Home » Ohn-no khaut swe: Birmese kip-kokosmelksoep uit het land van de duizend gouden pagodes

Ohn-no khaut swe: Birmese kip-kokosmelksoep uit het land van de duizend gouden pagodes

img_0905‘Ohn-no khaut swe’ (အုန်းနို့ခေါက်ဆွဲ) is een van de populairste gerechten uit Myanmar, het land van de duizend gouden pagodes. Het in principe eenvoudige gerecht uit het voormalige Birma kent vele varianten en je kunt het zelf naar hartenlust variëren met de ‘toppings’. Deze traditionele Birmese kokosmelksoep laat eigenlijk prachtig zien hoe multicultureel de gerechten uit Myanmar zijn. Het gebruikt ingrediënten die in India veel gebruikt worden (zoals gember, ui, kurkuma), kokosmelk uit Thailand en de wok-techniek uit China. Voor de culikenners: het gerecht is verwant met andere Aziatische noedelsoepen, zoals de Maleisische laksa, de Indiase ‘khow suey’ en de Thaise en Laotische ‘khao soi’.

Ingrediënten (4 personen)

  • 400-600gr kipfilet, in blokjes
  • 2 uien in ringen
  • Blik kokosmelk (400ml)
  • 400gr Chinese eiermie
  • 1 ui, in grove stukken voor de specerijenpasta
  • 2 knoflookteentjes, gehalveerd
  • 3cm verse gember, in grove stukken
  • 1/2TL kurkuma
  • 1 chilipepertje, zonder zaadlijsten en in grove stukken
  • 2EL vissaus voor de kip
  • Olijfolie voor het wokken
  • 1/2L kippenbouillon, verhit
  • 2EL kikkererwtenmeel (ook wel ‘gram flour’ of ‘besan’ genoemd; NB dit meel is glutenvrij!), glad geroerd in enkele lepels water
  • En voor de garnering (een selectie uit): rode ui in dunne ringen (tip: rauwe ui is minder scherp als je de ringetjes een half uur tot een uur in warm water weekt en dan droogdept), gedroogde en gebakken uitjes, limoenpartjes, koriander, bosuitjes in dunne ringetjes of gesnipperde bieslook, gedroogde chilivlokken of ringetjes verse chilipeper, 2 hardgekookte eieren (in helften of kwarten; heel traditioneel om het erbij te serveren, maar ik heb het weggelaten omdat ik er niet van hou), extra (Thaise) vissaus.

Bereiding

  • Wrijf de kipblokjes in met de vissaus en marineer ongeveer een half uur.
  • Pureer 1 ui, 2 knoflookteentjes, 1/2 TL kurkuma, de gember en 1 chilipepertje in de mixer met enkele eetlepels water tot een gladde pasta.
  • Doe olijfolie in een wok of gietijzeren pan en braad de kippenblokjes even aan tot ze goudbruin zijn maar nog niet gaar. Haal de blokjes uit de wok/pan.
  • Voeg eventueel nog wat olie toe in de wok en fruit de specerijenpasta 2 minuten.
  • Voeg nu de uienringetjes toe en laat de uien in 5 minuten op laag vuur zacht worden en wat carameliseren.
  • Voeg het water met kikkererwtenmeel bij de bouillon en roer glad of doe het samen door een zeef zodat je geen klontjes hebt.
  • Blus je specerijen-uienmengsel af met de kippenbouillon, voeg de kokosmelk erbij en laat zachtjes 15-20 minuten sudderen. De saus moet indikken en lobbig worden. Doe kipfiletblokjes er pas de laatste 5 minuten weer bij om gaar te worden!
  • Je hebt nu tijd om de garneringen voor te bereiden.
  • Kook de eiermie volgens aanwijzingen en giet af.

img_0903Serveren:

  • Doe voor iedereen wat mie in een diep bord. Lepel er wat kip-kokossoep over.
  • Vervolgens kan iedereen zelf zijn eigen soep naar eigen smaak garneren met ui, ei, koriander etc.

img_0907Wat erbij te drinken? De Birmezen schijnen bij de maaltijd niet veel te drinken. Wellicht wat water of thee, de nationale drank. Ik heb er ginger beer (gemberbier, dat is een alcoholvrije frisdrank die gebrouwen is met gember en meer bite heeft en minder zoet is dan ginger ale) bij gedronken met een vleugje chilipeper erin. Paste prima!

Eet smakelijk!

Door |2018-06-03T09:09:00+00:0023 januari 2017|Azië, Gevogelte, Noodles, Soepen|