risotto met zalm en venkel

Uit restjes komen de leukste recepten. Ik had nog wat gerookte zalm over en kwam een venkeltje tegen. Zo bedacht ik deze heerlijke risotto met gerookte zalm en venkel. Afblussen met wodka en lekker frisse citroensap en citroenzest erbij en klaar. Zo heb je vrij eenvoudig een heelrijk gerecht!

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, fijn gesnipperd
  • Olijfolie
  • Risottorijst (arborio of carnaroli, 80-100 gram p.p.)
  • 1 venkelknol, in blokjes van ca. 1 cm
  • 75ml wodka (alternatief: witte wijn)
  • Groente- en/of visbouillon (van blokjes), ca. 750ml (of meer indien nodig)
  • 200gr gerookte zalm, in stukjes gescheurd (hou een paar reepjes achter voor de garnering en rol die in roosjes)
  • 50gr roomboter
  • Zest van 1 citroen en sap van een halve citroen
  • Zout en peper
  • Bieslook, gesnipperd, voor de garnering

Bereiding

  1. Breng een pan met groente-/visbouillon aan de kook en laat op de kleinste vlam staan.
  2. Fruit 1 ui en het knoflookteentje 2 minuten zachtjes in de olijfolie.
  3. Fruit daarna de risottorijst kort mee tot de korrels glazig zijn.
  4. Fruit tenslotte de venkel 2 minuten mee.
  5. Blus af met wodka en roer door. Laat het deksel eraf.
  6. Wacht tot bijna alle vocht is verkookt en giet er dan een soeplepel hete bouillon bij en roer goed.
  7. Wacht weer tot het vocht bijna verdampt is en giet er weer wat bouillon bij. Herhaal dit tot de rijst beetgaar (al dente) is. Dat duurt ca. 16 minuten.
  8. Doe 3 minuten voor het einde het citroensap en de zest erbij.
  9. Haal de pan na ca. 16 minuten van het vuur en voeg de roomboer (in kleine stukken gesneden) toe. Breng op smaak met zout en peper. Roer nu voorzichtig de gerookte zalm erdoor (zonder de roosjes die je voor de garnering gebruikt!).
  10. Laat met de deksel erop nog 2 minuten rusten.
  11. Serveer de risotto in diepe borden en garneer met 1 of 3 zalmroosjes en de gesnipperde bieslook.

Wijntip: een witte wijn met een beetje houtrijping, bijvoorbeeld een chardonnay of een wijn uit Lugana.

Buon appetito!