Home » Indiase chai met verse gember en honing: geurige gemberthee voor koffiedrinkers

Indiase chai met verse gember en honing: geurige gemberthee voor koffiedrinkers

Als je een echte theeleut bent, dan is dit makkelijke receptje wellicht iets voor jou: verse gemberthee. Lekker verwarmend voor de koude dagen. En als je een koffieliefhebber bent, dan is deze kruidige thee ook een aanrader! Zeker als je ook nog varieert met andere specerijen.

Ik ben niet zo’n theeleut, eerlijk gezegd. Ik ben meer een koffietype, en dan met name espresso en ristretto. Lekker sterk dus met een stevige smaak. Als ik thee drink, heb ik meestal griep of ben ik verkouden. Dan voelt thee ineens heel behaaglijk in m’n keel. En als ik thee drink, dan moet ie vrij sterk. Niet dat slappe gedoe met een theezakje zes keer gebruiken of slechts 5 seconden in heet water dompelen. Nee, lekker lang laten trekken. Dus je snapt: als ik een keer thee maak, dan moet er wat te proeven vallen. Daarom was ik ook zo enthousiast over de kruidige thee die ik in India kreeg (Indiase masala chai), die ze overigens vaak met melk serveren, wat ik dan weer niet doe.

Muntthee, maar dan echte
De meeste Nederlanders noemen heet water met een takje verse munt ineens ‘muntthee’. Dat is natuurlijk geen muntthee, want er zit geen thee in. Logisch toch? Echte Marokkaanse muntthee wordt gemaakt van gunpowder-thee (een Chinese groene theesoort), met een grote bos verse munt en heel veel suiker. Maar dus met thee erin! Dat wat de Nederlandse horeca als ‘muntthee’ verkoopt, is dus geen muntthee maar gewoon water met munt. Voor mij dus ‘no-go area’. Gunpowder-thee heet trouwens zo omdat de opgerolde groengrijze blaadjes lijken op buskruit. Als je ze in heet water gooit, ontvouwen ze.

Recept voor gemberthee
Met deze groene gunpowder-thee kun je ook een heerlijke kruidige gemberthee maken, heb ik gemerkt toen ik onlangs last van droge hoest had en de tip voor heet water met gember en honing kreeg. “Niet zo lekker, maar wel goed,” luidde het oordeel van Annemieke. Dat moest lekkerder kunnen, dacht ik. Vandaar de versie met gunpowder-thee erbij. Je snijdt een stukje verse gember van ca. 2-3cm in dunne plakjes en kookt die ca. een minuut in heet water. Zet dan het vuur uit en doe er een eetlepel gunpowder-thee bij en laat dat naar smaak even meetrekken (ik liet het ongeveer twee minuten trekken). Giet de geurige gemberthee via een klein zeefje in je theeglas. Lepeltje honing erbij en klaar!

Gezond variëren
Wil je lekker variëren? Je kunt er kaneelstokjes bij doen, of kardemompeulen (gekneusd), maar ook steranijs, anijszaad, venkelzaad, kruidnagel, nootmuskaat, zoethout, gedroogde sinaasappel- of mandarijnenschil. En natuurlijk een citroenschijfje of een stuk citroengras als je van fris houdt. Wil je echt spicy, dan kan je er een gedroogd chilipepertje bij doen.

Een deel van deze ingrediënten zijn nog heel erg gezond ook! Zo bevorderen zoethout, kaneel, gember, piment en kruidnagel de spijsvertering. Zoethout beschermt de maag. Gember stimuleert bovendien de doorbloeding en de stoelgang en bevat mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink), B1, B2, B6, en vitamine C en antioxidanten. En gemberthee is ook nog eens supergezond als je verkouden bent of griep hebt! Maar vooral lekker.

Door |2018-06-03T07:43:00+00:006 maart 2017|Azië, Drankjes|