Thaise curry met kip en kokos

Het zijn de afgelopen twee weken weer zeer internationale culinaire tijden geweest bij mij. Het begon bij de Marokkaanse lamsstoof mrouzia. Daarna kwam de Spaanse pisto de calabacín op tafel. En vervolgens gingen we via Australië’s nationale gerecht de ‘roast lamb’ via twee Franse gerechten (parmentier de canard en navarin d’agneau) naar de Italiaanse pasta ‘nduja en burrata en pittige Portugese gambas. Ik sloot af met een fransgetinte Surf & Turf de Luxe met steak tartaar en kaviaar. Heerlijk die wereldkeuken. En heerlijk dat we het allemaal in ons land kunnen kopen en maken! Ik kan daar enorm van genieten. Tijd om weer een keer naar Azië te gaan! Dat doe ik met Thaise curry met kip en kokos. Daarvoor heb je nodig Thaise currypasta. Die kun je relatief goedkoop kant-en-klaar in de supermarkt of bij de toko kopen. Voor iets meer geld, en zeker veel meer werk, maak je homemade Thaise currypasta. Die kun je dan wel helemaal naar eigen smaak (ik liet bijvoorbeeld komijn weg waar ik niet zo dol op ben) en pittigheid maken, en dat is wel zo lekker!

Voor iets meer geld, en zeker veel meer werk, maak je homemade Thaise currypasta. Die kun je dan wel helemaal naar eigen smaak en pittigheid maken, en dat is wel zo lekker!

Homemade Thaise currypasta
Thaise curry maken

Ingrediënten (2 personen)

Voor de kip:

  • 4 kippendijtjes, in blokjes van ca. 2x2cm (kipfilet kan ook; dan is de kooktijd korter en kun je de kip samen met de groenten koken)
  • 2EL Thaise currypasta (zie hieronder)
  • 1 rode ui, in partjes of ringetjes
  • Een blik kokosmelk à 400ml
  • 150ml kippenbouillon (van bouillonblokje)
  • Olie om in te bakken

Voor de Thaise (rode) currypasta:

  • 2-4 verse rode chilipepertjes of 4 rawits, of enkele rode gedroogde pepertjes (of meer/minder; hoeveelheid naar eigen smaak)
  • 3cm verse gemberwortel, geschild en geraspt (alternatief: 1TL gemberpoeder)
  • 3cm verse laos (galangawortel), geraspt (alternatief: 1TL laos- c.q. galangapoeder)
  • 1 stengel citroengras, het fijne wittere gedeelte fijngehakt (alternatief: 1TL serehpoeder)
  • 1 sjalotje, gehakt
  • 2 knoflookteentjes, gehakt
  • 1TL garnalenpasta (trassie; alternatief is 2 ansjovisjes uit blik voor de umami)
  • 1TL vissaus
  • 1 kaffir limoenblaadje (of als alternatief: zest van een limoen)
  • ½ TL kurkuma
  • ½ TL komijn (heb ik weggelaten omdat ik er niet zo van hou)
  • 1EL lichte basterdsuiker
  • Zout en versgemalen peper
  • Optioneel (als je van koriander houdt): enkele steeltjes verse koriander (alternatief: ½ TL ketoembar)
  • Eventueel indien nodig: 1-2EL olie om de pasta smeuïg te maken en te kunnen mengen

En verder:

  • Koriander, grof gehakt (garnering)(alternatief: platte peterselie, Thaise basilicum of ringetjes bosui)
  • Enkele limoenpartjes (garnering)
  • Optioneel: grof gehakte cashewnoten als garnering
  • Erbij: groenten. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld shiitake, rode (punt)paprika, peultjes, sugarsnaps, wortel, taugé, bosuitjes, reepjes witte kool of savooiekool, spinazie etc. Ik koos voor 125gr shiitake, 1 puntpaprika en 125gr peultjes.
  • Erbij: basmati- of jasmijnrijst

Bereiding

  • Maak eerst je eigen Thaise currypasta. Doe alle ingrediënten voor de currypasta in een blender en meng totdat je een fijne gladde pasta hebt. Deze fruit je vervolgens in de volgende stap zodat alle aroma’s vrijkomen. Als het nodig is om tot een mooie gladde pasta te komen, kun je er een scheutje olie aan toevoegen om alles beter te kunnen mengen.
    Tip: je hebt ca. 2EL van deze currypasta voor dit gerecht nodig. Je kunt de verse pasta ca. 1 à 2 weken bewaren. Als je veel teveel hebt, kun je de rest invriezen, of een volgende keer gebruiken.
  • Fruit de currypasta twee minuten in olijfolie in een koekenpan met dikke bodem (gietijzer, à la Creuset). Fruit de ui een paar minuten mee tot die wat karameliseert. Voeg de blokjes kip, de kokosmelk en kippenbouillon toe en gaar de kip zachtjes op laag vuur in ca. 30 minuten. Ik wil hier geen Thaise kippensoep (Tom Kha Kai) van maken, daarom beperk ik de hoeveelheid vloeistof.
  • Je kunt ca. 10 minuten voor het einde van de gaartijd van de kip de groenten meekoken. Wil je dat niet, dan kun je de groenten ook in een aparte pan/wok wokken en op het laatst toevoegen of er zelfs apart erbij geven. Ik heb de groenten 10 minuten meegekookt.
  • Kook ondertussen de rijst volgens de gebruiksaanwijzing en giet af.
  • Garneer met koriander en geef er enkele partjes limoen bij. Eventueel kun je ook wat grof gehakte cashewnoten als knapperige garnering toevoegen.

Wijntip: neem een witte wijn met zachte zuren. Een pinot gris uit de Elzas past goed. Andere opties: chardonnay, viognier of chenin blanc zonder of met niet teveel houtrijping uit een warm gebied, fruitige milde rosé, riesling met een klein restzoetje (dus geen strakdroge) of een droge muscat. Wij hadden een non-alcoholdag en dronken er ginger beer van Fentimans bij.

Eet smakelijk!