Mijn tante is logeren en we hebben een tafel vol Libanees getinte hapjes gemaakt: shish taouk (Libanese kipspiezen), lamskebab, tijgergarnalen, baba ganoush, dadelcrème, saffraanaioli, tabouleh, bietentzatziki en Libanees platbrood.

De shish taouk maak je lekker mals met deze heerlijke joghurtmarinade.

Shish taouk

Als je kip marineert in joghurt, wordt het vlees lekker mals. Marineer minstens twee uur, maar een liever nog wat langer.

Hieronder vind je een simpele marinade voor ca. een pond kip. Ik nam kippendijtjes, maar kipfilet kan natuurlijk ook, alleen blijven dijtjes wat sappiger bij roosteren, bbq-en of grillen in de grilpan.

Marinade voor 1 pond kip

  • Snij de kip in grove blokjes.
  • Meng 125 ml Griekse of Turkse joghurt met 2TL kaneelpoeder, 1TL piment, 1TL kerriepoeder, 2EL olijfolie, zout en peper.
  • Marineer de kip minstens twee uur in het joghurtmengsel. Langer is beter.
  • Week houten satéstokjes in water in (dan verbranden ze niet).
  • Rijg de kip aan houten spiesjes en rooster of gril ze. PS kipfilet is sneller gaar dan kippendijvlees.
  • Geef er platbrood en een lekkere salade (bijvoorbeeld tabouleh) bij.

Variëren

Ik heb een variant gemaakt met lekker veel kaneel, waardoor de kip wat zoetig wordt. Maar iedereen maakt z’n eigen specerijenmengsel. Joghurt is echter altijd de basis!

Variëren kun je met de volgende ingrediënten bij de joghurt: 2EL tomatenpuree, 2EL citroensap, 1EL (rode) wijnazijn, 1TL mosterd, kaneel, piment of all spice, kerriepoeder, gemberpoeder, paprikapoeder, cayennepeper, kardemom, korianderpoeder (ketoembar), komijn, baharat, sumac, tijm, knoflook. Niet allemaal tegelijk natuurlijk. Pak je hoofdsmaak en combineer vandaaruit. Je ziet bijvoorbeeld ook vaak de combinatie van joghurt, citroensap, tomatenpuree, knoflook, paprikapoeder (al dan niet pittig) en olijfolie (zie foto, met ‘pul biber’, edelzoete paprika).

Wijntip: lekker met fruitige rosé.