peperonata

Vandaag alweer zo’n heerlijk zomers groentengerecht uit Italië: peperonata. Het klinkt als iets met paprika en dat is het ook. Peperonata is een klassiek Italiaans stoofgerecht van paprika en tomaat. Wat ui, knoflook en olijfolie erbij, en klaar. Zo ongelooflijk intens en lekker van smaak! Wel even lang laten stoven voor extra intensiteit, want tijd kost weinig, net als de ingrediënten voor de peperonata. Weer zo’n prachtig Italiaans voorbeeld hoe je een zalig gerecht kunt maken met eenvoudige ingrediënten die je in principe gewoon thuis kunt hebben.

Peperonata is heerlijk als voorgerecht met lekker boerenbrood of ciabatta of op bruschetta, of als bijgerecht (‘contorno’ noemen de Italianen dat) bij de BBQ of bij een stuk vlees of kip. Maar je kunt de peperonata natuurlijk ook gebruiken als basis voor bij de pasta. Wij aten het bij gegrilde bavette en frietjes. Je kunt peperonata lauwwarm of koud serveren. Ik vind lauwwarm het lekkerste.

Peperonata is een klassiek Italiaans stoofgerecht van paprika en tomaat. Wat ui, knoflook en olijfolie erbij, en klaar. Zo ongelooflijk intens en lekker van smaak!

peperonata ingrediënten

Regionale verschillen
In de diverse regio’s van Italië vind je lokale varianten op de peperonata. In Abruzzo schijnt men het het liefste te maken met wijnazijn, rode uien en groene olijven. In Calabria voegt men aardappelen, aubergines, tomaten en basilicum toe. De peperonata staat er daarom ook bekend onder de Siciliaanse term, namelijk caponata. In Napels (Campania) voegt men kappertjes en zwarte olijven toe, geroosterde paprika’s zonder schil en geen tomatensaus. In Umbrië zitten er plakjes courgette bij. Peperonata pugliese (uit Puglia) is een versie zonder tomaat, maar met peterselie, knoflook, paneermeel en kappertjes. In Piemonte (ook peperonata alla carmagnolese genoemd) voegt men ansjovis toe en laat men de tomaten achterwege.

Overigens: voeg je er aubergines aan toe, dan heb je een klassieke Siciliaanse caponata. In een caponata schittert de aubergine in de hoofdrol.

Ingrediënten (bijgerecht voor 2 à 3 personen; en met een extra groene paprika erbij voor 4)

  • 1 rode ui, in ringen of partjes
  • 2 rode puntpaprika’s, zonder zaadlijsten en in reepjes
  • 1 gele paprika, zonder zaadlijsten en in reepjes
  • 2 à 3 tomaten, ontveld, zonder zaadlijsten en in kwarten (tip: 3EL passata mag ook)
  • 1 knoflookteentje
  • Olijfolie
  • 1EL wijnazijn (optioneel; ik vind het erdoor lekker fris) en 1TL suiker
  • Zout en versgemalen peper
  • Enkele blaadjes basilicum, in reepjes

Bereiding peperonata

  1. Fruit ui en knoflook tot de ui glazig is.
  2. Voeg de paprikareepjes toe en bak een paar minuten mee.
  3. Voeg nu de tomaten toe, de wijnazijn, de suiker en een beetje (ca. 100-150ml) water en stoof in ca. 45 minuten zacht, met de deksel op de pan. Kijk dan of het vocht verdampt is en laat het anders met de deksel eraf nog even verdampen. Check af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit en roer om. Voeg nog wat extra water toe als het mengsel dreigt aan te branden.
  4. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Garneer met reepjes basilicum.

Wijntip: ga voor lekker Italiaans wit, zoals Verdicchio of Gavi. Soepel rood kan ook. Omdat het gerecht door z’n concentratie aan smaken ook een tikje zoet heeft, mag de wijn niet teveel zuren hebben en een wijn met teveel tannines of houtrijping past ook minder. Kies voor een sappige rode wijn uit Zuid-Italië. Omdat ik de peperonata at met een bavette, koos ik echter voor een gekoelde rode wijn.

Buon appetito!