mag ook)
  • 2 knoflookteentjes
  • Citroensap (ca. 25ml)
  • Zout en versgemalen peper
  • Een handje vol gesnipperde bieslook
lam met tuinbonen en Ramnista van Kir-Yianni

Bereiding:

Lamsvlees:

  • Snij de lamskoteletjes in reepjes en bak ze kort in een (gril)pan.

Tuinbonen:

  • Kook de tuinbonen heel kort in water met zout. Als ze dubbelgedopt zijn, hebben ze vaak maar 1 à 2 minuten nodig!
  • Verwarm olijfolie en fruit de knoflook een minuut.
  • Voeg de tuinbonen erbij, breng op smaak met versgemalen peper (ze zijn al gezouten) en verwarm heel kort.
  • Strooi de reepjes munt erover.

Fetadip:

Zie recept van gisteren voor Griekse fetadip.

Serveren:

  • Schep wat tuinbonen op het bord. Verdeel de lamsreepjes erover.

Wijntip: drink hier een niet al te krachtige, maar wel volle rode wijn bij. Ik koos voor een Griekse wijn, de Ramnista van Kir-Yianni van druivenras xinomavro. Maar een wijn van grenache-syrah uit Zuid-Frankrijk (Rhône of Languedoc) of een rode Portugees uit bijvoorbeeld Alentejo kan ook.

Καλή όρεξη (Kalí órexi!) Eet smakelijk!