pasta ansjovis basilicum Parmezaanse kaas
Vandaag tijd voor een supermakkelijke en smakelijke minimalistische pasta. Pasta met ansjovis, basilicum en Parmezaanse kaas. Voor de pasta kun je mezzelune nemen, of ravioli. Ik nam ravioli met ricotta en spinazie. Erbij gewokte spinazie met knoflook. En een tip voor het combineren van ansjovis met wijn.

Ingrediënten (2 personen)

  • Verse ravioli met ricotta en spinazie, bakje à 250gr
  • 3 ansjovisfilets uit blik (tip: neem ansjovis van goede kwaliteit, die is mooier, zachter en minder zout)
  • Een handjevol basilicumblaadjes
  • Parmezaanse kaas
  • Roomboter
  • Olijfolie
  • 300gr verse spinazie, gewassen
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding

  1. Doe wat roomboter in de pan en smelt de ansjovisfilets 2-3 minuten totdat ze helemaal opgelost zijn.
  2. Doe de basilicumblaadjes erbij en bak nog 1 minuut zachtjes mee. Bestrooi dan met versgemalen peper. Zout is niet nodig, want de ansjovis is al zout!
  3. Wok ondertussen de knoflook en spinazie in 3 minuten gaar. Bestrooi met zout en peper.
  4. Kook tegelijkertijd de pasta gaar (2-3 minuten in zout water) en giet voorzichtig af.
  5. Serveren: leg op elk bord wat ravioli en bedruip met de ansjovis-basilicumboter. Rasp er wat Parmezaanse kaas over en leg de gewokte spinazie ernaast.
Vermentino di Sardegna - Pariglia Contini

Wijntip: ansjovis (uit blik) en wijn is lastig. Het beste passen droge witte wijnen of rosés. Als je tenminste geen droge sherry (fino of manzanilla) wilt nemen. Een verdicchio kan, of een Soave, een Lugana, een Bianco di Custoza, Vernaccia di San Gimignano. Niet uit Italië, maar wel passend is pinot blanc uit de Elzas. Ook kom je sauvignon blanc, grüner veltliner, albariño of verdejo tegen.

Ik verkies een wijn met iets mildere zuren dan die laatste. Ik koos voor de Vermentino di Sardegna “Pariglia” van Contini. Een bloemige fruitige witte wijn. Zacht met milde zuren. En juist daardoor perfect bij het ziltige van de ansjovis. De zachte fruitige wijn neemt het zoute van de ansjovis weg en dat is heel aangenaam.

Buon appetito!