tonijntartaar avocado

Tonijntartaar met avocado en wasabimayo. Dat was ons tot hoofdgerecht gebombardeerd voorgerecht. De dag liep anders dan verwacht en ik had geen tijd meer om boodschappen te doen. Dus keek ik in de koelkast om toch iets lekkers op tafel te toveren. Gelukkig had ik gisteren supermooie tonijn gekocht. Daar maakte ik met bosuitjes, snack-komkommers en avocado een heerlijke tonijntartaar mee gemaakt. Krokantje van Parmezaanse kaas en sesamzaadjes erbij, wasabimayo en geroosterd brood. Heerlijk!

Ingrediënten (4 personen als voorgerecht)

  • 500gr superverse tonijn

Voor de dressing van de tonijn:

  • 3EL sojasaus (ik nam de minder zoute)
  • 1TL sesamolie
  • 1EL roasted sesame dressing van Kewpie
  • Sap van ½ limoen voor de tonijn en van ½ limoen voor de avocado
  • 2 bosuitjes, in ringetjes (hou kwart apart voor de garnering)
  • Sesamzaadjes (1EL zwart en 1EL knoflook)
  • Naar smaak zout en versgemalem peper.

Voor de avocado:

  • 4 mini-komkommer, in kleine blokjes
  • 1 avocado, in blokjes en besprenkeld met limoensap tegen het verkleuren
  • Zout en versgemalen peper

Voor de garnering:

  • Wasabimayonaise (kant-en-klaar gekocht of zelfgemaamt door wat wasabi door mayonaise te roeren)
  • 4 kerstomaatjes, gehalveerd
  • Parmezaanse kaas (geraspt) en wat zwarte sesamzaadjes)
  • Verder nodig: serveerringen en bakpapier
  • Serveren met geroosterd boerenbrood of toastbrood en lekkere (gezouten) roomboter.

Bereiding

  • Snij de tonijn met een vlijmscherp mes in kleine blokjes (ca ½ cm).
  • Vermeng de tonijn met de sojasaus, sesamolie, Kewpie-sesamdressing, sap van een halve limoen, ¾ van de bosuiringetjes (hou een deel apart voor de garnering) en de sesamzaadjes. Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe, maar wees voorzichtig met het zout, want de sojasaus is ook al zout. Laat even intrekken (kwartier tot een half uur).
  • Verwarm de oven voor op 200 graden of zet de oven op de grilstand.
  • Maak de krokantjes van Parmezaanse kaas door strookjes geraspte kaas op een bakblik met bakpapier te leggen. Bestrooi met zwarte sesamzaadjes. Druk de kaas een beetje aan en bak in ca. 5 minuten goudbruin en krokant. Laat afkoelen en haal voorzichtig van het bakpapier af.
    Tip: hou voldoende ruimte tussen de strookjes, want ze lopen bij het bakken nog iets uit!
  • Snij de komkommertjes en op het laatste moment de avocado. Besprenkel de avocado meteen met limoensap. Hussel dan de komkommerblokjes en avocado door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
  • Doe enkele steeepjes wasabimayonaise of de borden (of doe er achteraf een lepeltje bij).
  • Gebruik liefst serveerringen. Doe de tonijn onderin. Vul op met de avocado-komkommer. Haal de serveerringen eraf. Garneer met twee halve kerstomaatjes, wat zwarte sesamzaadjes, want bosuiringetjes en het krokantje van Parmezaanse kaas.
  • Serveren met geroosterd boerenbrood of toastbrood en lekkere (gezouten) roomboter.

Wijntip: tonijn is een krachtige bijna vlezige vis met veel smaak. De sojasaus in dit gerecht geeft er extra veel smaak aan. Ik prefereer bij tonijn licht elegant rood (b.v. een elegante pinot noir) of een krachtige rosé (bijvoorbeeld een Spaanse rosado). Wil je extra feestelijk? Kies dan voor een mousserende rosé, bijvoorbeeld champagne of Zuid-Afrikaanse Vonkelwijn. Op de exotische toer? Schenk dan een mooie gekoelde sake. Liever wit? Denk aan een fijne witte Rhône (Hermitage of Châteauneuf-du-Pape) of een chardonnay of witte Rioja met een vleugje hout.

Eet smakelijk!

Copyright © 2018 Tekst & fotografie: Ingrid Larmoyeur | vinissima.nl