Thaise kip cashew

Vandaag een flits-recept voor Thaise kip cashew (Thai Pad Med Mamuang). Een kort recept, want het gerecht is in een flits gemaakt. Super makkelijk en super lekker. Ik heb het Thaise kip cashew genoemd, want dat was de bedoeling en zo staat het gerecht bekend. Als je slim constateert dat er in mijn gerecht pinda’s zitten…dat klopt! Ik wilde cashewnoten kopen, maar eenmaal thuis zag ik dat ik per ongeluk ongezouten pinda’s had gekocht. Domdomdom. Ik ga het gerecht dus binnenkort nog een keer maken, maar dan met cashewnoten. Maar met pinda’s kan het ook goed hoor. Koken is sowieso improviseren, toch!?

In Nederland doen wij dat eigenlijk zelden: de kip bestrooien met maïzena voor het bakken of wokken van de blokjes. Ik raad je aan het wel te doen. Het resultaat is namelijk dat je lekker krokante kipblokjes krijgt die supermals en sappig zijn.

Het gerecht heet trouwens in Thailand Kai Pad Med Mamuang. Je ziet ook wel andere schrijfwijzen, bijvoorbeeld Kai Phad Med Ma Maung, Kai Path Med Mamuang, Kai Pad Muang of Gai Pad Med Mamuang. Allemaal hetzelfde. Kai / gai = kip. Phad / pad = gewokt/gebakken (stir-fry). Med ma muang = cashewnoten.

In Nederland doen wij dat eigenlijk zelden: de kip bestrooien met maïzena voor het bakken of wokken van de blokjes. Ik raad je aan het wel te doen. Het resultaat is namelijk dat je lekker krokante kipblokjes krijgt die supermals en sappig zijn.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 kipfilets, in blokjes of dunne plakjes
  • 3EL maïzena
  • 1 grote rode ui, in parten
  • 1 knoflookteentje, geraspt of fijn gehakt
  • 1 chilipepertje, fijn gesneden
  • 1 rode paprika, in reepjes
  • 50gr cashewnoten (ongezouten!)
  • 1TL gemberpoeder
  • 1TL laospoeder (als je het niet hebt: weglaten of iets meer gember gebruiken)
  • 3 bosuien, in stukken van 4cm
  • Zout en peper
  • Olie om in te bakken
  • Erbij: rijst

Voor de saus (*):

  • 2EL oestersaus
  • 1-2EL vissaus
  • 2EL sojasaus
  • 2EL ketjap manis

Bereiding

  • Vermeng de ingrediënten voor de saus en zet apart.
  • Bestrooi de kip met zout, peper, gember en laos. Bestrooi vervolgens met de maïzena en zorg ervoor dat alle kipstukjes aan alle kanten goed bedekt zijn met maïzena. Gebruik anders nog wat extra.
  • Wok eerst de cashewnoten in olie in een wok tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de wok en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
  • Bak nu de kipblokjes in de olie krokant en haal ze uit de pan.
  • Fruit de ui zachtjes in de wok. Voeg dan de knoflook toe en wok een minuut mee.
  • Voeg chilipeper en paprika toe en bak twee minuten.
  • Voeg dan de saus toe en laat een minuut meekoken.
  • Voeg dan de kip en bosui toe en een klein beetje water (50-100ml) zodat je een mooi sausje voor je rijst krijgt. verwarm alles goed in een paar minuten, maar laat de kip niet te lang koken, anders drogen de blokjes uit; je wilt ze mals en sappig houden.
  • Serveer met gekookte rijst en garneer met de gebakken cashewnoten.

(*) Voor de saus zie je heel veel varianten. Ik vond deze lekker, maar je ziet ook wel met suiker en azijn erbij.

Drinken: bier, witte wijnen als pinot gris uit de Elzas of een riesling Kabinett uit Duitsland of soepel sappig rood met weinig tannines en weinig houtrijping uit bijvoorbeeld Zuid-Portugal.

Eet smakelijk!