Vorige jaar aten we in Tacoronte op Tenerife ‘ropa vieja’. Een klassiek gerecht van de Canarische eilanden. Ik moest er weer aan denken toen Annemieke van Zon van de foodsite Culinair Westfriesland het foodbloggers event van augustus jl. won en voor de maand september 2016 als thema ‘Spanje‘ koos. Annemieke legt ook meteen uit waarom ze juist dít thema koos: “Waarom Spanje? Ik heb een mediterrane winkel gehad en ik kom graag in Barcelona. En als je daar bent moet je natuurlijk ook naar de markt La Boqueria op La Rambla.” Duidelijk. Aan de slag dus. Maar dan wel met het recept voor ‘Ropa vieja’ zoals ik me dat van mijn eigen vakantie herinner.

Oude kleren

Ropa vieja betekent letterlijk ‘oude kleren’. Het is een kliekjesgerecht. De oorsprong van het gerecht ligt bij de Sefardische joden in het 12e eeuwse Spanje. Het verhaal gaat dat een arme man zijn familie te eten kreeg. Uit nood kookte hij zijn oude kleren en de liefde voor zijn familie deed het brouwsel veranderen in een lekker stoofpotje.
Het gerecht ‘ropa vieja’ ging vanuit Spanje via de Canarische eilanden naar Cuba. In Cuba werd het zelfs een van de nationale gerechten. Variaties van dit gerecht vindt je overal in het Caraïbische gebied, met name in Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Ropa Vieja is tegenwoordig ook bekend in de VS, als trendy kledingmerk voor Cubanen en Latino’s.

Op de Canarische eilanden vind je varianten met rundvlees, kip of varkensvlees, of een combinatie van diverse vleessoorten, met kikkererwten (‘ganbanzos’) en aardappelen. In Cuba wordt het gemaakt met in stukjes geplukt rundvlees (flank steak of bavette). In Mexico wordt het gemaakt met rundvlees, munt, knoflook, tomaten, uien en gekookte eieren. In Venezuela is het onderdeel van het nationale gerecht ‘pabellón criollo’, en wordt geserveerd met ‘moros y cristianos’ (zwarte bonen en rijst).

Hieronder mijn versie van ‘ropa vieja’ zoals ik die lekker vind, met kip, kikkererwten, paprika en aardappel.

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 kippenbouten of 4 kippendijtjes zonder bot en vel
  • ½ liter kippenbouillon (blokje)
  • Blikje kikkererwten (of gedroogde, die moet je dan de nacht van tevoren laten weken!)
  • 1 rode paprika in reepjes
  • 1 groene paprika in reepjes
  • 1 rode ui in ringen
  • 1 uitgeperst teentje knoflook
  • 2 rijpe tomaten, ontveld en in blokjes (of enkele tomaten uit blik)
  • 1 glaasje witte wijn (1dl) of 2EL droge sherry
  • 1 laurierblaadje
  • 1EL gedroogde tijm en/of 1EL oregano
  • 1EL paprikapoeder
  • 400 gram vastkokende aardappelen in blokjes van ca. 1 1/2 cm

Bereiding

  • Kook de kippendijtjes in ca. 30-40 minuten gaar in de bouillon. Bouillon nog niet weggooien! Pluk de afgekoelde kip met je vingers uit elkaar en zet het weg.
  • Bak ondertussen de aardappelblokjes in olijfolie in 8 minuten krokant en bijna gaar.
  • Verhit de olijfolie, voeg de gesnipperde knoflook toe en bak het kort lichtbruin aan. Voeg daarna de uienringetjes en paprikareepjes toe. Laat het onder af en toe roeren in ca. 10 minuten pruttelen tot de uien en paprika zacht zijn.
  • Voeg dan de tomaat, de wijn of sherry, tijm/oregano, paprikapoeder en een laurierblaadje toe. Wil je een pittiger gerecht, voeg dan wat gedroogde chilivlokken of een fijn gesnipperd chilipepertje toe.
  • Kook alles op een matig vuur onder af en toe roeren in totaal in circa 25 minuten gaar. Verwijder het laurierblaadje.
  • Roer het kippenvlees, de aardappelblokjes en de kikkererwten erdoor en laat het gerecht in ongeveer 5 minuten warm worden.
  • Het gerecht moet lekker smeuïg zijn; heb je nog wat extra vocht nodig, gebruik dan de kippenbouillon. Breng tenslotte op smaak met zout en peper.

Variatietips

Je kunt variëren met rund of varken, of andere groenten toevoegen (bijvoorbeeld maïs, wortel of doperwtjes), rozijnen of kruiden en specerijen (saffraan, kruidnagel, komijn, peterselie, koriander of basilicum). Met name wen plukje in water geweektesaffraan  toevoegen is heel lekker!

Je kunt ook blokjes aardappel van 1cm apart bakken en op het laatst toevoegen (zoals ik heb gedaan; dat geeft meer smaak) in plaats van meekoken. En je kunt er een Caraïbische variant van maken door het te serveren met rijst en zwarte bonen en plakjes gebakken banaan.

Wijntip: kies voor een milde Spaanse witte wijn. Bijvoorbeeld uit Terra Alta of Conca de Barbera.

¡Buon provecho!