Singapore Sling

“A socially acceptable punch for the ladies” werd cocktailklassieker de Singapore Sling in 1915 genoemd. De cocktail was destijds meteen een hit, want dames mochten geen alcohol drinken in het openbaar, maar daar zag je bij de Singapore Sling niets van. Voor de Singapore Sling heb je nogal wat ingrediënten nodig, maar dan heb je ook een heel mooie cocktail. Of bestel ‘m bij The Raffles, het legendarische hotel in Singapore waar deze cocktail werd bedacht.

Vinissima’s Cocktailrating: Singapore Sling ****(*) = 9
Friszoet met veel smaak. Krachtig, fruitig, gelaagd en prachtig in balans. Niet te zoet en lekker fris door het scheutje bruiswater. Een cocktail die terecht een cocktailklassieker is. Aanrader!

Ingrediënten

  • 30ml gin (ik nam Bombay Sapphire East)
  • 15ml cherry brandy of kersenlikeur (b.v. CHerry Heering of Bols Cherry Brandy)
  • 15ml Cointreau
  • 15ml vers limoensap
  • 7,5ml D.O.M. Bénédictine (complexe Franse kruidenlikeur)
  • 7,5ml grenadine (b.v. Monin)
  • 60ml ananassap
  • Een paar druppeltjes (‘a dash’) Angostura bitter
  • 30ml bruiswater (ik nam Perrier)
  • Sinaasappelschijfje (of ananaspartje) en cocktailkers

Bereiding

  • Shake alle ingrediënten (behalve de garnering) in een shaker met ijsblokjes.
  • Giet via de strainer in een hurricaneglas gevuld met ijsblokjes.
  • Garneer met een sinaasappelschijfje (of ananaspartje) en een cocktailkers en serveer met een rietje.

Verhoudingen
Ik nam bovenstaande verhouding, maar je ziet ook andere verhoudingen. Over de gin (30ml), kersenlikeur (15ml), limoensap (15ml) en D.O.M. Benedictine (7,5ml) is iedereen het wel eens. Maar de IBA (International Bartenders Association) doet het met 7,5ml Cointreau, 7,5ml grenadine, 120ml ananassap en zonder bruiswater. Ik vind met 60ml ananassap krachtiger en meer in balans en ik heb met en zonder bruiswater geproefd en een klein scheutje bruiswater erbij is wel lekker verfrissend.

In het originele recept uit 1915 schijnt ananassap te ontbreken, maar wordt er wel bruiswater aan toegevoegd. Het huidige recept van The Raffles is: 30ml gin, 10ml kersenlikeur, 10ml D.O.M. Benedictine, 10ml triple sec, 10ml grenadine, 22,5ml limoensap, 60ml ananassap, een dash bitters, geen bruiswater. Garneren met ananaspartje en cocktailkers.

Probeer zelf uit wat je het fijnste vindt.

Ingrediënten Singapore Sling - The Raffles Hotel

Raffles Hotel
Een ‘Sling’ kon je in Singapore waarschijnlijk al rond 1897 vinden. Dat was toen niet meer dan een sterke drank (vermoedelijk ‘genever’ of whisky), suiker(siroop) en bruiswater of ginger ale. Daarna kwamen er ‘slings’ met een roze tintje, wat wijst op het gebruik van kersenlikeur (Heering of cherry brandy). De oorsprong van de Singapore Sling is de gin-sling. Aangenomen wordt dat de naam ‘sling’ is afgeleid van het Duitse woord ‘schlingen’, wat betekent: opslokken, snel drinken of opschrokken, gretig opeten. Een gin-sling bestond uit gin, limoensap, suiker en bruiswater (soda).

De Singapore Sling is in 1915 bedacht door de Chinese bartender Ngiam Tong Boon van het Raffles Hotel in Singapore. De Long Bar van dit koloniale hotel was destijds dé ontmoetingsplaats in Singapore. Mannen dronken er gin of whisky, chique dames op hoge hakken moesten zich behelpen met vruchtensapjes of thee, omdat het voor hen niet was toegestaan om alcohol te nuttigen! Hier ligt ook de ontstaansgeschiedenis voor deze cocktail. Ngiam bedacht namelijk een cocktail die leek als een vruchtensap, maar die toch gin en likeur bevatte! Hij koos ook bewust voor de wat roze-oranje kleur, want die leek lekker vrouwelijk. Het Raffles Hotel schreef op zijn site: “Masking it in pink gave it a feminine flair and together with the use of clear alcohol, he cleverly led people into thinking it was a socially acceptable punch for the ladies.“ Geweldig toch!? Uiteraard werd de cocktail een instant hit.

Het recept is ergens in de jaren dertig verloren gegaan, maar voormalige bartenders uit die tijd hebben na de Tweede Wereldoorlog op basis van herinneringen en oude notities het recept opnieuw uitgevonden. Gelukkig maar! Ik heb deze cocktail trouwens ooit (ik geloof in 1998) in Singapore zelf gedronken! Hoog boven in cocktailbar in een wolkenkrabber. Met uitzicht over de hele stad. Mooie herinnering. Hoewel ik me wel herinner dat ik de Singapore Sling toen helemaal niet zo bijzonder vond. Maar er worden inmiddels wereldwijd zoveel varianten – ook heel veel slechte met alleen maar veel gin, wat kersenlikeur en veel ananassap) – gemaakt, dat het me eigenlijk niet verbaast. Maar als je probeert om recht te doen aan het – hopelijk – originele recept, dan heb je wel een hele mooie cocktailklassieker in handen! Cheers!

[#nospon]