/home/wpcom/public_html/wp-content/blogs.dir/9b6/11913958/files/2014/12/img_5833.jpg
Wijngebied Tacoronte-Acentejo, het koele groene noordoosten van Tenerife

Vandaag een tripje naar het noordoosten van Tenerife, naar het wijngebied Tacoronte-Acentejo. We treffen het niet, want het Casa del Vino is op maandag dicht. Verder mooie zonovergoten sappige groene heuvels hier aan de noordkant van de uitlopen van de vulkaan Teide en vriendelijke dorpjes. Een leuker deel van het eiland dan het toeristische zuiden met z’n rollatorproof boulevards, toeristen met ontbloot bovenlijf en goedkope vreetschuren.

De Canarische eilanden kennen zeven officieel erkende wijngebieden. Vijf daarvan liggen op Tenerife:
DO Tacoronte-Acentejo in het noordoosten.
DO Valle de la Orotava in het noorden.
DO Valle de Güímar in het zuidoosten.
DO Abona in het zuiden.
DO Ycoden-Daute-Isora in het noordwesten.

De DO Tacoronte-Acentejo is het eerste wijngebied op Tenerife met een herkomstbenaming (DO). Het gebied werd in 1992 erkend en is het grootste wijngebied op Tenerife èn tegelijk van de Canarische eilanden. Het gebied heeft nooit last gehad van de druifluis die rond 1860 de meeste wijngaarden in de rest van Europa heeft verwoest.
Het centrum van dit gebied is het leuke stadje La Laguna. In El Sauzal is een wijnmuseum waar ook tal van wijnen uit dit wijngebied geproefd kunnen worden. Adres: Calle San Simón 49. Maandag dicht, dus.
Stadjes in dit wijngebied zijn: Tegueste, Tacoronte, El Sauzal, La Matanza de Acentejo, La Victoria de Acentejo, Santa Ursula, La Laguna, El Rosario en Santa Cruz de Tenerife. Het wijngebied gaat bijna onopgemerkt over in de DO Valle de la Orotava.

De wijngaarden liggen op terrassen op de noordelijk en westelijk gelegen bergruggen van de vulkaan Teide. De ondergrond is van vulkanisch gesteente. De wijngaarden liggen op hoogtes tussen 100 en 1000 meter en bevinden zich dankzij de invloed van de Atlantische oceaan in een vochtig, gematigd klimaat.

De gebruikte druivenrassen zijn grotendeels inheems, zoals de witte listán blanco en vooral de rode rassen listán negro, gual, negramoll en tintilla. Daarnaast komen internationale rassen als merlot en pinot noir en het bekende Spaanse ras tempranillo op.

In Tacoronte-Acentejo maakte men tot voor kort vooral lichte frisse rode wijnen, maar wit, rosé en houtgelagerd rood komen op. De wijnen zijn mede door de frisse oceaanbries en het gematigde klimaat laag en relatief alcohol en hebben een aangename zuurgraad.

Een aantal bodegas uit dit gebied zijn: Bodegas Insulares Tenerife (in Tacoronte; wij proefden de smakelijke Brezal van listán negro en negramoll), Bodegas Buten (met o.a. wijn Crater) en Bodegas Monje in El Sauzal en El Lomo in Tegueste.

Een goed lunchadresjes vinden hier is lastig, hebben wij gemerkt. Veel barretjes, weinig echte restaurants. Wij daalden af naar restaurant La Ermita in El Sauzal en genoten van kliekjesgerecht Ropa Vieja, calamares en konijnenboutjes met een lokale wijn van listán blanco.

¡Salud!