🌶 Zo. Lekker. Met deze pot Marokkaanse harissa van mijn Turkse supermarktje Ozan in Leidschendam kan ik weer even vooruit! Heerlijk als marinade bij kip en gegrilde vis of als smaakmaker in soepen en rijst- of couscousgerechten. En deze is niet alleen maar pittig, maar ook heerlijk geurig. Maar je kunt harissa ook heel makkelijk zelf maken…

Recept voor zelfgemaakte harissa

Harissa is een hete chilipepersaus uit de Arabische wereld (Tunesië, Marokko, Algerije) en is voor de Noordafrikaanse keuken een een beetje te vergelijken met wat sambal is voor Azië. Je kunt het ook makkelijk zelf maken.

Mix 6 chilipepers (zonder zaadlijsten), 2 knoflokteentjes, 1EL citroensap, 1EL tomatenpuree en 2-3EL olijfolie (het moet een smeuïg papje worden) in de blender. Voeg er 1TL komijn, 1TL gemalen korianderzaad (ketoembar), 1TL paprikapoeder (naar keuze zoet, maar je kunt ook gerookte nemen) en wat zout aan toe.

Uiteraard kun je hierin naar eigen smaak variëren. Meer of minder chilipeper, pepers roosteren of niet, de keuze van welke soort chilipeper (van mild naar heel heel heet 🌶), wel/geen citroensap of liever 1EL sherryazijn, verse rode paprika of tomaat toevoegen, andere kruiden en specerijen toevoegen zoals karwijzaad, gedroogde munt, verse peterselie of verse koriander etc.

Gewoon een keer proberen!