Home » Verrassende forelrisotto

Verrassende forelrisotto

forelrisotto

Na de feestdagen heb je vast van alles over. Dat geeft vaak verrassende inspiraties. Ik had nog behoorlijk wat gerookte forel liggen en bedacht deze simpele maar verrassende forelrisotto. Niet de eerste risottovariant waaraan je denkt, maar heel subtiel en door de mascarpone lekker romig. Comfort food op z’n Italiaans. Erbij een gekke witte wijn uit Spanje.

Ingrediënten (2 personen)

  • 1 witte ui, gesnipperd
  • 1 knoflookteentje, fijn gesnipperd
  • Olijfolie
  • Risottorijst (arborio of carnaroli, 80-100 gram p.p.)
  • 100ml Noilly Prat (alternatief: witte wijn)
  • Groente- en/of visbouillon (van blokjes), ca. 750ml (of meer indien nodig)
  • 200gr gerookte forelfilet, in stukjes gescheurd (hou een paar achter voor de garnering)
  • 100gr mascarpone
  • Zest en sap van 1 citroen
  • Zout en peper
  • Bieslook, gesnipperd, voor de garnering

Bereiding

  1. Breng een pan met groente-/visbouillon aan de kook en laat op de kleinste vlam staan.
  2. Fruit 1 ui en het knoflookteentje 2 minuten zachtjes in de olijfolie.
  3. Fruit daarna de risottorijst kort mee tot de korrels glazig zijn.
  4. Blus af met Noilly Prat of witte wijn en roer door. Laat het deksel eraf.
  5. Wacht tot bijna alle vocht is verkookt en giet er dan een soeplepel hete bouillon bij en roer goed.
  6. Wacht weer tot het vocht bijna verdampt is en giet er weer wat bouillon bij. Herhaal dit tot de rijst beetgaar (al dente) is. Dat duurt ca. 16 minuten.
  7. Doe circa 3 minuten voor het einde het citroensap en het grootste gedeelte van der zest erbij.
  8. Haal de pan na ca. 16 minuten van het vuur en voeg de mascarpone toe. Verwarm goed. Breng op smaak met zout en peper. Roer nu voorzichtig de gerookte forel erdoor.
  9. Laat met de deksel erop nog 2 minuten rusten.
  10. Serveer de risotto in diepe borden en garneer met drie stukjes forel, een beetje citroenzest en de gesnipperde bieslook.
Rías Baixas Sex Appeal - Maior de Mendoza

Wijntip: een gek gerecht verdient een gekke wijn. Ik koos voor de 2015 Rías Baixas, albariño, semi seco, “Seks Appeal” van Maior de Mendoza. Normaal is Rías Baixas een sprankelend frisse meestal strakdroge wijn met verfijnde fruitaroma’s en mooie mineraliteit. Maar Maior de Mendoza haalde een experimentje uit en maakte een semi seco variant, halfdroog dus. En dan ook nog eens in een behoorlijk bizarre outfit, met kusmond op de bovenkant van de fles en sexy etiket. Nou ja, sexy, beetje ordinair eigenlijk. De wijn heeft mooi wit fruit (appel, peer), citrustonen en is inderdaad mineralig, maar ook bloemig. Klein zoetje, bittertje en fraicheur. Juist door het kleine zoetje in combinatie met de citrustonen en de mineraliteit past deze gekke wijn uitstekend bij de forelrisotto.

Buon appetito!

Door |2019-01-02T11:47:01+00:001 januari 2019|Italië, Pasta en Risotto, Vis, Wijn-spijs|

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.