Spaanse borrelplank en kikkererwten-chorizosoep

Het was tijd voor een heerlijke Spaanse borrelplank. Lekker snaaien. Geen tapas dit keer, maar gewoon lekkere Spaanse vleeswaren, kaasjes, olijfjes, gerookte amandelen etc. En om niet alleen kaas en worst te eten, maar ook iets substantiëlers, kwamen er ‘pan con tomate’ en soep op tafel. Ik maakte een heerlijke gevulde Spaanse kikkererwten-chorizo soep als onderdeel van Spaanse borrelplank. In Spanje is deze ‘sopa de garbanzos y chorizo’ of ‘guiso de garbanzos con chorizo’ vaak een stevige maaltijdsoep (‘guiso’ betekent stoofpot). Gebruik iets minder water/bouillon dan in het recept als je de soep als winterse maaltijdsoep wilt eten en geef er in dat geval lekker boerenbrood bij. Hou het recept aan als je de soep als voorgerecht eet of bij de Spaanse borrelplank. Voor die Spaanse borrelplank geef ik je trouwens aan het eind ook nog wat lekkere suggesties…

In Spanje is deze ‘sopa de garbanzos y chorizo’ of ‘guiso de garbanzos con chorizo’ vaak een stevige maaltijdsoep (‘guiso’ betekent stoofpot).

Ingrediënten Spaanse kikkererwten-chorizo soep
Spaanse kikkererwten-chorizosoep
Sopa de garbanzos y chorizo

Ingrediënten (4 personen)

  • 75gr chorizo in plakjes
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • (Optioneel: twee stengels bleekselderij, in dunne plakjes)
  • 1 blik à 400gr kikkererwten, uitgelekt
  • 1 blik à 400gr tomatenblokjes, met sap
  • 1 liter kippenbouillon (van bouillonblokje)
  • 100gr verse spinazie, grof gehakt
  • Zout en versgemalen peper
  • Olijfolie
  • Garneren: met verse koriander of (platte) peterselie

Bereiden

  • Bak de plakjes chorizo in een paar minuten krokant in wat olijfolie. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Verbrokkel de chorizo of snij in kleine stukjes en maak er chorizo-crumble van. Zet apart.
  • Fruit de ui zachtjes in de olijfolie met uitgelopen chorizovet. Voeg daarna de knoflook toe. Als je er plakjes bleekselderij aan toevoegt, kun je die nu een paar minuten meebakken. Ik heb de bleekselderij weggelaten.
  • Voeg de kikkererwten, tomatenblokjes en bouillon toe en laat 30 minuten zachtjes koken.
  • Pureer ongeveer een kwart tot een derde van de soep zodat je een lekker lobbig soepje krijgt. Deze stap kun je echter ook overslaan als je liever een dunnere soep hebt.
  • Voeg de rest bij de soep en verwarm goed. Voeg de spinazie toe en laat nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Dien heet op en garneer met chorizocrumble en koriander / peterselie.
  • Geef er knapperig boerenbrood bij of geef de soep als onderdeel van een Spaanse borrelplank of een tapasfeestje.
Spaanse borrelplank

.

Spaanse borrelplank

.

Spaanse borrelplank met Spaanse specialiteiten

Spaanse borrelplank
Heerlijk, zo’n borrelplank. Maar wat als je nou eens wat anders wilt dan normaal? Dan maak je een lekkere themaplank! Bijvoorbeeld een Spaanse borrelplank, of een Italiaanse, Franse, Griekse, Scandinavische, snaaien op z’n Engels, Aziatische, Mexikaanse, de picada argentina of vis- en zeevruchtenplank of een Hunter’s Platter (met wild- en najaarsspecialiteiten).

Tapas & Co. …
Als je voor Spaanse hapjes gaat, kun je uiteraard wat heerlijke bekende of minder bekende tapas maken, zoals pinchos morunos (Moorse spiesjes), patatas bravas met salsa brava, albondigas (gehaktballetjes in tomatensaus), croquetas met ham, boquerones en vinagre (ansjovisjes in azijn), pimientos de Padrón (gegrilde groene papertjes) of champignons in knoflook. Maar je kunt ook denken aan fijne borrelplank vol Spaanse of spaansgetinte delicatessen. Hier wat suggesties:

  • Soep: gazpacho (in de zomer) of kikkererwten-chorizosoep (in de winter; zie recept hierboven)
  • Spaanse kaasjes, b.v.:
    • Manchego (harde kaas van schapenmelk) met membrillo (kweepeergelei)
    • Mahón Menorca (rauwe koemelk)
    • Idiazábal (van schapenmelk)
    • Tetilla (‘kleine borst’ van koemelk)
    • Roncal (van rauwe schapenmelk)
    • Cabrales (Spaanse blauwschimmelkaas)
  • Spaanse vleeswaren en jamón:
    • Serrano-ham (rauwe ham uit Andalucië)
    • Jamón ibérico en pata negra
    • Salchichon ibérico (worst op basis van knoflook en peper, lijkt op salami)
    • Fuet (gedroogde worst)
    • Lomo ibérico (gedroogde varkenshaas)
    • Chorizo (roodachtige worst met paprikasmaak)
    • Spiesje chorizo-olijf
  • Vis / schaal- en schelpdieren:
    • Gambas al ajillo (gambas of garnalen in knoflookolie)
    • Gemarineerde mosselen
  • Gerookte amandelen
  • Olijven
  • Gebakken champignons met knoflook (en mespuntje gerookt paprikapoeder)
  • Kerstomaatjes
  • Fruit/vruchten:
    • Druiven
    • Verse vijgen
    • Gedroogde vruchten (dadels, vijgen, abrikozen)
  • Tortilla de patata (aardappeltortilla)
  • Aioli (knoflooksaus)
  • Pan con tomate (in oven op 220 graden geroosterd stokbrood met rauwe knoflook, tomaat en wat olijfolie)
  • Stokbrood

Wijn:

  • Sherry b.v. (fino of manzanilla)
  • Spaanse witte en rode wijn

Geniet ervan!