Pompoencurry met kokos en spinazie

Ik ben geen vegetariër en zal ook niet elke week een paar dagen zonder vlees of vis gaan eten. Maar zo af en toe kijken wat er allemaal mogelijk is bij maaltijden zonder vlees, dat spreekt me wel aan. Ik denk vanuit de vleeseter, toegegeven, maar ben een tegenstander van de zogenaamde vleesvervangers. Wil je geen vlees eten, of een keertje geen vlees, doe het dan ook zonder vlees, en zonder vleesvervangers. Dat betekent dat ik op zo’n dag een lekkere maaltijd zoek waarbij ik het vlees niet mis. Ik maak dan een gerecht dat op zichzelf staat. Zo maakte ik de afgelopen tijd bijvoorbeeld Italiaanse hartige taart met romanesco en aardappel, Toscaanse gnudi met ricotta en spinazie, tagliatelle met champignons, salie en walnoten, Japanse okonomiyaki (hartige groentenpannenkoek uit Osaka), gevulde pastaschelpen, watermeloencurry, Indiase curry met kikkererwten en paneer, Marokkaanse chorba, gevulde portobello’s en een Griekse doperwtenstoofjes (arakas laderos kokkinistos). Allemaal uit het buitenland, klopt. Daar stoeien ze namelijk minder met vleesvervangers en maken ze gewoon lekkere op zichzelf staande vegetarische gerechten. En dat is waarnaar ik op zoek ben. Vandaag in die serie en ook ideaal voor Meatless Monday of een andere vleesloze dag: vegetarische pompoencurry met kokos en spinazie. We gaan makkelijk doen voor door-de-week en gebruiken currypoeder of een kant-en-klare currypasta. Maar als je wilt, kun je uiteraard je favoriete currypasta zelf maken.

Wil je geen vlees eten, of een keertje geen vlees, doe het dan ook zonder vlees, en zonder vleesvervangers. Dat betekent dat ik op zo’n dag een lekkere maaltijd zoek waarbij ik het vlees niet mis. Ik maak dan een gerecht dat op zichzelf staat.

Ingrediënten pompoencurry
Pompoencurry met spinazie

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 ui (witte of rode), in partjes
  • 1 knoflookteentje, gesnipperd
  • 2-3cm verse gember, geraspt
  • 1 flespompoen, geschild en in blokjes
  • 1 ½ EL garam masala poeder of 2EL currypasta (b.v. korma of tikka massala)
  • 1 blik tomatenblokjes à 400ml
  • 1 blik kokosmelk à 400ml
  • Zak verse spinazie à 300gr
  • Olijfolie
  • Optioneel als garnering: koriander (of platte peterselie als je koriander haat) en geroosterde cashewnoten, grof gehakt
  • Erbij: rijst en/of naanbrood

Bereiden

  • Fruit de ui in olijfolie zachtjes ca. 5 minuten.
  • Fruit de gember een minuut mee en voeg dan de knoflook een minuut mee.
  • Voeg currypoeder of -pasta toe en fruit 2 minuten zachtjes mee.
  • Voeg tomatenblokjes en kokosmelk toe, samen met de pompoenblokjes.
  • Breng alles aan de kook en kook de pompoen in ca. 12 minuten bijna gaar.
  • Voeg dan de spinazie toe en kook 3 minuten mee.
  • Brengt op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Garneer met koriander of peterselie en strooi er wat gehakte cashewnootjes over. Geef er een partje limoen bij.
  • Serveer met rijst en/of naanbrood.
Domaine Coudoulet - viognier de Fontgaline

Tips

  • Wil je het wat pittiger, strooi er dan nog wat gedroogde chilivlokken in of een fijngehakt chili- of cayennepepertje of kies een pittige currypasta.
  • Je kunt er ook kikkererwten in meekoken en de rijst weglaten.
  • In plaats van rijst, kun je ook bloemkoolrijst
  • Puy-linzen kunnen ook, maar die moeten langer koken, dus zie zou je eerst (in bouillon) moeten koken en dan aan het einde kunnen toevoegen.

Wijntip: zeker als je de curry wat pikanter maakt, mag je er een wijn bij kiezen die pittigheid aan kan. Een gewurztraminer of pinot gris uit de Elzas kan dan, maar als je dat te overweldigend vindt, kies je voor een niet al te strakdroge riesling of voor een wijn van druivenras viognier. Ik koos voor: 2018 Pays d’Oc, viognier de Fontgaline van Domaine Coudoulet. Droog met dat voor viognier typerende tropische fruit. Rond en soepel. Klein bittertje en milde zuren. Zes maanden houtrijping (foeder van Alliers-eiken), maar dat maakt ‘m eerder wat ronder en voller dan de boterige wijn met houttonen die ik overal in de beschrijvingen lees. Past door z’n mildheid en fruit prima bij de pompoencurry.