Paaslam, maar dan anders: Ik maakte voor Pasen een Provençaalse tian met een lekkere lamsbout. Tian is een Franse ovenvaste schaal van aardewerk, maar een tian is ook een groentegerecht uit de gelijknamige schaal. Tian lijkt qua ingrediënten wel op ratatouille, er zitten ook aubergine, courgette, tomaat, ui en knoflook in. Maar een Provençaalse tian (of ‘tian de légumes provençale’) is een ovenschotel van laagjes dunne groenteschijfjes die je afwisselend rangschikt in de ovenschaal. Je gaart de tian langere tijd in de oven zodat de groenten lekker zacht worden. Ratatouille niçoise, soms liefdevol afgekort tot ‘rata’, is een groentestoofgerecht in de pan. Overigens leuk om te weten: het Nederlandse woord ‘ratjetoe’ is afgeleid van ‘ratatouille’. En: in de briljante tekenfilm ‘Ratatouille’ kookt culigekke rat Rémy een ratatouille volgens het verhaal, maar als je goed kijkt is dat eigenlijk een…tian!

Ik maakte een kleine variatie op de Provençaalse tian: omdat ik aardappelen bij het gerecht wilde, deed ik er nog schijfjes aardappel tussen. Het leverde een mooi kleurrijk gerechtje op dat uitstekend paste bij mijn ‘paaslam’. Liever vegetarisch…? Je kunt de tian ook prima zonder vlees eten. Geef er dan een frisse salade.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 knoflookteentjes, gesnipperd
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 2 grote tomaten (b.v. vleestomaten)
  • 2 middelgrote aardappelen
  • 4 takjes tijm en een takje rozemarijn (of 1EL gedroogde provençaalse kuiden)
  • Peper en zout
  • 2EL olijfolie om in te bakken en 1dl olijfolie voor de tian

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet een (liefst ronde) ovenschaal in met olijfolie.
  • Snij dunne schijfjes van 3 à 4mm van de aubergine, courgette, tomaten en aardappelen. Tip: de aubergine, courgette en aardappelen kun je ook met de mandoline flinterdun snijden.
  • Fruit het uitje met de knoflook in 2EL olijfolie tot de uien zacht en glazig zijn. Leg het mengsel onderin de overschaal. Eventueel kun je er nog wat gehakte verse tomaat en 1EL tomatenpuree en 75ml water doorroeren en kort meekoken zodat je een tomatensausje krijgt.
  • Schik nu de schijfjes aubergine, tomaat, courgette en aardappelen afwisselend in de ovenschaal. Als je een ronde schaal hebt, schik je ze in een mooie cirkel, anders in rijtjes. Wel telkens een schijfje aubergine, een schijfje tomaat, een schijfje courgette en een schijfje aardappelen.
  • Betrooi met zout en peper en gehakte verse tijm en rozemarijn.
  • Overgiet royaal met olijfolie en bak vijf kwartier in de oven. Bedek de schaal de eerste drie kwartier met aluminiumfolie zodat alles goed gaar wordt. Bak de tian daarna zonder de alumuniumfolie nog 1 à 2 kwartier.
  • Serveren: de tian is prima zo te eten (of met een frisse salade erbij), maar kan ook geweldig gecombineerd worden met lamsbout (wat ik deed) of lamskoteletjes. Voor de lamsbout: hou een kerntemparatuur van ca. 55-60 graden aan als je het vlees rosé (medium rare) wilt hebben en 60-65 graden voor iets meer doorbakken. Reken op zo’n 45 minuten in een voorverwarmde oven van 160 graden. Smeer de lamsbout in met een mengsel van grof zout, peper, rozemarijn, knoflook en olijfolie (in de vijzel of blender/staafmixer).

Wijntip: neem bij deze tian provençal met lamsbout een lekkere redelijk krachtige kruidige rode wijn uit Zuid-Frankrijk. Rhône, Provence en Languedoc-Roussillon behoren allemaal tot de mogelijkheden. Wil je chique, kies dan voor een mooie Châteauneuf-du-Pape of Gigondas. Lekker kruidig is bijvoorbeeld een Saint-Chinian. Lekker sappig en rond is een Roussillon-Villages. Ik koos voor de 2012 Gigondas, “Cuvée Les Pigières” van Domaine Font Parade. Kruidig. Krachtig. Sappig. Donker fruit en rozemarijn. Zonder hout. Bio. Van 50% grenache, 25% mourvèdre en 25% syrah. Nog jong, dus gekaraffeerd. En door de kruidigheid en de rozemarijn past de wijn perfect bij de provençaalse kruiden van de lamsbout en in de tian. Ik geef de wijn-spijscombinatie daarom ***** punten! [de wijn is €19,25 bij Rhône Value Wines]

Bon appétit!