Spaanse sofrito

Sofrito is een Spaanse tomatensaus en het is dé basissaus voor allerlei gerechten. Sofrito is een soort werkpaard dat de basis vormt voor tal van soepen, maar ook in de paëlla gaat, bij vis of mosselen geserveerd wordt en zelfs bij vlees. Je kunt sofrito ook kant-en-klaar kopen, maar dan smaakt ie niet zo lekker als vers èn bevat de saus naast suiker allerlei andere toevoegingen en e-nummers. Lekker zelf maken dus! En daarna lekker variëren. Ik maakte met deze basissaus mijn eigen variant: Spaanse sofritosaus met kip en groenten (sofrito de verduras con pollo). En voor het extra Spaanse tintje voegde ik er een plukje saffraan, wat chilivlokken en een mespuntje gerookt paprikapoeder aan toe.

Sofrito is een Spaanse tomatensaus en het is dé basissaus voor allerlei gerechten. Sofrito is een soort werkpaard dat de basis vormt voor tal van soepen, maar ook in de paëlla gaat, bij vis of mosselen geserveerd wordt en zelfs bij vlees.

Ingrediënten (2 personen)

Voor de sofrito (basissaus):

  • 2 witte uien, in ringen
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1 blik tomaten, gepureerd met blender of staafmixer (of gebruik verse trostomaten of romatomaten)
  • Olijfolie
  • Zout en versgemalen peper

Optioneel (en in mijn variant van het gerecht):

  • 1 rode paprika, zaadlijsten verwijderd en in kleine blokjes
  • 10 kleine witte champignons, in kwarten of plakjes
  • 1TL chilivlokken
  • Een mespuntje (½TL) pimentón de la Vera (gerookt paparikapoeder)
  • Een plukje saffraandraadjes
  • 150ml bouillon (kip- of groentenbouillon)
  • 2 kipfilets, in grove stukken gesneden, bestrooid met zout en peper
  • Olijfolie
  • Ee handjevol peterselie, grof gehakt
  • Rijst

Bereiding

  • Laat de ui eerst lekker lang stoven om te karameliseren. Zacht en lang is hèt geheim voor een heerlijke basissaus! De saus krijgt daardoor een natuurlijke zoetheid. Fruit de ui, doe er wat zout bij (zodat het water eruit trekt en de ui beter kan karameliseren) en laat minstens 15 minuten (langer mag ook) zachtjes stoven met de deksel op de pan. Haal de deksel van de pan.
  • Fruit de knoflook even mee.
  • Voeg dan paprika en champignons toe en fruit 2 minuten mee.
  • Week de saffraan in in 2EL warm water.
  • Voeg de tomatenpulp, de saffraan met weekwater, de chilivlokken en de bouillon toe en dik in 10-15 minuten zachtjes in.
  • Braad ondertussen de kipstukken een paar minuten aan tot ze wat kleur krijgen. Niet gaar laten worden!
  • Voeg de kip bij de saus en laat nog 3-4 minuten meekoken.

Serveren: dien op en bestrooi met peterselie of koriander en geef er rijst bij.

Tips

  • In Spaanse sofrito zit soms annatto. Dat is een natuurlijk kleurmiddel dat je kunt vervangen door een theelepel kurkuma.
  • Sofrito is voor de Spanjaarden echt een basissaus van ui, knoflook en tomaat. Maak er dus wat meer van en vries kleinere porties in om later verder te verwerken.
  • Je kunt variëren met deze basissaus door er bijvoorbeeld witte champignons of rode paprika aan toe te voegen (wat ik deed). Laurierblaadjes of chilipepertjes kan ook. Of experimenteer met paprikapoeder, gerookt paprikapoeder (pimentón de la Vera), gemalen chorizoworst of sobrasada (een soort smeerbare chorizo). En je kunt het gerecht als het klaar is bestrooien met peterselie of koriander.
  • En misschien hou je wel van saffraan; voeg er dan een plukje saffraan aan toe.
Montsant, Sense Cap, Celler de Capçanes

Wijntip voor Spaanse sofritosaus met kip en groenten : hier hoort een lekkere Spaanse rode wijn bij. Kies een soepele sappige wijn met vriendelijke zuren en zachte tannines, niet zo’n krachtige houtgelagerde met veel tannines. Druivenrassen als garnacha, cariñena of monastrell doen het in deze goed. Tempranillo zonder hout ook, als je bij Spaans wilt blijven. Enneh … bij de zomerse temperaturen van nu gewoon in de koelkast doen! De wijn mag best ijskoud zijn als je ‘m serveert, hij warmt aan tafel in de zomer toch snel op.

Ideaal bij dit gerecht en om lekker koel te serveren is deze Spaanse wijn: 2016 Montsant, Sense Cap van Celler de Capçanes [€6,50 bij Henri Bloem]. Uit Montsant in Catalunya en van de druivenrassen garnacha (70%), merlot (20%), syrah (5%) en tempranillo (5%). Lekker sappig, soepel en met zachte tannines. Licht kruidig. Pepertje. Rozemarijn. Zwarte kersen en bramen. En lekker gekoeld ook prima voor dit warme weer!

¡Buen provecho! Eet smakelijk!

Copyright © 2018 Tekst & fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl

Spaanse sofritosaus met ki