Vlaams konijn met pruimen en bier

Vlaams konijn met pruimen en bier op grootmoeders wijze met witloofslaatje, dat was mijn WK Voetbal kookinspiratie van gisteravond. Brazilië vs België. Dus tijd voor een lekker gerecht uit de keuken van onze zuiderburen. En de Rode Duivels stuurden Neymar & Co. in een toffe thriller naar huis met 2-1.

Belgisch eten. Friet. Tuurlijk. Maar wat erbij? Lekker stoofvlees. Maar dat is niet zo heel zomers. Konijn is veel lichter, èn je kunt het geweldig stoven, onder andere in bier. Konijn met pruimen en bier is een echte Belgische klassieker, echt zo eentje van grootmoeder. Voilà! Dan heb je alles bijeen. En konijn met pruimen wordt ook wel ‘Konijn op z’n Vlaams’ genoemd. Dus op zoek naar een lekker recept en dat – zoals bij mij gebruikelijk – nog een beetje aangepast.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 konijnenbouten
  • 2 uien, in halve ringen gesneden
  • 100gr spekblokjes
  • 150gr gedroogde en ontpitte pruimen, gehalveerd
  • 1EL bruine suiker (bij gebrek aan pruimenconfituur)
  • 1EL bloem
  • 150ml bruin bier
  • 350ml kippenbouillon, verwarmd
  • 1EL grove mosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 takjes tijm
  • 2 kruidnagels
  • 1 plakje ontbijtkoek, verkruimeld
  • 2-3EL zilveruitjes (optioneel)
  • Boter
  • 2TL rode wijnazijn (niet nodig als je zilveruitjes neemt)
  • Zout en versgemalen peper

Erbij:

  • Friet
  • Voor het witloofslaatje: 3 witlofstronkjes, 2EL mayo, 2TL grove mosterd, 2EL gehakte zoetzure augurkjes, zout en peper
konijn met pruimen en Leffe bier

Bereiden

  1. Verwarm de oven voor op 160°
  2. Bestrooi de konijnenbouten met zout en versgemalen peper.
  3. Braad de konijnenbouten aan in boter in een gietijzeren braadpan met dikke bodem. Haal ze uit de pan.
  4. Fruit nu de uien in de pan totdat ze glazig zijn. Doe de spekblokjes erbij en bak nog 4-5 minuten. De spekblokjes zijn optioneel, maar ik vind dat ze het gerecht wat meer smaak geven.
  5. Bestrooi de uien met de bruine suiker en laat kort karameliseren.
  6. Doe de bloem in de pan en laat 1 minuut meebakken.
  7. Leg de konijnenbouten terug in de pan. Doe de laurier- en tijmblaadjes en mosterd erbij en tenslotte het bier en de verwarmde bouillon. Roer de braadbaksels goed los en zet de pan minstens vijf kwartier (het vlees moet van het bot vallen) in de oven. Doe de eerste drie kwartier de deksel op de pan, laat het deksel er daarna af om de saus goed te laten indikken, Keer de bouten om het half uur en check of de vloeistof niet teveel indikt en de pan aanbrandt. Doe er in dat geval nog wat bouillon bij.
  8. Doe na drie kwartier de pruimen en de ontbijtkoek erbij. Door de ontbijtkoek bindt de saus meer. TIP: De zilveruitjes zijn optioneel; ze maken het gerecht wat frisser en als dat je aanspreekt, dan zou ik ze er zeker bij doen! Als je er zilveruitjes bij doet, doe ze er dan vijf minuten voor het einde bij om even mee te verwarmen.
  9. Haal de pan uit de oven en verwijder de laurierblaadjes en het takje tijm.
  10. Voeg vlak voor het serveren een scheutje azijn toe om het gerecht een frisse toets te geven (niet nodig als je er al zilveruitjes in hebt). Laat de saus op het vuur nog wat indikken als die te dun is. Breng tenslotte op smaak met zout en versgemalen peper.

Serveren
Serveer er friet of aardappelkroketjes bij en – kennelijk klassiek – een witlofsalade (of witloofslaatje, zoals de Belgen dat noemen. Soms is dat niet meer dan witlofreepjes met mayonaise, een scheutje (cider)azijn en zout en peper, maar dat leek mij niet zo lekker. Ik heb het wel simpel gehouden: witlofreepjes, mayonaise, een scheutje ciderazijn, een lepeltje mosterd en wat fijngehakte zoetzure augurkjes en tenslotte op smaak brengen met zout en peper. Rode kool kan ook, maar witlofsalade is zomerser.

Dranktip: geef er (bruin) Belgisch bier bij, bijvoorbeeld Leffe Bruin, Westmalle Dubbel, Affligem Dubbel, Trappistes Rochefort 10, Kasteelbier donker, Chimay Blauw, Grimbergen Dubbel, Liefmans Oud Bruin. Wil je liever wijn? Kies dan bijvoorbeeld voor Rioja, Gigondas of een volle Côtes du Rhône  of malbec Argentinië.

Eet smakelijk!

WK kookinspiratie
Dit is een gerecht uit mijn WK Voetbal 2018 kookinspiratie. Hier staan alle twaalf gerechten uit de wereldkeuken op een rijtje:

Argentijnse churrasco met chimichurri
Portugese garnalen met ui en tomaat
Dalmatische stoofschotel van tonijn
Arroz con pollo – kip met rijst uit Costa Rica
Panamese ropa vieja con arroz de coca (rundvlees met kokosrijst uit Panama)
Uruguay – tuco de carne (pasta met gehakt-tomatensaus)
Ploughman’s Lunch: snaaien op z.n Engels
Zalm-spinaziepakketjes met dilleroom op Deense wijze
Vlaams konijn met pruimen en bier op grootmoeders wijze met witloofslaatje
Klassiek Frans genieten: Parmentier de confit de canard
Liver & Onions: gebakken lever en uienjus uit Engeland
Provençaalse pissaladière, de Franse uientaart