tomaten-paprikabulgur

‘Domatesli bulgur pilavı’ en ‘domatesli biber bulgur pilavı’ zijn populaire Turkse bulgurgerechten. Je bereidt hierbij bulgur als risotto (dus even fruiten met ui en dan telkens wat bouillon toevoegen) en maakt er een heerlijke pilaf van. In dit geval met tomaat (domatesli) of met tomaat en pepertjes c.q. rode paprika (biber). Er zijn heel veel varianten in Turkije en het Midden-Oosten en ook Ottolenghi heeft zijn eigen tomatenbulgur, die maakt hij met tomaat, aubergine en citroenyoghurt. Ik liet me inspireren door de tomatenbulgur van foodblogster Priya Badeloe en allerlei Turkse recepten, maar gaf er mijn eigen draai aan. Ik maakte Turkse rode bulgurpilaf met tomaat, paprika, feta en köfte. Tip: deze pilaf is ook lekker met freekeh.

Ingrediënten (voor 2 personen)

Voor de tomatenbulgur:

  • 150gr bulgur
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 1 blikje tomatenpulp (b.v. Mutti polpa, 210gr) of tomatenblokjes
  • 1EL tomatenpuree
  • 1 rode puntpaprika, in kleine blokjes
  • Zout en peper
  • Olie om in te bakken
  • Groentenbouillon (van blokje)
  • 100gr feta, verbrokkeld

Voor de köfte

  • 250gr runder- of lamsgehakt
  • 1 uitje of sjalotje, fijn gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, fijngesnipperd
  • 1TL paprikapoeder
  • 1TL rode pepervlokken (pul biber = mild) of chilivlokken
  • Een handvol peterselie, fijn gehakt
  • 1 losgeklopt ei
  • 2EL paneermeel
  • Zout en peper
  • Olie om in te bakken

Bereiding

Tomatenbulgur:

  • Verwarm de bouillon en zet op een laag vlammetje tot verder gebruik.
  • Fruit een ui zachtjes en laat in ca. 5 minuten wat karameliseren. Fruit de knoflook een minuut mee.
  • Fruit dan de bulgur even mee (ca. 1-2 minuten) en daarna de paprikablokjes (1 minuut).
  • Bak de tomatenpuree 1 minuut mee en giet er vervolgens een soeplepel bouillon over. Laat het vocht verdampen en voeg nu de tomatenpulp toe en weer wat bouillon. Voeg telkens wat bouillon toe als het vocht bijna verdampt en de bulgur dreigt aan te branden. Herhaal dit tot de burgur gaar is (ca. 10-12 minuten, afhankelijk van de bereidingstijd van de bulgur; bij mij was de gaartijd van de bulgur 10 minuten). Zorgt dat de tomaten-paprikabulgur aan het einde niet te droog en niet te nat is. Indien te nat: laat nog iets verkoken. Indien te droog en vast: voeg nog een klein beetje bouillon toe en kook even goed door.
  • Serveer de tomaten-paprikabulgur met wat feta erover en met de köfte. Je kunt er ook nog een lekkere klodder Turkse yoghurt bij doen.

Köfte:

  • Vermeng het gehakt met de gesnipperde ui, het knoflookteentje, paprikapoeder, rode pepervlokken, peterselie, ei en paneermeel. Breng op smaak met zout en peper en vermeng goed. Kneed er kleine platte balletjes van en bak de köfte in een koekenpan aan beide kanten gaar (ca. 8 minuten).
mencía – arauxa Alma de Autor bij tomaten-paprikapilaf

Wijntip: bij deze pilaf hoort een lekkere rode wijn. Kies eentje die niet al te stevig is en die geen krachtige tannines heeft. Lekker soepel en sappig met een beetje fraicheur past het beste. En in de zomer mag je die best een beetje koelen.

Wij kozen voor een rode wijn uit Monterrei (Spanje): 2016 Monterrei, mencía – arauxa, “Alma de Autor” van Pazo do Mar. Aangename elegante wijn met fijne fraicheur van 60% inheemse mencia en 40% arauxa (= tempranillo). Heerlijk gul, soepel en elegant. Nu mooi op dronk dus. Zachte tannines. 12md in kleine houten vaten van 2e en 3e jaars Frans en Amerikaans eiken, maar de houtinvloed is heel subtiel. Daarna nog een jaar flesrijpjng. Licht kruidig en fruitig. Heerlijk bij de Turkse tomaten-paprikabulgur en de köfte.

Eet smakelijk!