skordalia met Griekse bonen-tomatensalade

Vandaag staat in het teken van Griekenland. Skordalia (Griekse knoflook-aardappelpuree) met biefstuk en bonen-tomatensalade. Skordalia komt van het Griekse woord skorda (knoflook). Skordalia is in de basis een puree van aardappel en knoflook; heel veel knoflook. Daar kan van alles aan worden toegevoegd, waaronder amandelen of bietjes. Serveer het bij gebakken of gegrilde vis (bakalarios skordalia is een soort kibbeling: gefrituurde stukken kabeljauw in deeg, waarbij de skordalia als dipsaus of bijgerecht fungeert; de Engelsen noemen dit ‘Greek Fish & Chips’), BBQ-vlees (skordalia me kreas) of gewoon bij een heerlijk stuk knapperig boerenbrood (skordalia me psomi).

Skordalia komt van het Griekse woord skorda (knoflook). Skordalia is in de basis een puree van aardappel en knoflook; heel veel knoflook.

Ingrediënten (4 personen als bijgerecht, 6 personen als mezze)

  • 500gr aardappelen, geschild en in stukken
  • 6 knoflookteentjes (of meer naar eigen voorkeur), de teentjes gepeld
  • 100ml olijfolie (extra vergine)
  • 2EL wijnazijn (rood of wit)
  • Zeezout en peper uit de pepermolen
  • Desgewenst 50ml aardappelwater om het nog smeuïger te maken (was bij mij niet nodig)
  • Optioneel: amandelen, bietjes (zie variatie)

En voor de bonen-tomatensalade:

  • Blikje reuzenbonen
  • 200gr kerstomaatjes
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • Knoflookteentje, gesnipperd
  • Zout en peper

Bereiding
Grieken kneuzen de knoflook traditioneel samen met grof zeezout in een vijzel. Maar wij doen dat met de blender of mixer.

  1. Kook de aardappelen in water met zout gaar en giet ze af. Tip: bewaar iets van het water.
  2. Doe de gepelde knoflookteentjes met het zout, de olijfolie en de azijn in een blender en mix tot een gladde massa. Als je er amandelen of groenten bij doet, kun je die in deze stap toevoegen.
  3. Voeg de gekookte aardappelblokjes toe en mix samen tot een gladde massa. Tip: de aardappel moeten nog warm/heet zijn om een mooie mix te krijgen.
  4. Breng op smaak met peper.

Variatie: probeer eens skordalia van paarse of zoete aardappelen. Maar je kunt er ook kikkererwten, bloemkool met vadouvan (gele skordalia), spinazie (groene skordalia), rode bietjes (rode skordalia) of amandelen door doen.

Serveren
Serveer de skordalia als dipsaus bij mezze of als bijgerecht bij vis (gefrituurde kabeljauw, octopus, gegrilde zeebaars, visspiezen of zelfs lekkerbekjes of vissticks van zalm) of vlees (rund, lam).
Ik deed er reepjes biefstuk bij en een heerlijke Griekse salade met reuzenbonen en tomaatjes uit de oven (zie recept hieronder).

Wijntip: stevig sappig rood. Ik nam de 2015 Saint-Chinian van Mas de Mas. Een blend van 60% syrah, 30% carignan en 10% grenache met deels (1/3) houtrijping van 8 maanden Amerikaans eiken.

Recept bonen-tomatensalade
De Grieken kennen van die gigantische reuzenbonen (gigantes plaki). Daar kun je een heerlijke zomerse salade mee maken. En nog heel simpel ook.
Bonen laten uitlekken. Vermengen met blokjes rijpe tomaat (ontveld en zaadlijsten eruit) of gehalveerde kerstomaatjes uit de oven en bosuiringetjes. Wat mooie olijfolie erover en op smaak brengen met zout en peper. Klaar!
Ik gebruikte gehalveerde kerstomaatjes. Even omhusselen met een beetje olijfolie, zout en knoflook en met de open kant in een ovenschaal leggen. Bak ze in ca. drie kwartier in de oven op 100 à 120 graden. Dan worden ze lekker zacht en vooral heel zoet. Check regelmatig of het niet te hard gaat! Zet anders de oven wat lager.

Eet smakelijk! καλή όρεξη

ingrediënten skordalia
ingrediënten Griekse bonen-tomatensalade
Griekse bonen-tomatensalade