Surinaamse bami met ketjapkip

Met dit warme weer zocht ik mijn inspiratie voor het diner eens in Suriname. Een hele tijd geleden heb ik al eens Surinaamse bami met kippenlevertjes gemaakt. Dat was lekker, maar wel zwaar. Als je Surinaamse bami opzoekt op internet, zie je meestal foto’s van een bord vol bruine spaghetti en dan een paar plakjes komkommer erbij. Ik vond dat nogal saai. Nu bedacht ik een variant met wat meer groenten erin: Surinaamse bami met paprika, oesterzwam en ketjapkip. Heerlijk! Die kip was ook echt geweldig zo. En ik heb het me met deze temperaturen wat makkelijk gemaakt door een potje Bami Trafasie van Faja Lobi (nee, #nospon) te gebruiken.

marinade voor ketjapkip
spaghetti koud afspoelen
Surinaamse bami en ketjapkip

Ingrediënten (2 personen)

Voor de bami:

  • 250gr gedroogde spaghetti
  • 1 ui (wit of rood), gesnipperd
  • 1 rode puntpaprika, in blokjes of reepjes
  • 200gr oesterzwammen, in reepjes
  • 2EL bami trafasie (roerbakmix van Faja Lobi) (alternatief: gebruik een paar eetlepels zoute ketjap)
  • Een ½TL piment
  • Zout en peper
  • Olijfolie of zonnebloemolie
  • Garnering: wat platte peterselie, grof gehakt

Voor de kip en marinade:

  • 4 kippendijtjes
  • 2 knoflookteentjes
  • 2EL ketjap (eigenlijk zout en zoet, maar alleen zoet mag van mij ook)
  • 2EL ketchup
  • 1EL donkerbruine basterdsuiker
  • 1TL 5 spices kruidenpoeder (b.v. Kokki Djawa met zwarte peper, kruidnagel, kaneel, djahe, anijszaad)
  • Optioneel: 2cm verse gember, geraspt
  • 1 chilipepertje, in fijne stukjes (of 1TL gedroogde chilivlokken)
  • Olie

Tip: veel Surinamers gebruiken trassi in hun bami. Ik heb dat hier niet gedaan. Trassi is garnalenpasta. Dat geeft een heel andere smaak erbij. Wel leuk om een keer te proberen!
Liever geen oesterzwammen en paprika? Probeer eens haricots verts, kousenband of plakken winterwortel.

Bereiding

  • Begin ruim van tevoren met de kippendijtjes. Smeer ze in met de marinade en laat minstens 2 uur (maar 4-8 mag ook) marineren.
  • Haal de kip tijdig (ca. een half uur voor bereiding) uit de koelkast.
  • Haal de kippendijen uit de marinade. Braad ze in een gietijzeren pan. Giet daarna de marinade erbij en wat water en sudder de kippendijtjes in ca. 35-40 minuten gaar. Lekker om er wat uienringetjes in mee te bakken nadat je de kip hebt aangebraden, maar dat hoeft niet.
  • Kook de spaghetti bijna gaar in water met zout (optioneel: in groentenbouillon). Je mag 1 à 2 minuten korter koken dan voorgeschreven omdat de spaghetti hierna nog 5 minuten in de wok gaat.
  • Fruit ondertussen de ui zachtjes 5 minuten in olie in een wok.
  • Voeg puntpaprika toe aan de ui en fruit 2 minuten mee. Voeg dan de oesterzwamreepjes toe en bak nog even mee.
  • Voeg dan de bami trafasie en het pimentpoeder toe en wok kort samen.
  • Giet de spaghetti af in een vergiet en spoel af met koud water om nagaren te vermijden. Voeg de spaghetti toe aan het groentenmengsel. Verwarm alles en wok 5 minuten zachtjes onder voortdurend omroeren.

Wat erbij te drinken? Jullie zijn wijn van mij gewend, maar zelf ik heb hierbij een biertje gedronken (Italiaanse Peroni). Wil je toch graag wijn, dan zou een fruitige rosé denk ik het beste passen.