Tagliatelle champignons salie walnoten

En wederom een dagje vleesloos, mede ingegeven doordat we onze koelkast even leeg wilden maken en geen boodschappen deden. We hadden nog een half bosje salie en wat kastanjechampignons over. Niet echt veel dus, maar met wat walnoten erbij die we ook nog hadden liggen en een restje witte wijn, moet je een heerlijke authentieke Italiaanse pasta kunnen bereiden. Tagliatelle ai funghi con salvia e noci. Ofwel: tagliatelle met champignons salie en walnoten. Het geheim van de saus zit ‘m dit keer alleen maar in wat ingekookte witte wijn, èn pastawater. Pastawater is in Italië een heus ingrediënt. Niks is goedkoper, je haalt gewoon een kopje water uit je pan met gekookte pasta. Maar in dat kookwater van gekookte pasta zit zetmeel van de pasta, en als je dat in je saus gooit en een beetje laat verkoken, heb je dus een geweldige natuurlijke manier om je saus te binden en de saus voller en romiger te maken, zonder dat je maïzena, bloem of (slag)room hoeft te gebruiken! Top dus.

Pastawater als ingrediënt is een geweldige natuurlijke manier om je saus te binden en de saus voller en romiger te maken, zonder dat je maïzena, bloem of (slag)room hoeft te gebruiken! Top dus.

Ingrediënten (2 personen)

  • 250gr tagliatelle
  • 1 (rood) uitje, fijn gehakt
  • 250gr (kastanje)champignons of andere paddenstoelen, in plakjes
  • 1 knoflookteentje, gehakt
  • 25gr walnoten
  • Een half bosje verse salie, alleen de blaadjes
  • 100ml witte wijn
  • 1TL gedroogde Italiaanse kruiden (oregano, salie etc.)
  • ¼ blokje groentenbouillon
  • Parmezaanse kaas, geraspt
  • Zout en versgemalen peper
  • 15gr (ca. 2EL) roomboter
  • Olijfolie

Bereiding

  • Rooster de walnoten in een pan. Haal ze uit de pan en zet ze apart. Hak ze grof als ze zijn afgekoeld.
  • Fruit de ui zachtjes 5-10 minuten. Fruit daarna de knoflook zachtjes een minuut mee.
  • Kook ondertussen de pasta beetgaar in kokend water met zout, laat uitlekken en spoel af met koud water om het doorgaren te stoppen. Let op: houd wat kookwater achter (ca. 100ml).
  • Doe de paddenstoelen bij de ui en bak ze 2 minuten mee.
  • Blus het ui-paddenstoelenmengsel af met de wijn, voeg de Italiaanse kruiden en de groentenbouillon toe en laat de wijn grotendeels inkoken. Breng op smaak met zout en peper.
  • Voeg de pasta toe en roer goed door en verwarm.
  • Verhit in een kleine braadpan de roomboter. Laat de salieblaadjes in een minuut in de pan met boter smelten. Let op: laat de blaadjes niet verbranden.
  • Roer de helft van de gerapste Parmezaanse kaas toe aan de pasta.
  • Dien de pasta op en bestrooi met nog wat Parmezaanse kaas, de gehakte walnoten en de boter met salieblaadjes.

Wijntip: kies een mooie volle witte wijn uit Noord-Italië. Bijvoorbeeld Gavi, Soave Classico, Lugana.

Buon appetito!