Algerijnse lham lahlou

Vandaag, op de dag van het einde van de ramadan in Algerije, maak ik Lham lahlou, een Algerijnse tajine met zoet lamsvlees. Ik kwam dat gerecht tegen tijdens mijn culinaire wereldreis met mijn project @NationalDishes terwijl ik aan het speuren was naar het nationale gerecht van Algerije (dat bleek couscous te zijn) en naar andere Algerijnse specialiteiten. Ik schreef toen: “Mijn favoriet op grond van de beschrijving is ‘lham lahlou’, dat lijkt me heerlijk en ga ik dus binnenkort eens maken”.

Lham lahlou betekent letterlijk zoet vlees (lham = zoet en lahlou = vlees). Het is namelijk gestoofd lamsvlees in een zoete saus met gedroogd fruit zoals abrikozen, pruimen, dadels en/of rozijnen, met specerijen en smaakmakers (in elk geval kaneel en oranjebloesemwater, de rest is optioneel, zoals kurkuma, gember of saffraan). Lham lahlou is een van de favoriete gerechten tijdens de Ramadan, want het is door al die zoete vruchten zeer voedzaam en goed voor het energiepeil. Het wordt veelal aan het einde van het ontbijt als een van de laatste gerechten, gegeten. Vaak wordt er aan dit gerecht trouwens geen zout toegevoegd, omdat je daar dorst van krijgt. En dat is tijdens het vasten met Ramadan niet zo handig. Maar ik heb dat natuurlijk wel gedaan, want voor mij was het geen vastentijd. Ik merkte trouwens wel dat het een heel vullend gerecht was; we voelden ons al heel snel verzadigd.

Lham lahlou betekent letterlijk zoet vlees (lham = zoet en lahlou = vlees). Het is namelijk gestoofd lamsvlees in een zoete saus met gedroogd fruit zoals abrikozen, pruimen, dadels en/of rozijnen.

Eid Mubarak

Eid-al-Fitr
Mocht je trouwens verbaasd zijn dat de Algerijnen Eid-al-Fitr (het einde van de Ramadan) op 24 mei vieren en in Nederland Suikerfeest op 23 mei viel…Suikerfeest wordt niet in elk land op dezelfde dag gevierd, en zelfs binnen een land kan het verschillen. De vaststelling van het tijdstip heeft namelijk te maken met de waarneming van de maansikkel. In Algerije werd vrijdag jl. na zonsondergang gekeken of men de maansikkel kon zien. Toen dat niet zo was, besloot men om Eid-al-Fitr op zondag 24 mei te vieren. Turkse moslims, ook die in Nederland, gaan uit van berekeningen, en kunnen dus ruim van tevoren plannen. Marokkaanse moslims, ook die in Nederland, gaan doorgaans uit van het moment dat in Saoedi-Arabië daadwerkelijk de maansikkel na de nieuwe maan gezien werd. Pas de avond voorafgaand aan Eid-al-Fitr wordt dan vastgesteld of de nieuwe maand begonnen is en het vasten gebroken kan worden, net zoals in Algerije.

ingrediënten lham lahlou
lamsvlees en specerijen voor lham lahlou
lham lahlou en dadels vooraf

Ingrediënten (4 personen)

  • 500-600gr lamsvlees (b.v. lamsnek), in blokjes van ca. 3cm
  • 1 witte ui, grof gehakt
  • 1TL kaneel (of een kaneelstokje)
  • Een plukje saffraan, van tevoren 5 minuten ingeweekt in heet water
  • 300ml water of kipbouillon (van bouillonblokje)
  • 75gr gedroogde pruimen
  • 100gr gedroogde abrikozen
  • 100gr rozijnen
  • 1EL oranjebloesemwater
  • Optioneel: 2EL honing
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie (of ghee) om in te bakken
  • Voor de garnering: amandelen of pistachenootjes, geroosterd en gehakt

NB De verhouding tussen pruimen, abrikozen en rozijnen (en eventueel gedroogde dadels als je die prefereert) is vooral persoonlijk. Ik heb iets meer rozijnen en abrikozen gedaan, maar je kunt de verhouding en samenstelling naar je eigen smaak aanpassen.

Bereiding

  • Tip: Als voorafje kun je wat dadels geven.
  • Bestrooi het lamsvlees met zout en peper en braad in delen aan in olijfolie.
  • Leg al het vlees terug in de pan en doe de ui erbij. roer goed om en laat nog een paar minuten meefruiten.
  • Voeg de specerijen bij het vlees en de bouillon (ik prefereer bouillon omdat het wat meer smaak geeft aan de saus, maar met water kan het ook). Het vlees moet onder staan. Roer goed om en laat 45 minuten zachtjes stoven tot het vlees bijna gaar is.
    PS De kookduur in deze fase heeft te maken met de bereidingstijd van je vlees. Mijn lamsnek is in ca. 60 minuten mals en zacht. Dus ik hou 45 minuten kooktijd aan en in de volgende fase 15 minuten.
  • Week ondertussen de pruimen, abrikozen en rozijnen in heet water.
  • Laat de geweekte pruimen, abrikozen en rozijnen op een vergiet uitlekken. Giet de vruchten, het oranjebloesemwater en de honing bij het vlees en laat nog 15 minuten meestoven. Als je nog wat meer vocht nodig hebt, voeg dan nog extra bouillon toe.
    PS In sommige recepten zie je dat men in deze fase nog behoorlijk wat suiker toevoegt; in het Frans heet dit gerecht daarom ook wel ‘tajine de viande sucrée’. Ik kwam regelmatig 500 gram suiker op 500 gram vlees tegen! En dan dus ook nog al die gedroogde vruchten erbij. Maar goed, het gerecht is ook deels bedoeld om het energiepeil omhoog te stuwen. Ik heb die enorme hoeveelheid suiker hier weggelaten – het vlees wordt door de gedroogde vruchten zoet genoeg – , en vervangen door wat honing. Wat mij betreft is het optioneel. Voeg die suiker echter wel toe als je het gerecht in de vastentijd gaat eten.
  • Garneer met de noten.
  • Serveer met couscous, rijst, khoubs araby (Arabisch brood dat een beetje op pitabroodjes lijkt), boerenbrood, of zoals ik deed met parelgort (had ik ineens zin in).

Eet smakelijk. En Eid Mubarak! (Gezegend Feest)