wortelfrietjes met srirachamayonaise

Ik wilde dit keer eens geen aardappelen, rijst of pasta bij mijn lekkere oosterse kippendijtjes. Maar wat dan wel? Ik koos uiteindelijk voor deze heerlijke wortelfrietjes uit de oven. Bij friet hoort mayomaise, maar bij wortelfriet past dat niet, vond ik. Wat wel? Wortelfrietjes met srirachamayonaise! Een makkelijk maar overheerlijk pikant dipsausje dat het niet alleen goed doet bij de wortelfrietjes, maar ook bij de kip. De wortelfrietjes zijn een lekker bijgerecht, maar kun je ook prima als gezonde snack of als verantwoord alternatief voor gewone frietjes serveren. Wortelfrietjes bevatten veel minder koolhydraten dan frietjes van aardappel en zijn dus een gezonde en bewuste keuze.\

De wortelfrietjes zijn een lekker bijgerecht, maar kun je ook prima als gezonde snack of als verantwoord alternatief voor gewone frietjes serveren. Wortelfrietjes bevatten veel minder koolhydraten dan frietjes van aardappel en zijn dus een gezonde en bewuste keuze.

Ingrediënten (2 personen)

  • 2 flinke winterpenen
  • 2EL olijfolie
  • Zout en versgemalen peper

Voor de srirachamayonaise:

  • 6EL mayonaise
  • 2EL sriracha (of meer/minder naar eigen smaak en qua scherpte afhankelijk van het merk!)
  • Sap van een halve citroen
  • Zout en versgemalen peper

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Schil de winterpenen en snij ze daarna in dunne reepjes van ca. 1cm. Leg de wortelreepjes op een bakplaat of een plaat bekleed met bakfolie. Voeg oliujfolie toe en hussel de olie er met je handen door. Bestrooi met zout en peper.
  • Bak de wortelfrietjes in ca. 25 minuten knapperig en gaar. Draai de reepjes halverwege de tijd om.
  • Serveren: serveer de wortelfrietjes met srirachamayonaise of BBQ-saus.
    De srirachamayonaise maak je door de alle ingrediënten te vermengen. Let op: sriracha is pittige (hete) Thaise chilisaus. Hoeveel sriracha je in de srirachamayonaise gebruikt, is dus een kwestie van je eigen smaak en voorkeur. Probeer eerst één thee- of eetlepel en neem meer als je dat lekker vindt. Overigens verschilt de pittigheid van sriracha per merk! De sriracha van Huy Fong Foods (ontwikkeld door de Chinese Vietnamees David Tran, met de ‘rooster’ of haan op het etiket en is daarom in de VS ook wel bekend als ‘rooster sauce’) is hetv eerste bekende srirachamerk. Deze saus is vooral heel heet en scherp. De ‘Flying Goose’ (vliegende gans op het etiket; merk: Nhãn Con Ngỗng Bay) is iets minder scherp en wat aromatischer. Je kunt ook kiezen voor de sriracha van Go-Tan; die is niet zo heel scherp en best aromatisch; een soort ‘beginners-sriracha’ waarbij je niet zo hoeft op te letten op de hoeveelheid en niet zo snel in brand staat als je niet van heel heet houdt.
    Volgens Amerikanen kun je sriracha overal op of in gooien, zoals in soepen en sauzen, bij rijst- en noedelgerechten, op pizza en cheeseburgers, als dipsaus bij zeevruchten en zelfs in de Bloody Mary.

Variëren met wortelfrietjes

In plaats van vrij puur vermengen met olijfolie en zout en peper, kun je ook lekker variëren met wortelfrietjes:

  • Doe er bijvoorbeeld geraspte Parmezaanse kaas bij.
  • Vermeng met olijfolie, knoflook en groene kruiden (bijvoorbeeld tijm, oregano of rozemarijn) of serveer groene kruiden er achteraf bij (zoals peterselie of bieslook).
  • Bestrooi de frietjes voor het bakken met gerookt paprikapoeder of ras el-hanout, zout en peper.
  • Maak een mix van groentenfrietjes, zoals wortelfrietjes en frietjes van zoete aardappel en/of pastinaak.

Tip: ik combineerde de wortelfrietjes met oosterse kippendijtjes. Die heb ik in een marinade gelegd van 2EL honing, 2EL dijon-mosterd, 1EL sojasaus, 2TL masala-kerriepoeder, zout en peper en 2EL olijfolie. Daarna aangebraden in olijfolie en afgeblust met kippenbouillon en ca. 35-40 minuten zachtjes gestoofd totdat de bouillon en marinade zijn ingedikt tot een lekker stroperig sausje en de kip supermals en gaar is. Hoeveelheden voor ca. 6 kippendijtjes en voor 2 personen.

Eet smakelijk!